Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Onesnažen zrak lahko kriv za mentalne težave najstnikov

Britanski znanstveniki so dokazali, da večja izpostavljenost onesnaženemu zraku povzroča duševne težave.
Skoraj tretjina opazovancev je izjavila, da je imela do dvanajstega leta vsaj eno psihotično izkušnjo. FOTO: Blažž Samec/Delo
Skoraj tretjina opazovancev je izjavila, da je imela do dvanajstega leta vsaj eno psihotično izkušnjo. FOTO: Blažž Samec/Delo
Staša Pust
28. 3. 2019 | 13:40
28. 3. 2019 | 14:21
2:05
Najnovejše ugotovitve britanske stroke dokazujejo, da večja ko je izpostavljenost onesnaženemu zraku, večja je možnost pojavitve psihotičnih težav. Te razvrščajo od blažjih občutkov paranoje do hujših simptomov psihoze.

V nedavno raziskavo, ki je bila objavljena na spletni strani JAMA Psychiatry, je bilo vključenih približno dva tisoč britanskih najstnikov. Znanstveniki so spremljali njihovo zdravstveno stanje, kamor spadata tudi družinska psihiatrična anamneza in uživanje določenih substanc od rojstva do 18. rojstnega dne.

Velik poudarek so dali tudi preučitvi socialno-ekonomskega statusa, značilnostim soseščine in drugih dejavnikov, ki bi lahko vplivali na rezultate. Podatke o onesnaženosti zraka so nato povezali z lokacijo, kjer so se najstniki najpogosteje nahajali, bodisi je bila to šola, dom, delo …
 

Rezultati so presenetljivi


Skoraj tretjina opazovancev je izjavila, da je imela do dvanajstega leta vsaj eno psihotično izkušnjo, ki se je po stopnji razlikovala od posameznika do posameznika.

Rezultati so pokazali, da so imeli najstniki z bolj onesnaženih območij v primerjavi z najstniki z manj prizadetih krajev od 27 do 72 odstotkov večje možnosti za pojav duševnih motenj. Višina deleža je odvisna od vrste onesnaževalca. Med temi sta najbolj nevarna dušikov oksid in dušikov dioksid, ki sta bila povzročitelja v kar šestdesetih odstotkih primerov.

Vodja raziskave Helen L. Fisher je dejala, da ugotovitve ne dokazujejo, da onesnaževanje povzroča duševne motnje, temveč je raziskava »nakazala, da se ti dejavniki pogosto pojavljajo skupaj«.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine