Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nov cunami bi lahko izbrisal vrsto nosorogov

Reševalci, ki pomagajo na območju, ki ga je uničil cunami, se veselijo vsake male zmage. Tako so te dni pomagali želvam nazaj v morje. Okoljevarstveniki so sicer zaskrbljeni tudi zaradi javanskih nosorogov.
Potem ko so pomagali ljudem, so pomagali še živalim.<br />
FOTO: AFP
Potem ko so pomagali ljudem, so pomagali še živalim.<br /> FOTO: AFP
S. S.
28. 12. 2018 | 10:17
28. 12. 2018 | 10:17
2:39
Za reševalci, ki pomagajo na prizadetem območju Indonezije, je težak teden. Po smrtonosnem cunamiju, ki je udaril ob obale Jave in Sumatre, so možnosti, da najdejo še kakšnega preživelega nične. Tako se razveselijo vsake, še tako majhne zmage.

Nekaj veselja so jim tako prinesle želve, so zapisali pri britanskem Guardianu. Rešili so namreč več kot 30 počasnih plazilcev, ki jih je cunami odnesel v notranjost zahodne obale Banten na Javi. V resortu Tanjung Lesung, kjer so jih našli, je umrlo 106 oseb. Ko so reševalci pospravljali območje in pomagali ljudem, so odkrili ogromne želve, nekatere so tehtale tudi več kot 200 kilogramov, ki so bile ujete tudi več kot kilometer od obale. Tako so jim pomagali nazaj v ocean. Med rešenimi želvami so bile orjaške črepahe in karete. »Bil je čudovit občutek, ko se je v taki tragediji zbudilo upanje. Prelepo je bilo videti plavuti, ki so zamahnile, ko so se dotaknile vode,« je prizor reševanja opisal eden izmed udeležencev reševanja.


Ogroženi javanski nosorogi


Na območju živi nekaj najbolj ogroženih živali na planetu. Med njimi so tudi javanski nosorogi, ki jih je po podatkih svetovnega sklada za divje živali (WWF) le še 67. Vsi živijo v nacionalnem parku Ujung Kulon, ki ga je prav tako prizadel cunami. Če območje, glede na to, da vulkan Anak Krakatau še vedno grozi, znova udari cunami, bi se lahko od živali povsem poslovili. V parku sta umrla dva oskrbnika, cunami je na celotnem območju sicer terjal več kot 430 življenj. Nosorogi so menda preživeli vsi, navaja BBC, saj je cunami pustošil na severu, nosorogi pa živijo na jugu.

V indonezijski organizaciji za zaščito nosorogov menijo, da ne bi nikakor smeli dopustiti, da živijo samo na enem območju, ampak bi morali razmišljati o selitvi manjše skupinice. A to je lažje reči, kot storiti. Na novi lokaciji, kot navaja BBC, bi moralo biti več kot 200 različnih vrst rastlin, s katerimi se prehranjujejo javanski nosorogi. Prav tako bi morali biti zagotovljeni viri pitne vode.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine