Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nove etape ameriške politične tragedije

Republikanci v dilemi: hiter konec procesa ali zatožna klop za tožnike predsednika Trumpa?
Republikanski senator Lindsey Graham opozarja na nedokazane trditve Steelovega dosjeja. FOTO: Win Mcnamee/AFP
Republikanski senator Lindsey Graham opozarja na nedokazane trditve Steelovega dosjeja. FOTO: Win Mcnamee/AFP
12. 12. 2019 | 06:00
12. 12. 2019 | 08:10
4:09
New York – Z obtožnico proti­ republikanskemu predsedniku­ ZDA so kongresni demokrati­ ­naredili vse, kar so lahko, a ni videti, da bo to dovolj za razrešitev Donalda Trumpa. Glasovanju v predstavniškem domu bo sledil proces v senatu, za tamkajšnjo republikansko večino pa je edino vprašanje, ali bodo obtožnico takoj zavrnili ali bodo postavili na zatožno klop ­dosedanje Trumpove tožnike.

Kongresni demokrati s predsed­nico predstavniškega doma Nancy Pelosi na čelu ne dvomijo: Donald Trump je v Ukrajini in drugje svoje politične interese postavljal nad državne ter oviral preiskavo, zato si zasluži razrešitev. Republikanci podobno soglasno zavračajo obtožbe ter pripisujejo krivdo za vse težave demokratom, ki po njihovem prepričanju nikoli niso sprejeli Trumpove zmage na ­zadnjih volitvah.



Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Yuri Gripas/Reuters
Demokratska predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi. FOTO: Yuri Gripas/Reuters


Poudarjajo, da v obtožnici ni več besede o razvpitem quid pro quo, podkupovanju ali izsiljevanju, kar so predsedniku očitali po njegovem julijskem telefonskem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelens­kim. Poleg tega večina Američanov, čeprav majhna, nasprotuje razrešitvi sedanjega predsednika, zato se bodo politični spopadi nadaljevali. Procesu odstavitve se pridružujejo preiskave prejšnjih poskusov obračuna z newyorš­kim nepremičninskim magnatom s strupenim jezikom, vse do razvpitega dosjeja z domnevnimi dokazi Trumpovega razvrata v Moskvi.


 

Kdo je večji prevarant


Dosjeja britanskega obveščevalca Christopherja Steela, ki je prispeval k obveščevalnemu nadzoru članov Trumpove predvolilne kampanje, ni mogel dokazati že posebni preiskovalec Robert Mueller. Ko se je razvedelo, da je dosje plačevala predvolilna kampanja tedanje demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton, so bile neizbežne tudi preiskave tega dogajanja.

Pravkar objavljena preiskava generalnega inšpektorja pravosodnega ministrstva Michaela Horowitza ni pokazala političnih predsodkov ali namernega zavajanja vodstva FBI pod demokrats­kim predsednikom Barackom Obamo, zaradi vrste resnih napak sta takšnemu sklepu nasprotovala pravosodni minister William Barr ter tožilec John Durham. Ta naj bi končal kriminalno preiskavo v prvi polovici prihodnjega leta.

Kdo je vplival na ameriške volitve, Rusija ali Ukrajina?<br />
Predsednika Zelensky in Putin s francoskim kolegom Macronom. FOTO: Alexey Nikolsky/AFP
Kdo je vplival na ameriške volitve, Rusija ali Ukrajina?
Predsednika Zelensky in Putin s francoskim kolegom Macronom. FOTO: Alexey Nikolsky/AFP


Ameriška politika in volivci bodo še naprej prezaposleni z vprašanjem, ali je večji prevarant republikanski predsednik države ali njegovi demokratski kritiki z nekdanjim podpredsednikom Joe­jem Bidnom vred, o katerem se je Trump pogovarjal z Zelenskim. Po republikanski teoriji zarote je sedanji demokratski predsedniški kandidat ščitil pred preiskavami dvomljivega ukrajinskega proizvajalca zemeljskega plina, v upravnem odboru katerega je sedel njegov sin Hunter. Demokrati so zatrdili, da oče in sin Biden nista naredila nič narobe.

Med takšnim medsebojnim zmerjanjem s korupcijo se hitro spreminjajo razmerja v svetu in vloga ZDA v njej. Če še ni mogoče napovedovati, kako bo Trumpova doktrina »najprej Amerika!« spremenila strateška razmerja, pa so kongresni demokrati po objavi obtožnice soglašali s prenovljenim trgovinskim sporazumom z Mehiko in Kanado, potem ko so dosegli izboljšanje delavskih pravic.

Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Brendan Smialowski/Afp
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Brendan Smialowski/Afp

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine