Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Ni šlo za nesrečo, temveč za umor; Hašodžijev sin že zapustil Savdsko Arabijo

Savdski državni tožilec je sporočil, da je šlo v primeru smrti savdskega novinarja za načrtovan umor. 
FOTO: Mohammed Al-shaikh/AFP
FOTO: Mohammed Al-shaikh/AFP
P. V., L. Z.
25. 10. 2018 | 13:41
25. 10. 2018 | 21:01
3:46
V primeru smrti savdskega novinarja Džamala Hašodžija gre za naklepni umor, je sporočil savdski državni tožilec. Dokazi so menda izsledki skupne preiskave, ki jo že tedne izvajata Turčija in Savdska Arabija. Prav tako so menda savdski pristojni v povezavi z umorom aretirali in zasliševali 18 ljudi, turška oblast pa je menda medtem medijem razkrila tudi imena in slike osumljencev.

Zadnja novica je iz Savdske Arabije prišla kmalu zatem, ko so ameriški mediji objavili poročilo diplomatskega obiska v Turčiji. Direktorica ameriške Centralne obveščevalne agencije (CIA) Gina Haspel je namreč med obiskom v Turčiji poslušala zvočni posnetek, na katerem sta bila domnevno posneta Hašodžijeva zasliševanje in umor. Haspelova se je na pot podala v ponedeljek, turški mediji pa so že v sredo poročali, da so turški obveščevalci z njo delili vse informacije o umoru. Informacije je potrdil še Washington Post, za katerega je pisal umorjeni novinar.


Hašodžijev sin odšel v Washington


Savdske oblasti pa niso komentirale, da je domovino zapustil Salah Hašodži, najstarejši sin umorjenega novinarja. Nevladna organizacija Human Rights Watch (HRW) je sporočila, da je odšel v Washington. Tja se je odpravil, potem ko je odpravila prepoved potovanj, ki je veljala zanj.



Evropski parlament je pozval članice EU, naj se zaradi umora Hašodžija poenotijo in vse prepovejo prodajo orožja Savdski Arabiji. V resoluciji je tudi pozval k neodvisni preiskavi smrti novinarja ter sojenju odgovornim zanj.

Poudarili so, da se umor najverjetneje ni zgodil brez vednosti savdskega prestolonaslednika princa Mohameda bin Salmana.

V torek je ameriški predsednik Donald Trump Savdijce sicer obtožil, da so se zapletli v »najslabše prikrivanje v zgodovini«. Trumpova administracija je na začetku tedna prav tako naredila korak h konkretnemu kaznovanju Savdske Arabije, saj so odvzeli vizume 21 savdskim državljanom, ki naj bi bili osumljeni umora oziroma so jim že odvzeli prostost.

»Kako naj v Savdski Arabiji poteka prava preiskava, če je eden izmed glavnih osumljencev prestolonaslednik MbS?« se je spraševal višji turški uradnik. FOTO:Dinuka Liyanawatte/Reuters
»Kako naj v Savdski Arabiji poteka prava preiskava, če je eden izmed glavnih osumljencev prestolonaslednik MbS?« se je spraševal višji turški uradnik. FOTO:Dinuka Liyanawatte/Reuters


Zunanji minister Mike Pompeo je prav tako napovedal sodelovanje s kongresom o možnih sankcijah. Dejal je, da sodelujejo s finančnim ministrstvom ZDA ter poskušajo ugotoviti, ali bodo morda uvedli sankcije proti komu po zakonu Magnicki. »Te sankcije ne bodo zadnja beseda ZDA. Nadaljujemo preiskavo ter razmišljamo o dodatnih ukrepih do odgovornih,« je poudaril Pompeo.



Mohamed bin Salman (MbS) je v sredo ponovno zanikal vpletenost v umor ter je umor označil za »ostudno kriminalno dejanje«. Savdska oblast je sicer priznala, da je bil novinar Hašodži umorjen, s pojasnilom, češ da je umrl zaradi posledic zadušitve po spodletelem zaslišanju in da se je upiral izročitvi Savdski Arabiji.

Hašodžijevega trupla še vedno niso našli. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine