Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Mateja Logar: »Obremenitve bolnišnic so hude«​

Na vladni novinarski konferenci je stanje v UKC Ljubljana predstavila dr. Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja.
FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo
M. B.
7. 12. 2020 | 10:48
7. 12. 2020 | 12:40
2:50
V nedeljo so opravili le 1751 testov in potrdili 480 okužb z novim koronavirusom. V domovih za ostarele je na novo okuženih 65 stanovalcev in 17 zaposlenih,  aktivno okuženih zaposlenih v domovih za starejše je 1078. Umrlo je 52 okuženih bolnikov. V bolnišnicah je 1301 bolnik, 196 bolnikov potrebuje intenzivno nego. Glede na število novih okužb izstopajo Beltinci, Ivančna Gorica, Krško in druge manjše občine, je povzel vladni govorec Jelko Kacin. Najmanj okužb glede na število prebivalcev je v goriški regiji, sledita osrednjeslovenska in obalno-kraška. 

Novinarsko konferenco si oglejte v celoti: 


Odstopa Maria Fafangla iz svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Kacin ni želel komentirati.
 

Poškodbe pljuč bi lahko bile trajne


Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana je pojasnila, da še ni znano kakšne so posledice prebolevanja hudih oblik okužbe za pljuča, opozarja pa, da bi lahko bile dolgotrajne. Med hospitaliziranimi bolniki so tudi mlajši, zanje pa »trenutno ne moremo vedeti, ali bodo spremembe na pljučih trajne in ali bodo vplivale na kvaliteto njihovega življenja,« pravi. 

​Pritisk na bolnišnice se bo začel sproščati, ko bo število okužb med populacijo upadla, meni Logarjeva. Na posameznih oddelkih so pričeli z rutinskim testiranjem, predvidoma bodo zaposleni testirani enkrat tedensko. Konec tedna je bilo na testiranjih pozitivnih je bilo 50 zdravstvenih delavcev. Obremenitve bolnišnic so hude, pravi Logarjeva, manjka zlasti kadra. Ker sta prosti le še dve postelji, bodo danes odprli deset novih. »Delo je zelo naporno, kar se kaže tudi na počutju zaposlenih,« je opozorila, a dodala, da se trudijo priskrbeti ustrezno oskrbo vsem bolnikom.

image_alt
Prvi epidemiolog v državi Fafangel zapušča vladno strokovno skupino


Mateja Logar meni, da je vzrok visoke smrtnosti v Sloveniji posledica načina beleženja smrtnosti. Slovenija namreč beleži med smrti zaradi virusa vse okužene bolnike, medtem ko nekatere druge države tega ne počno, je pojasnila. Opozorila je tudi, da so informacije, da naj bi cepivo proti koronavirusu povzročalo neplodnost, ki jih je širil dr. Stanko Pušenjak, lažne in izhajajo iz »napačnega razumevanja.« 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine