Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Mar Xijev pogovor z Zelenskim napoveduje skorajšnji mir?

Še zdaleč ni nepomembno dejstvo, da je Xi Jinping ukrajinskemu predsedniku napovedal, da bo v Ukrajino in v »druge države« poslal posebnega odposlanca.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in kitajski predsednik Xi Jinping. FOTO: Daniel Leal/Afp
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in kitajski predsednik Xi Jinping. FOTO: Daniel Leal/Afp
27. 4. 2023 | 09:36
27. 4. 2023 | 17:50
6:01

V nadaljevanju preberite

Čeprav kitajski mediji poudarjajo, da je pogovor potekal na pobudo ukrajinskega predsednika, pa kitajski viri trdijo, da je do pogovora prišlo na Xijevo pobudo, čeprav ostaja nejasno, zakaj naj bi to storil prav v tem trenutku. Še zdaleč ni nepomembno dejstvo, da je Xi ukrajinskemu predsedniku napovedal, da bo v Ukrajino in v »druge države« poslal posebnega odposlanca, da bi vzpostavili »poglobljeno komunikacijo« z vsemi stranmi, ki so vpletene v krizo.

Posamezni kitajski analitiki pa so prepričani, da je še bistveno bolj pomembno to, da bodo iskanje politične rešitve zaupali Li Huiju, bivšemu kitajskemu veleposlaniku v Moskvi, ki se je v letih svojega dolgega mandata (od leta 2009 do leta 2019) večkrat srečal z Vladimirjem Putinom. Pred vrnitvijo v Peking je od ruskega predsednika dobil celo odlikovanje za zasluge v izgradnji prijateljstva med obema državama. Li je, na kratko povedano, mož, ki dobro ve, kako razmišlja Putin.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine