Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nežni obraz Severne Koreje

Nežna in bleda Kim Jo Džong je bila spet kakor senca svojega mogočnega brata. In nekoliko več od tega.
Kim Jo Džong je že postala nekakšno zagotovilo, da gre Severna Koreja v pravo smer. O njenem zasebnem življenju ne vemo skorajda nič, razen tega, da ima isto mater kot Kim Džong Un. FOTO: Reuters
Kim Jo Džong je že postala nekakšno zagotovilo, da gre Severna Koreja v pravo smer. O njenem zasebnem življenju ne vemo skorajda nič, razen tega, da ima isto mater kot Kim Džong Un. FOTO: Reuters
21. 9. 2018 | 21:45
21. 9. 2018 | 21:55
2:49
V ozadju vsega, kar se je ta teden dogajalo v Pjongjangu, je bila Kim Jo Džong, najmlajša sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Medtem ko je njen brat gostil južnokorejskega predsednika Mun Dže Ina, je skrbela za to, da so vsi spoštovali protokol. Ko sta korejska voditelja podpisovala skupno izjavo o denuklearizaciji polotoka, je bratu podajala nalivno pero in vpijala črnilo na njegovem podpisu.

Nežna in bleda Kim Jo Džong je bila spet kakor senca svojega mogočnega brata. In nekoliko več od tega.Kim Jo Džong je avtoriteta,« pravi Philo Kim, profesor na inštitutu za mir in združitev na državni univerzi v Seulu. »Je edina oseba, ki se lahko iskreno pogovarja z voditeljem Kim Džong Unom, ne samo kot visoka uradnica Delavske stranke, ampak tudi kot družinska članica.« Kim Jo Džong opravlja naloge nadomestne članice politbiroja ter namestnice direktorja oddelka za agitacijo in propagando Delavske stranke.

Med prvim srečanjem z Munom v marmornati stavbi partijskega politbiroja je Kim Jo Džong sedela na Kimovi levi strani. Desno od vodje je sedel Kim Jong Čol, podpredsednik centralnega komiteja in nekdanji vodja državne varnosti. Njegov izraz na obrazu je vedno nekoliko trd in grozeč, sestra pa se zdi, kakor da je nežni obraz Severne Koreje. Nenehno je opazovala vseh 3000 novinarjev, ki so spremljali srečanje korejskih voditeljev, novinarji pa so pazili, da so jo dobro posneli.

Kim Jo Džong je že postala nekakšno zagotovilo, da gre Severna Koreja v pravo smer. O njenem zasebnem življenju ne vemo skorajda nič, razen tega, da ima isto mater kot Kim Džong Un (čeprav je njun oče Kim Džong Il imel vsaj štiri žene) in da se je prav tako kakor njen starejši brat šolala v Švici. Menda je stara 30 let in vemo, da je poročena z nižjim uradnikom Delavske stranke, ki mu je ime U In Hak. Leta 2015 sta že imela svojega prvega otroka, spomladi letos sta dobila še drugega (Kim Jo Džong je bila že v osmem mesecu nosečnosti, ko se je udeležila zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu).

Težko je ugibati, kako vplivna je Kim Jo Džong, kadar v državi sprejemajo velike politične odločitve. Toda pregovor pravi, da za vsakim mogočnim bratom stoji vdana sestra. Kim Jo Džong je nedvomno pomagala Kim Džong Unu zbrati dovolj poguma, da se je odločil sneti železno zaveso z vrat svoje države.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine