Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Opravičila za preteklost in obljube za prihodnost

Medtem ko se levi skrivajo v omarah popačene zgodovine, imamo zadnjo priložnost, če jo sploh še imamo, resno razmisliti o tem, kaj pomeni globalni Jug.
Britanski monarh je ta teden obiskal Kenijo. FOTO: Luis Tato/AFP
Britanski monarh je ta teden obiskal Kenijo. FOTO: Luis Tato/AFP
4. 11. 2023 | 09:00
11:35

V nadaljevanju preberite: 

»Vse dokler se lev ne bo naučil pisati, bo vsaka zgodba napisana v slavo lovca.« Tako pravi afriški pregovor, ki ga je nigerijski pisatelj Chinua Achebe malce predrugačil. V enem od intervjujev je dejal, da bo, »vse dokler ne bodo imeli levi svojega zgodovinarja, zgodovina lova vedno posvečena slavi lovcev«. Zato se je on, kot je dejal neki književni kritik, odločil postati »zgodovinar levov«, in to že s svojo prvo knjigo Things Fall Apart (Razpad), ki je bila objavljena pred natanko petinšestdesetimi leti. V njej je prikazal uničujoče vplive kolonializma s konca 19. stoletja in, kot so to storili tudi številni drugi afriški intelektualci, obtožil belega človeka, »ki je prišel potihoma in na videz miroljubno s svojo religijo«, nato pa je, takoj ko je osvojil duše določenega dela območnega prebivalstva, »nastavil nož na vse tiste stvari, ki so nas držale skupaj, in mi smo razpadli«.

Tega velikega književnega dela sem se spomnila, ko sem poslušala kralja Karla III. med njegovim prvim obiskom v Afriki in Commonwealthu, odkar je septembra lani sedel na prestol. Britanski monarh je ta teden obiskal Kenijo, državo, ki bo decembra proslavila šestdesetletnico neodvisnosti in v kateri se je njegova mati, pokojna kraljica Elizabeta II., mudila februarja 1952, ko je prispela novica o smrti njenega očeta Jurija VI. Ta novica je pomenila začetek njene dolge vladavine.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine