Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ob dnevu neodvisnosti v Varšavi pohod nacionalistov

Poljaki obujajo dan, ko je Jozef Pilsudski 11. novembra 1918 prevzel nadzor nad poljsko vojsko in razglasil poljsko neodvisnost.
Udeleženca shoda, ki so ga organizatorji označili za največji domoljubni v Evropi. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
Udeleženca shoda, ki so ga organizatorji označili za največji domoljubni v Evropi. FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
STA
11. 11. 2023 | 18:01
11. 11. 2023 | 18:08
2:06

V Varšavi se je ob današnjem dnevu neodvisnosti Poljske zbralo več deset tisoč nacionalistov, ki so se sprehodili skozi središče prestolnice. Po ocenah mestnih oblasti se je demonstracij udeležilo najmanj 40.000 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vodja opozicije Donald Tusk je v video sporočilu ob dnevu neodvisnosti na omrežju X demonstrante pozval k zmernosti."Vsakdo, ki uporablja besedo narod za delitve in sejanje sovraštva, deluje proti narodu,"je poudaril.

FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
FOTO: Wojtek Radwanski/AFP

Tuskova Državljanska platforma (PO) ima skupaj s še dvema strankama večino v spodnjem domu parlamenta, ki se bo sestal v ponedeljek. Prvi mandat za sestavo vlade je dobil prejšnji premier Mateusz Morawiecki iz konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS).

FOTO: Wojtek Radwanski/AFP
FOTO: Wojtek Radwanski/AFP

Vodja PiS Jaroslaw Kaczynski je na predvečer praznika posvaril pred domnevno prevlado Nemčije v EU."Poljaki želimo biti svobodni, neodvisni in se ne želimo podrejati Nemcem,"je dejal po poročanju poljske tiskovne agencije PAP. Ob tem je zatrdil, da je že pripravljen konkreten načrt, ki bi, če bi ga EU uresničila, privedel do izgube suverenosti in uničenja poljske države.

FOTO: Kacper Pempel/Reuters
FOTO: Kacper Pempel/Reuters

11. novembra 1918 je Jozef Pilsudski prevzel nadzor nad poljsko vojsko in razglasil poljsko neodvisnost, medtem ko je Nemčija podpisala premirje in končala prvo svetovno vojno. Pred letom 1918 je bilo ozemlje današnje Poljske razdeljeno med Prusijo, Avstro-Ogrsko in Rusijo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine