Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Oče androida sodelavko prisilil v oralni seks, dobil pa 90 milijonov dolarjev odpravnine?

Ukvarjanje z dobrodelnostjo očitno ni bilo glavni razlog, da je Andy Rubin zapustil Google.
Andy Rubin ni bil edini spolni prekrškar med Googlovimi direktorji. FOTO: Paul Sakuma/AP
Andy Rubin ni bil edini spolni prekrškar med Googlovimi direktorji. FOTO: Paul Sakuma/AP
26. 10. 2018 | 10:59
26. 10. 2018 | 14:12
3:19
Andy Rubin je eden največjih genijev v svetu mobilne telefonije in programerstva. Njegova pogruntavščina, operacijski sistem android, poganja vse Samsungove, Huaweieve, Sonyjeve … pametne telefone. Ni čudno, da mu je leta 2014, ko je Rubin zapustil Google, takratni glavni izvršni direktor Larry Page ob slovesu pel hvalnice. »V prihodnje mu želim vse najboljše. Z androidom je ustvaril nekaj resnično izjemnega in osrečil več kot milijardo uporabnikov,« je dejal.

Pageu ne moremo oporekati – Rubin je brez kančka dvoma eden najboljših programerjev vseh časov. A čeprav je večina medijev njegov odhod predstavila kot prijateljski – po novem naj bi imel več časa za človekoljubne dejavnosti in ustanavljanje zagonskih podjetij – so se kasneje pojavila ugibanja, da je bil prav Page tisti, ki je sodelavca prosil, naj zapusti podjetje. Googlova preiskava je namreč pokazala, da trditve ene izmed zaposlenih, da jo je Rubin leta 2013 v hotelski sobi prisilil v oralni seks, utegnejo biti resnične.

Ugibanja je v preteklih dneh še podkrepil New York Times, ki je poročal, da to ni bil edini primer, ko je podjetje kaznovalo Rubina. Nadzorniki so na programerjevem računalniku namreč našli sporne videoposnetke.

Njegova nekdanja žena  Ria Rubin je v zahtevi za ločitev navedla, da se je med njunim zakonom zapletel v več razmerij z drugimi ženskami. Opisala jih je kot »lastniška« – programer se je do ljubimk vedel, kot da so njegova lastnina, o čemer priča tudi elektronska pošta, ki je bila vključena med dokaze za ločitev.


Rubin ni izjema


Andy Rubin je android s pomočjo treh sodelavcev izumil pred skoraj natanko 15 leti. Leta 2005 ga je prevzel Google, poleg operacijskega sistema pa »kupil« še Rubina, ki je nato v tehnološkem gigantu postal podpredsednik za mobilne in digitalne vsebine. Z drugimi besedami: bil je pri vrhu hierarhične lestvice podjetja. New York Times je njegovo premoženje ocenil na 350 milijonov dolarjev. Kot so zapisali, naj bi z odpravnino prejel več kot četrtino tega zneska – 90 milijonov.

Google je leta 2005 kupil Android. FOTO: Reuters
Google je leta 2005 kupil Android. FOTO: Reuters


Poročali so tudi, da Rubin ni bil edini spolni prekrškar med Googlovimi direktorji. V preteklem desetletju naj bi zalotili tri, od tega je eden še vedno zaposlen, drugima dvema pa so izplačali milijonsko odpravnino. Kar še zdaleč ne pomeni, da se Google proti zlorabam ne bori. V zadnjih dveh letih so zaradi spolnega nadlegovanja odpustili kar 48 zaposlenih, od tega 13 menedžerjev. Na prispevek newyorškega časnika so se že odzvali. »Smrtno resni smo pri zagotavljanju varnih delovnih mest. Pregledamo in preiščemo vsako pritožbo glede spolnega ali kakršnegakoli drugega nadlegovanja. Če je treba, tudi ukrepamo,« so zapisali v obvestilu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine