Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nov val smrtonosnih protestov v Iraku

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je iraško vlado obtožil znatnih kršitev človekovih pravic.
Protestniki v Iraku zahtevajo radikalne spremembe političnih struktur. FOTO: AFP
Protestniki v Iraku zahtevajo radikalne spremembe političnih struktur. FOTO: AFP
Ka. M.
25. 10. 2019 | 21:55
25. 10. 2019 | 22:19
1:39
Najnovejši protivladni protesti v Iraku so zahtevali več kot dvajset življenj. Nov val protestov prihaja po obširnih demonstracijah zoper neustrezno vladanje, ki so na ulice iraških mest v začetku meseca priklicale na tisoče ljudi, predvsem mladih.

Protivladni protesti v iraški prestolnici Bagdad in drugod po državi so v valu protestov v začetku oktobra zahtevali skoraj 160 življenj, skupno je bilo poškodovanih več kot 1700 oseb. Zaradi policijskega nasilja se na iraške oblasti vrstijo obtožbe o prekomerni uporabi sile. Iraško vlado je znatnih kršitev človekovih pravic obtožil tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres, poroča tiskovna agencija AFP.

V mestu Karbala južno od Bagdada je zagorelo. FOTO: AFP
V mestu Karbala južno od Bagdada je zagorelo. FOTO: AFP


Spomnimo, protestniki v Iraku zahtevajo spremembe političnih struktur – protestirajo zoper korupcijo in neučinkovito delovanje javne uprave, pa, med drugim visoko brezposelnost. Iraški premier Abdul Mehdi je v četrtkovem televizijskem nagovoru pozval državljane k nenasilnemu demonstriranju, prav tako je ponovil napovedi reform. Te vključujejo spremembe v vladnem kabinetu, ustvarjanje delovnih mest za mlade in postopno nižanje plač javnih funkcionarjev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine