Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu je preseglo 1,25 milijona

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Od izbruha bolezni decembra lani so tako skupaj zabeležili skoraj 50 milijonov primerov okužbe. FOTO: Xavier Galiana/AFP
Od izbruha bolezni decembra lani so tako skupaj zabeležili skoraj 50 milijonov primerov okužbe. FOTO: Xavier Galiana/AFP
Vojko Urbančič, Be. B., STA
8. 11. 2020 | 06:57
8. 11. 2020 | 17:56
9:56


17.29 Milan Mandarić pozitiven na novi koronavirus

Predsednik slovenskega nogometnega prvoligaša ljubljanske Olimpije Milan Mandarić je bil pozitiven na okužbo z novim koronavirusom, so danes sporočili iz ljubljanskega kolektiva. Mandarićevo zdravstveno stanje je trenutno stabilno in je v samoosamitvi na domu. Mandarić je po slabem počutju opravil testiranje na novi koronavirus. Rezultati testa so bili pozitivni, zato je predsednik Olimpije že od sobote v izolaciji, so zapisali v Olimpiji.

V klubu bodo postopali v skladu s priporočenimi smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so še sporočili.

Milan Mandarić. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Milan Mandarić. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


16.24 Številne smrti zaradi covida-19 v državah zahodnega Balkana

V sosednji Hrvaški in v državah Zahodnega Balkana beležijo visoko število smrtnih primerov zaradi covida-19. Hrvaški premier Andrej Plenković je za ponedeljek napovedal podaljšanje obstoječih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. O številnih smrtnih žrtvah poročajo tudi iz Madžarske, Romunije in Bolgarije. 

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 8787 testih potrdili 2543 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Umrlo je 42 ljudi, kar je drugi dan zapored najvišje število smrtnih primerov od začetka epidemije, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.
Število aktivnih primerov okužbe na Hrvaškem danes znaša 15.678. Na zdravljenju v bolnišnicah je 1396 ljudi, 145 jih je priključenih na ventilatorje. Od začetka epidemije so v državi potrdili 67.247 okužb, 794 bolnikov je umrlo zaradi covida-19, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

15.18  V pandemiji po svetu že več kot 1,25 milijona smrtnih žrtev

Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu je preseglo 1,25 milijona. Kot danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, je v soboto za to boleznijo umrlo še 7370 ljudi, potrdili pa so 602.036 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. Od izbruha bolezni decembra lani so tako skupaj zabeležili skoraj 50 milijonov primerov okužbe, dodaja AFP, ki se sklicuje na uradne vire posameznih držav in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Ob tem opozarja, da gre le za delček dejanskega števila okužb, saj številne države opravijo le malo testov.

Največ okužb so v soboto znova zabeležili v ZDA, ki ostajajo najbolj prizadeta država v epidemiji. Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa je v tej državi v soboto za covidom-19 umrlo še 991 ljudi, skupaj do zdaj že 237.123. Po številu smrtnih žrtev sledijo Brazilija, kjer je do zdaj umrlo 162.269 ljudi, Indija s 126.121 smrtno žrtvijo, Mehika (94.808) in Velika Britanija (48.888). Glede na število prebivalcev je največ smrtnih žrtev zabeležila Belgija (111 umrlih na 100.000 prebivalcev), sledijo ji Peru (106), Španija (83) in Brazilija (76).

14.22 Najvišji delež okuženosti v občinah Kuzma in Železniki 

V soboto so v Sloveniji potrdili 889 novih okužb s koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 22,69-odstoten. V Ljubljani so potrdili 118 novih okužb, v Mariboru 52, v Kamniku so jih odkrili 34, v Kranju 28. Najvišji delež trenutno okuženih, in sicer več kot triodstoten, imajo v Kuzmi. Sledijo Železniki z 2,97-odstotno okuženostjo.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.32 Na Hrvaškem umrlo 42 obolelih s covidom-19, največ doslej

Hrvaški mediji poročajo o novem žalostnem rekordu. Bitko s covidom je v 24 urah izgubilo 42 tamkajšnjih bolnikov, kar je največ doslej. Evidentirali so 2543 novih okužb. Število aktivnih okužb ocenjujejo na 15.678. V bolnišnicah je 1396 obolelih, 145 na respiratorju.

11.01 Število hospitaliziranih v bolnišnicah naraslo na 1125

Po podatkih vlade in sledilnika za covid-19 je število hospitaliziranih v slovenskih bolnišnicah naraslo na 1125, 176 jih je na intenzivni negi. Iz bolnišnic s odpustili 42 ljudi. Umrljivost ostaja visoka, življenje je po podatkih vlade izgubilo še 23 obolelih s covidom-19. Skupno število smrti je naraslo že na 550.

image_alt
V UKC Ljubljana odprli nove prostore za bolnike s covidom-19


Včeraj so sicer ob nižjem številu testiranj evidentirali 889 novih okužb. Vladni govorec Jelko Kacin je objavil, da so opravili 3918 testiranj. Delež okuženih je bil po njegovih podatkih 22,69 odstotkov. 



10.33 Na Portugalskem zaradi epidemije uvajajo policijsko uro

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer so se portugalske oblasti odločile, da s ponedeljkom v večjem delu države uvedejo policijsko uro. Kot je po izredni seji vlade pozno v soboto sporočil premier Antonio Costa, bo ta v veljavi najmanj dva tedna. Ob delovnih dneh bo policijska ura veljala ponoči, ob koncih tedna pa se bo začela že ob 13. uri. Omejitve bodo prizadele okoli 70 odstotkov prebivalstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

9.30 Letošnji mednarodni dan radiologije v znamenju soočanja z epidemijo

Radiologi, radiološki inženirji in vsi drugi poklici, ki so povezani z radiologijo, danes že osmo leto zapored zaznamujejo mednarodni dan radiologije. Po besedah vodje Združenja radiologov Slovenije Maje Mušič je letos dan še posebej namenjen kolegom, ki v času epidemije neutrudno sodelujejo pri diagnostiki in zdravljenju covidnih bolnikov.

»Na ta dan se želimo ustaviti, se ozreti nazaj in se spomniti vseh, ki so pomembno prispevali in še vedno prispevajo v boju s to novo boleznijo, se jim zahvaliti za njihov prispevek in jim izreči priznanje,« je v izjavi za STA poudarila Mušičeva, ki kot specialistka radiologije dela na Onkološkem inštitutu Ljubljana.

Življenje na Dunaju med drugim valom pandemije. Vlada je na seznam držav s slabimi epidemiološkimi razmerami uvrstila tudi avstrijsko Koroško, kar pomeni, da je na njem po novem celotna Avstrija. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters
Življenje na Dunaju med drugim valom pandemije. Vlada je na seznam držav s slabimi epidemiološkimi razmerami uvrstila tudi avstrijsko Koroško, kar pomeni, da je na njem po novem celotna Avstrija. FOTO: Leonhard Foeger/Reuters


6.49 Na rdečem seznamu vse sosede Slovenije

Na rdečem seznamu držav oziroma njihovih delov, ob vrnitvi iz katerih je razen v primeru izjem obvezna karantena, so od danes celotna Hrvaška, Avstrija in Madžarska. Od italijanskih dežel pa je izjema samo Kalabrija. Na rdečem seznamu je po novem tudi Srbija. Na rdečem seznamu so odslej vse hrvaške županije, medtem ko jih je bilo doslej 14. Z rdečo barvo sta med drugim označeni tudi obmejni istrska in primorsko-goranska županija, ki sta bili doslej na oranžnem seznamu.

Vlada je na seznam držav s slabimi epidemiološkimi razmerami uvrstila tudi avstrijsko Koroško, kar pomeni, da je na njem po novem celotna Avstrija. To velja tudi za Madžarsko. Od 20 italijanskih dežel pa na oranžnem seznamu ostaja samo Kalabrija, vse druge so na rdečem. Na rdečem seznamu so od danes tudi celotna območja Srbije, Španije, Cipra in Vatikana. Seznam se je podaljšal s 116 na 147 držav, od nekaterih so na njem samo določene administrativne enote.

6.00 Vlada sprejela osnutek šesteka protikoronskega paketa

Vlada je na včerajšnji seji sprejela osnutek zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covida-19 oziroma tako imenovani #PKP6. V torek ga bo predstavila na Ekonomsko socialnem svetu, nato pa ga bo sprejela na dopisni seji. Predvidoma v sredo bo predlog zakona posredovan v obravnavo v Državni zbor in predstavljen širši javnosti.

image_alt
Šesti protikoronski sveženj pred sprejetjem še k socialnim partnerjem

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine