Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Novice

Epidemija v tretjem četrtletju manj vplivala na opravljene delovne ure

Pozitivno je na stopnjo rasti skupnega števila opravljenih ur vplivalo manjše število praznikov.
Povprečno največ delovnih ur na mesec, in sicer 129, so opravili zaposleni v gradbeništvu, navaja statistični urad. FOTO: Tadej Regent/Delo
Povprečno največ delovnih ur na mesec, in sicer 129, so opravili zaposleni v gradbeništvu, navaja statistični urad. FOTO: Tadej Regent/Delo
7. 12. 2020 | 12:30
3:18
Ljubljana - Epidemija covida-19 je v letošnjem tretjem četrtletju občutno manj vplivala na opravljene delovne ure kot v drugem četrtletju, predvsem zaradi manjšega števila napotitev zaposlenih oseb na začasno čakanje na delo. Zaradi omejitev, povezanih z ukrepi za ustavitev pandemije, je bilo v tretjem četrtletju letos opravljenih za 0,1 odstotka manj delovnih ur kot v enakem obdobju lani, pa čeprav je posamezna zaposlena oseba opravila v tem obdobju v povprečju za 2,7 odstotka več delovnih ur kot v istem lanskem obdobju.

Kot so sporočili iz statističnega urada, so v Sloveniji zaposlene osebe, ki so prejele plačo in/ali nadomestilo plače v breme (iz sredstev) delodajalca, v letošnjem tretjem četrtletju opravile 283,8 milijona delovnih ur, kar je za 0,1 odstotka manj kot v istem lanskem četrtletju. Odstotni delež opravljenih delovnih ur med plačanimi urami je v tem obdobju znašal 73,7 odstotka.

image_alt
Drugi val poslabšal gospodarsko ozračje doma in na tujem

 

Pozitivni vpliv manjšega števila praznikov


Pozitivno je na stopnjo rasti skupnega števila opravljenih delovnih ur v letošnjem tretjem četrtletju (v primerjavi z istim obdobjem v 2019) vplivalo večje število delovnih dni zaradi manjšega števila praznikov, negativno pa manjše število zaposlenih oseb in ukrepi, ki so bili sprejeti v zvezi z epidemijo covida-19, kot so napotitve zaposlenih oseb na začasno čakanje na delo in subvencija za delo s skrajšanim delovnim časom. Tako so zaposleni v tretjem četrtletju 2020 opravili na mesec povprečno 123 delovnih ur ali za 2,7 odstotka več kot v istem obdobju 2019.

Kot še navaja statistični urad, so povprečno največ delovnih ur na mesec, in sicer 129, opravili zaposleni v gradbeništvu, poleg tega pa še v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti (in sicer za 10,7 odstotka). Delovno najmanj obremenjene glede na število opravljenih delovnih ur, pa so bile v tem četrtletju osebe, zaposlene v dejavnosti izobraževanje, saj so v povprečju opravile 107 delovnih ur na mesec ali 16 delovnih ur na mesec manj od slovenskega povprečja.
 

Največje znižanje v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih


Najizraziteje se je skupno število opravljenih delovnih ur v tretjem četrtletju letos glede na isto obdobje lani znižalo v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih (za 13,6 odstotka), katerim je sledila dejavnost gostinstvo (za 10,5 odstotka). V obeh je bilo zmanjšanje skupnega števila opravljenih delovnih ur predvsem posledica manjšega števila zaposlenih oseb in omejitev, povezanih z omenjenimi ukrepi za ustavitev epidemije covida-19, še navajajo na statističnem uradu.

Skupno število opravljenih delovnih ur pa se je v tem obdobju glede na isto obdobje prejšnjega leta najbolj zvišalo v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti (za 11,2 odstotka), in sicer predvsem zaradi večjega obsega opravljenega nadurnega dela.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine