Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

V obstreljevanju umrli civilisti z obeh strani fronte

V ruskih zračnih napadih je po zandjih podatkih umrlo 19 ljudi, medtem je ukrajinsko obstreljevanje Donecka terjalo sedem življenj.
Posledice ruskega napada v mestu Dnipro. FOTO: Reuters
Posledice ruskega napada v mestu Dnipro. FOTO: Reuters
Pi. K., M. B., STA
28. 4. 2023 | 07:54
28. 4. 2023 | 16:28
8:15

V več mestih v Ukrajini, tudi v prestolnici Kijev, so se davi oglasile sirene pred zračnimi napadi. V napadih na civilno infrastrukturo, med drugim na stanovanjska poslopja, je po zadnjih podatkih umrlo 19 ljudi. Zračna obramba je nad Kijevom sestrelila dve brezpilotni letali in 11 vodenih raket.

Ti napadi Moskvo »približujejo neuspehu in kazni«, se je davi na nove napade, med katerimi so ruske sile po poročanju agencij izstrelile več kot 20 vodenih raket, odzval ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. »Vsak napad, vsako sprevrženo dejanje proti naši državi in proti našim ljudem približuje teroristično državo neuspehu in kazni,« je zapisal na Telegramu. »Ukrajina in svet morata na ruski teror pravično odgovoriti,« je dodal.

V raketnih napadih v mestu Dnipro sta bila po navedbah tamkajšnjih oblasti ubita ženska in triletni otrok.

V Umanu v osrednjem delu države so rakete zadele stanovanjsko poslopje, umrli so vsaj trije ljudje, osem pa je bilo ranjenih, so sporočile tamkajšnje oblasti. Eksplozije so odjeknile tudi v mestu Mikolajiv na jugu države.

Kot so sporočile oblasti v Kijevu, je ukrajinska vojska nad prestolnico sestrelila 11 vodenih raket in dve brezpilotni letali. Napadi v Kijevu niso zahtevali žrtev ali večjega uničenja.

V Donecku je sedem oseb umrlo v zbombardiranem avtobusu. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
V Donecku je sedem oseb umrlo v zbombardiranem avtobusu. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Rusija je rakete izstrelila z letala tupoljev Tu-95, ki je letelo nad Črnim morjem, je dejal poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni. Po njegovih besedah so ukrajinske sile sestrelile tudi dve brezpilotni letali. »Raketni napad je bil izveden, medtem ko so civilisti spali. Tipičen podpis ruskih teroristov,« je dejal vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, Andrij Jermak.

O novih ruskih napadih iz Ukrajine poročajo po tem, ko je Nato v četrtek sporočil, da so članice in partnerice zavezništva v zadnjih mesecih Ukrajini dobavile 230 tankov, več kot 1550 oklepnih vozil in »ogromne količine streliva«, da bi okrepile obrambo Kijeva.

Nov val ruskih napadov so obsodili tudi v Bruslju. »Ruski napadi na civiliste in civilno infrastrukturo so vojni zločini,« je sporočil tiskovni predstavnik EU Peter Stano in dodal, da »poveljniki, storilci in sostorilci ne bodo ostali nekaznovani«.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruske rakete dolgega dosega zadele vse zastavljene cilje, vključno z začasnimi položaji rezervnih enot ukrajinskih sil, navaja AFP.

Ukrajinci v Donecku zadeli avtobus in bolnišnico

Proruske oblasti v Donecku so danes sporočile, da je bilo v središču glavnega mesta regije zaradi obstreljevanja z ukrajinskih položajev ubitih sedem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Zadeli so bolnišnico, park in več stanovanjskih stavb. Po prvih podatkih je bilo ubitih sedem ljudi, med njimi otrok, več kot deset pa je bilo ranjenih,« je na Telegramu sporočil vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin.

Vsi ranjeni so bili hospitalizirani, poroča AFP. Župan Donecka Aleksej Kulemzin je v izjavi, ki jo je objavila njegova tiskovna služba, povedal, da so bile vse žrtve potniki v minibusu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine