Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Gantar napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. FOTO: Blaž Samec/Delo
V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. FOTO: Blaž Samec/Delo
Š. J., A. I., STA
7. 12. 2020 | 07:17
7. 12. 2020 | 17:28
27:49


17.26 Merklova poziva k zaostritvi protikoronskih ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel je prepričana, da bodo morali še pred božičem sprejeti nove strožje ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Trenutni ukrepi ne zmanjšujejo števila novih okužb, je opozorila kanclerka na srečanju s poslansko skupino krščanske unije (CDU/CSU) v parlamentu. Trenutno se preveč govori o stojnicah s kuhanim vinom ter premalo o medicinskem osebju in negovalcih, ki morajo delati pod hudimi pritiski na intenzivni negi in v domovih za starejše, je povedala. Kanclerka je posvarila, da so razmere še vedno resne, so izvedeli nemški mediji iz kroga udeležencev. »Samo z upanjem ne bomo več napredovali,« je opozorila.

Trenutni ukrepi ne zadostujejo, da bi se znižalo visoko številno na novo potrjenih okužb dnevno, to po oceni Merklove pomeni, da zime ne bo mogoče preživeti brez dodatnih ukrepov. Tako bi morali že pred božičem oblikovati nov načrt glede zaostritve ukrepov, je prepričana. Napovedala je še, da se bo o tem v prihodnjih dneh pogovorila z ministrskimi predsedniki dežel. Že pred tem je minister za gospodarstvo Peter Altmaier opozoril, da so trenutni ukrepi nezadostni.

17.17 V Grčiji do 7. januarja podaljšali ukrepe za zajezitev covida-19

Grška vlada je danes do 7. januarja podaljšala glavne ukrepe, ki jih je novembra uvedla za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Zaprte ostajajo šole, sodišča, restavracije, športne in druge dvorane ter smučišča. Podaljšala je tudi prepoved gibanja izven občine bivanja. Tisti, ki pridejo v državo, pa morajo v desetdnevno karanteno. Tiskovni predstavnik vlade Stelios Pecas je poudaril, da mora vrnitev v normalo potekati postopno in varno, saj se epidemiološke razmere izboljšujejo počasneje, kot so predvidevali. Danes so medtem odprli trgovine z božičnimi okraski. To je prva izjema, odkar so 7. novembra uvedli stroge karantenske ukrepe, vključno z nočno prepovedjo gibanja in prepovedjo zbiranj.

16.43 V Srbiji covid-19 zahteval več kot 2000 življenj

Nova koronavirusna bolezen 19 je v Srbiji zahtevala več kot 2000 življenj, potem ko je v zadnjih 24 urah umrlo še 56 bolnikov. Umrlo jih je skupno 2005, je sporočilo ministrstvo za zdravje. V zadnjih 24 urah so potrdili 6557 novih okužb z novim koronavirusom ob opravljenih 15.697 testih. V bolnišnicah se zdravi 8209 bolnikov s covidom-19, od katerih jih 283 potrebuje podporo medicinskega ventilatorja. V novi covidni bolnišnici z 930 posteljami, ki so jo odprli v petek v beograjskem predmestju Batajnica, se zdravi 324 bolnikov, od tega 39 na intenzivni negi.

15.27 Cepivo proti covidu-19 ne povzroča poškodb posteljice pri nosečnicah

Po objavi novice, da bi lahko cepivo proti covidu-19 povzročilo poškodbe posteljice oz. težave pri njenem nastajanju in s tem splave, se je odzvalo več strokovnjakov s področja imunologije, mikrobiologije, biokemije in infektologije. Navedbe so po njihovih pojasnilih neresnične. Kot je objavo povzel imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan, bi lahko cepivo povzročilo nastanek navzkrižno reaktivnih protiteles, ki bi bila zaradi strukturne podobnosti hkrati usmerjena proti virusnemu proteinu S in proti človeškemu proteinu posteljice sincitin-1, s tem pa naj bi cepljenje povzročilo poškodbe posteljice in s tem splave.

A kot je poudaril Ihan, je novica o poškodbah posteljice izmišljena in brez znanstvene utemeljitve, saj tovrstnih napovedi o nastanku navzkrižne avtoimunske reakcije ni mogoče dati oz. je mogoče za praktično vsak človeški protein »napovedati« podobno navzkrižno reakcijo, čeprav v praksi vemo, da to ni res. »Če bi bila možnost navzkrižne avtoimunosti realna, bi tudi okužba z novim koronavirusom povzročila splave pri nosečih ženskah, saj pri okužbi nastajajo enaka protitelesa kot po cepljenju. A tega pojava ni, ginekologi to najbolje vedo,« je pojasnil v izjavi, ki so jo posredovali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Avstrijski kancler Kurz je napovedal, da bi lahko odločitev o drugem delu množičnega testiranja sprejeli še ta teden. Na fotografiji množično testiranje prejšnji teden na Dunaju. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Avstrijski kancler Kurz je napovedal, da bi lahko odločitev o drugem delu množičnega testiranja sprejeli še ta teden. Na fotografiji množično testiranje prejšnji teden na Dunaju. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


15.26 V BiH v zadnjem dnevu 436 novih okužb, umrlo 55 bolnikov s covidom-19

V Bosni in Hercegovini so v zadnjih 24 urah po 1700 testih potrdili 436 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 55 bolnikov s covidom-19, kažejo podatki zdravstvenih oblasti obeh entitet BiH. Razmeroma majhno število novih okužb je posledica manjšega števila testiranj na okužbo, ki je običajno ob koncih tedna, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. V Federaciji BiH je ob 351 novih okužbah v zadnjem dnevu umrlo 39 bolnikov, v Republiki srbski pa ob 85 novih okužbah 16 bolnikov.

15.04 Gantar napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine

Minister za zdravje Tomaž Gantar je napovedal možnost preoblikovanja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu. V skupini danes sodeluje precej več ljudi, kot jih je bilo dejansko imenovanih vanjo, je pojasnil in dodal, da si pogosto izmenjujejo precej različna mnenja. »Težko je potem na ta način operativno delati,« je povedal. Iz svetovalne skupine je namreč danes izstopil predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel.

image_alt
Prvi epidemiolog v državi Fafangel zapušča vladno strokovno skupino


Gantar je v današnji izjavi za medije poudaril, da bo zelo verjetno to skupino preoblikoval in zmanjšal število članov. Vanjo pa bi, kot je pojasnil, ponovno povabil tudi Fafangla. Gantar sicer Fafangla izredno ceni. Povedal je, da sta se tudi večkrat dobila in se dogovarjala. »Razumem tudi njegovo slabo voljo in moram reči, da sem jo dostikrat z njim delil,« je dodal.

14.39 V Domu upokojencev Polzela 63 okuženih

V Domu upokojencev Polzela je trenutno z novim koronavirusom okuženih 52 stanovalcev in 11 zaposlenih. Umrli so trije stanovalci, na bolnišničnem zdravljenju pa je pet oskrbovancev, je povedala direktorica doma Eva Lenko. Medtem pa v trboveljski in velenjski občini pozivajo k spoštovanju preventivnih ukrepov. Doslej je okužbo v domu na Polzeli prebolelo 16 stanovalcev in šest zaposlenih. Za stanovalce še naprej skrbijo stalne ekipe in imajo vso potrebno zdravstveno in socialno oskrbo. V domu imajo organizirani dve rdeči coni, ena je v graščini Šenek, druga pa v novem delu doma, kjer pa gre za t.i. kohortno izolacijo, kar pomeni, da je v isti prostor nameščenih več covidnih bolnikov, je še dejala Lenkova.

14.23 Litva podaljšala in zaostrila protikoronske ukrepe do konca leta

Litovska vlada je danes sprejela odločitev o zaostritvi protikoronskih ukrepov, ki bodo v veljavi do konca leta. V državi bo od srede dalje odhod od doma dovoljen samo izjemoma, v primeru odhoda na delo, obiska zdravnika ali nakupovanja. Zbiranja in zasebna praznovanja bodo omejena na do dve družini ali dve gospodinjstvi. V trgovinah bo poslej dovoljen en kupec na 15 kvadratnih metrov. Z izjemo osnovnih šol bo pouk v Litvi potekal na daljavo. Prav tako nameravajo podaljšati božične počitnice.

Litva je jeseni zabeležila skokovit porast novih okužb z novim koronavirusom. V državi s približno tremi milijoni prebivalci so doslej potrdili več kot 76.000 okužb z novim koronavirusom. Litovska vlada je novembra letos sprejela odločitev o delnem zaprtju in strožjih protikoronskih ukrepov, kljub temu doslej niso zabeležili želenega preobrata na bolje.

image_alt
Zamrznjeni svet koronskega protekcionizma


14.04 Na Danskem uvajajo nove ukrepe za zajezitev covida-19

Zaradi naraščanja okužb z novim koronavirusom se je danska vlada odločila od srede uvesti nove ukrepe za zajezitev epidemije v 38 občinah, tudi v prestolnici Koebenhavn in dveh drugih največjih mestih Aarhus in Odense. Zaprli bodo restavracije in lokale, šolanje v srednjih in višjih šolah bo potekalo na daljavo. Premierka Mette Frederiksen je danes sporočila, da bodo do 3. januarja zaprte tudi športe dvorane, kinodvorane, knjižnice in gledališča. Izpostavila je, da je število okužb previsoko in da morajo sprejeti ukrepe, da bodo vzpostavili nadzor nad okužbami in nad epidemijo. Prebivalce je pozvala, naj božič in vstop v novo leto praznujejo v skupinah z največ do deset ljudi.

Iz Danske so danes poročali o največjem dnevnem številu okužb - 2046. Zdravstvene oblasti opozarjajo, da bi do božiča lahko dnevno število okužb v tej 5,8-milijonski državi naraslo na 4000, Novi ukrepi bodo veljali v 38 od 98 danskih občin, ki so najbolj prizadete, tudi v Koebenhavnu z okolico ter mestih Aarhus in Odense, kjer živi skoraj polovica prebivalcev države. Vlada je tudi že pozvala k čim več dela na daljavo v prestolnici. Ukrepi sledijo tistim konec oktobra, ki so jih uvedli ob začetku drugega vala pandemije covida-19 v Evropi.

13.26 Nemški minister za gospodarstvo meni, da so nemški koronski ukrepi nezadostni

Koronski ukrepi nemške vlade za zajezitev okužb z novim koronavirusom so nezadostni, saj število novih okužb vztrajno ostaja visoko, je danes ocenil nemški gospodarski minister Peter Altmaier. Iz Nemčije danes poročajo o 12.332 novih okužbah z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 147 bolnikov. Altmaier je danes tudi napovedal, da bodo v prihodnjih dneh in tednih potekala zelo intenzivna posvetovanja o morebitnih dodatnih ukrepih. V Nemčiji od začetka novembra veljajo delno zaprtje javnega življenja in gospodarstva ter omejitve medosebnih stikov. Nemški politiki tako na zvezni kot deželni ravni so že pozvali k strožjim koronskim ukrepom, kjer so žarišča okužb. Bavarska pa je konec tedna sprejela odločitev o novih ukrepih.

Nemški Inštitut Roberta Kocha za nadzor nad boleznimi je danes poročal o 12.332 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je več kot tisoč več v primerjavi z 30. novembrom. Številke o novih okužbah v nedeljo in ponedeljek so običajno nižje, saj ob koncih tedna izvedejo tudi manj testov. Po podatkih nemških pristojnih oblasti je v zadnjih 24 urah umrlo 147 bolnikov s covidom-19, kar je nekoliko več kot pred tednom dni, ko je umrlo 125 bolnikov.

image_alt
Epidemija v tretjem četrtletju manj vplivala na opravljene delovne ure


13.04 V CUDV Črna na Koroškem ponovno okužbe med uporabniki

V Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem se po daljšem času brez okužb z novim koronavirusom med uporabniki s temi ponovno spopadajo. Virus je vdrl v eno enoto, okužbo so potrdili pri 16 uporabnikih in sedmih zaposlenih. Medtem je Koroška še vedno s Pomurjem v vrhu po številu aktivnih okužb na 100.000 prebivalcev.

12.39 Na Hrvaškem še naprej visoka incidenca okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5356 testih potrdili 1886 okužb z novim koronavirusom, kar pomeni, da je pozitiven skoraj vsak četrti test. Umrlo je 59 bolnikov s covidom-19. 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev 1154.

Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 je 515 na milijon prebivalcev. Delež pozitivnih testov je v preteklih 14 dneh znašal 35,6 odstotka, medtem ko je bilo od začetka razglasitve epidemije pozitivnih 23 odstotkov od skupaj skoraj 816.300 testov. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v minulih 24 urah največ primerov znova potrdili na območju Zagreba, kjer je bilo 578 novih okužb. V primorsko-goranski županiji so imeli 184 okuženih v 24 urah. Iz istrske županije so poročali o 82 novih primerih.

Na Hrvaškem so v soboto sprejeli sklep, da morajo tudi ljudje, ki so okrevali po bolezni covid-19, še naprej uporabljati obrazne maske. FOTO: Denis Lovrovic/Afp
Na Hrvaškem so v soboto sprejeli sklep, da morajo tudi ljudje, ki so okrevali po bolezni covid-19, še naprej uporabljati obrazne maske. FOTO: Denis Lovrovic/Afp


Na Hrvaškem je trenutno 22.124 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2629 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 277 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem zabeležili prvi primer, so potrdili skoraj 152.300 okužb z novim koronavirusom. Doslej je bilo 2231 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je nekaj manj kot 128.000 obolelih. V samoizolaciji je skoraj 52.800 ljudi, so še povedali.

12.31 Kurz ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo

Avstrijski kancler Sebastian Kurz ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo po 10. januarju, kar je predlagal podkancler Werner Kogler. Kot je še dejal, se mu zdi smiselno, da bi ohranili Evropo brez meja. V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2263 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije covida-19 v Avstriji so doslej v tej državi potrdili 305.693 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 3897 bolnikov s covidom-19.

image_alt
Mateja Logar: »Obremenitve bolnišnic so hude«​


Avstrijski kancler je ob tem na današnji novinarski konferenci napovedal, da namerava Dunaj v začetku januarja ocenili razmere glede omejitev vstopa v državo. Ob tem je še dejal, da je poudarek na omejitvah predvsem na božični čas, kar je po njegovih besedah "smiselno in ustrezno". Po načrtih bodo zaostreni pogoji za vstop v Avstrijo v veljavi od sredine decembra do 10. januarja. Skupaj z dunajskim županom Michaelom Ludwigom je Kurz danes pozval tudi k udeležbi na množičnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom. Ob tem je Kurz napovedal, da bi lahko odločitev o drugem delu množičnega testiranja sprejeli še ta teden.

Zaradi slabega odziva na že končanem množičnem testiranju v avstrijskih zveznih deželah Tirolska in Predarlsko je Kurz tudi dopustil možnost dodatnih vzpodbud za udeležbo na testiranju. Na Dunaju pa po novem testirajo tudi brez predhodne prijave.
Avstrijski kancler je danes tudi poskušal pomiriti zaskrbljenosti zaradi navala na nakupovalne centre pred božičnimi prazniki. Prebivalce je pozval, da nakupovanje porazdelijo. Največ novih okužb v zadnjih 24 urah so potrdili na Dunaju, 442, sledi Spodnja Avstrija z 413 primeri. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 227 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 144 in ponovno najmanj na Gradiščanskem, 56. Gradiščanska je edina avstrijska zvezna dežela, kjer so v minulem tednu povprečno potrdili manj kot sto novih okužb na dan.

image_alt
Prvi epidemiolog v državi Fafangel zapušča vladno strokovno skupino


12.04 Pariški letalski sejem 2021 odpovedan zaradi koronavirusa

Organizatorji pariškega letalskega sejma so odpovedali za prihodnje leto napovedan sejem. Dogodek, ki se zgodi vsako drugo leto, velja za ključni sejem na področju letalske industrije, vojaškega letalstva in opreme. Odpovedali so ga zaradi pandemije covida-19. Letalski sejem v Parizu poteka vsako drugo leto, izmenjaje s sejmom Farnborough Airshow v Veliki Britaniji. Vsako leto ta sejma predstavljata največji tovrstni dogodek v industriji.

Pandemija je močno prizadela letalsko industrijo, saj zaradi številnih omejitev le redki še potujejo. Letalski prevozniki bodo letos zaradi koronske krize zabeležili 60 odstotkov manj prihodkov od prodaje, so nedavno izračunali v Mednarodnem združenju letalskih prevoznikov. Opozorili so, da covid-19 ogroža obstoj letalske industrije, letošnje leto pa se bo v zgodovino najverjetneje zapisalo kot najslabše.

11.13 V domovih starejših v Murski Soboti, Lendavi in Beltincih se razmere umirjajo

V dveh enotah rakičanskega Doma starejših, soboški in rogašovski, ni več okuženih z novim koronavirusom, v matični enoti v Rakičanu pa je število okuženih začelo padati. Tudi v lendavskem domu se stanje umirja, v Beltincih ni več okužb. V Rakičanskem in lendavskem domu so spet dovoljeni obiski, v Beltincih bodo od četrtka.

10.56 Umrlo je 52 bolnikov, na novo okuženih 480

V nedeljo je bilo potrjenih 480 okužb s koronavirusom, opravljenih je bilo 1751 testiranj, so objavili na vladni spletni strani. Delež pozitivnih testov je bil tako 27,4 odstotka. Umrlo je 52 bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je bilo 1301 bolnikov, od tega jih je bilo 196 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so odpustili 44 ljudi.

image_alt
Umrlo je 52 bolnikov, na novo okuženih 480


10.26 Indonezija prejela več kot milijon odmerkov kitajskega cepiva

Indonezija je prejela 1,2 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19, ki ga je izdelalo kitajsko podjetje Sinovac. Indonezija, ki je po številu prebivalstva četrta država na svetu, si prizadeva zajeziti porast novih okužb z novim koronavirusom v državi.

Kitajska je obljubila, da bo svoja cepiva dala na razpolago kot »globalno javno dobro«. Na tak način poskusa preprečiti številne kritike iz sveta na svoj račun glede obvladovanja pandemije covida-19 ob njenem izbruhu. Kitajski regulatorji sicer zaenkrat še niso odobrili nobenega cepiva proti covidu-19 za množično distribucijo, so pa odobrili nekatere kandidate za cepivo za nujno uporabo.

Po napovedih naj bi dodatnih 1,8 milijonov odmerkov kitajskega cepiva v Indonezijo prispelo prihodnji mesec. FOTO: Handout Afp
Po napovedih naj bi dodatnih 1,8 milijonov odmerkov kitajskega cepiva v Indonezijo prispelo prihodnji mesec. FOTO: Handout Afp


Indonezija je avgusta začela s poskusnim cepljenjem ljudi s cepivom, ki so ga razvili v Sinovacu. V šestmesečnem poskusnem cepljenju je sodelovalo približno 1600 prostovoljcev. Indonezijska vlada je za tri milijone odmerkov Sinovacovega cepiva odštela približno 637 milijard rupij (45 milijonov ameriških dolarjev). Še 100.000 odmerkov cepiva naj bi Indoneziji dostavilo kitajsko podjetje CanSino. O dobavi cepiva se država dogovarja tudi z drugimi farmacevtskimi družbami, vključno z AstraZeneco, ki ima sedež v Združenem kraljestvu.

Indonezija sodi med azijske države, ki jih je pandemija covida-19 zelo prizadela. Doslej so potrdili okoli 575.000 okužb z novim koronavirusom, umrlo je več kot 17.000 bolnikov s covidom-19. Po mnenju poznavalcev je število okužb še bistveno večje, saj ima država eno od najnižjih stopenj testiranj na okužb z novim koronavirusom.

9.33 Kitajski izvoz novembra z največjo rastjo v skoraj treh letih

Kitajski izvoz se je novembra na letni ravni okrepil za 21,1 odstotka na 268 milijard dolarjev, predvsem na račun močnega povpraševanja po medicinski opremi in elektroniki. Gre za najhitrejšo rast izvoza v skoraj treh letih. Močno povpraševanje pred prazniki je kitajski zunanjetrgovinski presežek dvignilo na rekordnih 75,42 milijarde dolarjev.

Analitiki so pričakovali, da bo izvoz novembra poskočil za 12 odstotkov, potem ko je bila rast oktobra 11,4-odstotna, poročajo tuje tiskovne agencije. Novembra je sicer kitajski izvoz na letni ravni narasel šesti mesec zapored, rast pa kaže na močno okrevanje drugega največjega svetovnega gospodarstva po spomladanskem padcu, ki je bil posledica pandemije covida-19.

Pristanišče v Šanghaju.FOTO: Aly Song/Reuters
Pristanišče v Šanghaju.FOTO: Aly Song/Reuters


Pekingu je uspelo zajeziti širjenje novega koronavirusa, medtem ko se ta še vedno hitro širi po preostalih delih sveta. Kitajskim tovarnam, ki so proizvodnjo znova zagnale marca, je s poceni posojili pomagala tudi država.

Rast uvoza se je medtem glede na lansko leto novembra nekoliko upočasnila. Potem ko je oktobra na letni ravni narasel za sedem odstotkov, je bila rast novembra 4,5-odstotna. Zunanjetrgovinski presežek se je z oktobrskih 58,44 milijarde dolarjev še povečal in dosegel najvišjo raven od leta 1990, odkar ga izračunavajo. Kitajski presežek v trgovini z ZDA se je novembra medtem povečal za 52 odstotkov na 37,4 milijarde dolarjev. V prvih 11 mesecih leta se je kitajski izvoz v medletni primerjavi povečal za 2,5 odstotka, medtem ko je uvoz upadel za 1,6 odstotka. Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju beležilo 4,9-odstotno rast, v drugem je bila rast 3,2-odstotna.

image_alt
Mrk študentskega dela


8.17 Med pandemijo covida-19 na newyorškem Manhattnu odprli edino slovensko restavracijo

Na zahodni strani newyorškega Manhattna ob aveniji Amsterdam že nekaj dni deluje prva slovenska restavracija v New Yorku z imenom Pekarna, ki jo je zasnoval inženir avstralskega rodu Dean O'Neill. Slovesne otvoritve še ni bilo, vendar pa Pekarna že obratuje. Pekarna je slovensko-ameriška restavracija, koktajl bar in prostor za dogodke na naslovu 594 Amsterdam Avenue. Kot navajajo na spletni strani, so trenutno v fazi "mehkega" odpiranja in obratujejo od ponedeljka do petka od 16. do 21. ure ter v soboto in nedeljo od 10. do 21. ure.

Jedilnik Pekarne je pozorno sestavljen in premišljeno združuje interpretacije klasične slovenske kuhinje s sezonsko novo ameriško kuhinjo, piše na spletni strani Pekarne. Glavni v kuhinji je mojster Kamal Hoyte, ki je doslej delal že v številnih newyorških restavracijah, kot sta Oceana in Daniel. Šefica za sladice je Alma Rekić, ki jo Slovenci poznajo po nastopih v oddaji Master Chef Slovenia. Na jedilniku je med drugim juha matzo ball s tartufi, piščančji "šnicl burger" in cvetača s sezamovimi semeni, rozinami, čilijem in še čem. Na jedilniku je med drugim tudi slovenska jabolčna pita.

V času pandemije koronavirusa se newyorške restavracije zapirajo, gostje slovenske pa si lahko kasneje spomladi in poleti obetajo tudi uživanje v hrani in koktajlih na vrtu. Pekarna ima dve nadstropji z glavno restavracijo, barom in tremi sobami za zasebne zabave ter vrt.

Nekatere restavracije na Manhattnu obratujejo v zmanjšanem obsegu. FOTO: Spencer Platt/Afp
Nekatere restavracije na Manhattnu obratujejo v zmanjšanem obsegu. FOTO: Spencer Platt/Afp


7.12 Število okužb in smrti v ZDA narašča

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo tvitnil, da je z novim koronavirusom okužen njegov odvetnik Rudy Giuliani. Število okužb in smrti zaradi covida-19 v ZDA še naprej hitro narašča. Po podatkih univerze Johns Hopkins se je do nedelje zvečer s koronavirusom v ZDA okužilo 14,7 milijona ljudi, za covidom-19 pa jih je umrlo skoraj 283.000. Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je za ministra za zdravje v svojem kabinetu izbral kalifornijskega generalnega državnega tožilca Xavierja Becerro, odločnega zagovornika zdravstvene reforme obamacare, ki bo imel ključno vlogo v boju ZDA proti novemu koronavirusu

7.04 Odslej obvezno testiranje zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše

V bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše morajo od danes redno testirati zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Ob pojavu okužbe v ustanovi morajo zaposlene testirati vsaj enkrat tedensko, v zdravstvenih zavodih le v organizacijski enoti z okužbo, v domovih za starejše pa med vsemi, ki tam delajo.

image_alt
Ključ do dobre analize


Glede na odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19 pa ni treba testirati tistih zaposlenih, ki so že preboleli okužbo. V organizacijski enoti, kjer se okužba pojavi, morajo izvajati redno testiranje med zaposlenimi še najmanj 14 dni po zadnji ugotovljeni okužbi. Medtem ko morajo v socialnih zavodih testiranje izvajati na ravni celotnega zavoda.

Gre za testiranje z antigenskimi testi, katerih rezultat je znan bistveno hitreje kot ob testiranju z molekularnimi (PCR) testi. Država bo izvajalcem povrnila sredstva za izvajanje testov, pri čemer pa je ministrstvo za zdravje določilo višino povračila stroškov. Za PCR test bo iz proračuna kritih šest evrov za odvzem brisa ter 55 evrov za neposredno dokazovanje v laboratoriju. Za antigenske teste pa bodo krili tri evre za odvzem brisa in največ devet evrov za teste.

FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo


Postopno redno testiranje se je med zaposlenimi v zdravstvu in domovih za starejše začelo že v preteklih tednih, od danes pa je skladno z odredbo obvezno. Minister za zdravje Tomaž Gantar je nedavno pojasnil, da so doslej z množičnim testiranjem zaposlenih v zdravstvenih ustanovah in domovi za starejše s hitrimi testi ugotovili do pet odstotkov okuženih.

Glede na podatke Nacionalnega inštituta za javno zdravje so med zaposlenimi v zdravstvu doslej potrdili že skoraj 7000 okužb. Z okužbami tako med zaposlenimi kot oskrbovanci se srečujejo tudi v številnih domovih za starejše. Ključnega pomena je, da se v domovih prepreči oz. zajezi okužba zlasti zato, ker so starejši zelo občutljivi na okužbo. Večina umrlih bolnikov s covidom-19 je prav iz domov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine