Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Obnova razmajanega mosta čez Atlantik

Z Joejem Bidnom pričakovani veliki premiki v slogu, pri trgovinskih in obrambnih vprašanjih z Evropo pa trda drža.
Po prihodu Joeja Bidna v Belo hišo bodo čezatlantski odnosi po pričakovanjih manj stresni. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
Po prihodu Joeja Bidna v Belo hišo bodo čezatlantski odnosi po pričakovanjih manj stresni. FOTO: Kevin Lamarque/Reuters
8. 11. 2020 | 11:02
8. 11. 2020 | 19:58
2:57
Bruselj – Po štiriletnem obdobju Donalda Trumpa, ki ga je zaznamoval močan stres v čezatlantskih odnosih, na stari celini po prihodu Joeja Bidna v Belo hiši pričakujejo odjugo in vnovično vzpostavitev konstruktivnega vzdušja z EU.    

Zlasti v slogu delovanja so pričakovani premiki. V bruseljskih krogih Biden velja kot zaupanja vreden, predvidljiv in multilateralizmu naklonjen politik. Drugače kot Trump, ki je spodkopaval red, kakršen je nastal pod drugi svetovni vojni, se zavzema za sodelovanje. »Med volilno bitko je jasno pokazal, da moč ZDA v svetovni politiki vidi v ekipni igri in ne v soliranju. Tudi mi želimo, da Zahod deluje kot ekipa,« je v sinočnjem odzivu ocenil zunanji minister predsedujoče svetu EU Nemčije Heiko Maas.

image_alt
Prihodnja štiri leta z evropske perspektive


Po začetku dela nove administracije Maas napoveduje nov začetek v čezatlantskih odnosih, New Deal. Evropa naj bi prišla z novimi predlogi glede Kitajske, podnebja, bitke proti pandemiji covida-19. ZDA so pod Trumpom izstopile tako iz pariškega podnebnega sporazuma kot iz jedrskega sporazuma z Iranom. Kljub pozitivnim pričakovanjem na vseh straneh stare celine so na številnih področjih razlike, ki so bile očitne že pred Trumpom, zlasti pri trgovinskih, obrambnih, varnostnih vprašanjih.  

Tudi v času predsednika Baracka Obame so ZDA jasno povedale, da bi evropske zaveznice morale spoštovati zavezo o dveh odstotkih BDP, namenjenih naložbam v obrambo. Glede tega bo Biden imel enaka pričakovanja. Strateški premik interesov Washingtona v Azijo (pivot to Asia) se je začel že prej. Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je prepričana, da naj bi obnovljeno čezatlantsko partnerstvo imelo poseben pomen v svetu, ki se hitro spreminja, pojavljajo pa se novi izzivi in možnosti.



V vrhu evropske politike so se sicer v soboto uskladili, da po objavi rezultatov v Pensilvaniji ob 19. uri čestitajo Bidnu. Od članov evropskega sveta Bidnu niso čestitali samo premier Janez Janša, njegov madžarski kolega Viktor Orbán in predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki. Sta pa mu čestitala slovenski predsednik Borut Pahor in njegov poljski kolega Andrzej Duda, pa tudi poljski zunanji minister Zbigniew Rau. Orbán je poročanju pismo s čestitko poslal danes pred poldnevom.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine