Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Neulovljiva prednost Zelenskega

Javnomnenjske ankete kažejo, da se bo Porošenko v drugem krogu predsedniških volitev poslovil od položaja.
Kljub glasnim Porošenkovim privržencem je zagon na strani podpornikov opozicijskega kandidata. FOTO: REUTERS
Kljub glasnim Porošenkovim privržencem je zagon na strani podpornikov opozicijskega kandidata. FOTO: REUTERS
15. 4. 2019 | 07:00
4:32
Prejšnji teden sta se oba predsedniška kandidata odpravila iskat mednarodno podporo. »Ali je to vmešavanje v volilno kampanjo?« so postavili vprašanje v nemškem tedniku Spiegel, ko so napovedali, da bo njihova kanclerka Angela Merkel v petek sprejela na obisk, kakor vse kaže, odhajajočega ukrajinskega predsednika Petra Porošenka, medtem ko njegovega tekmeca Volodimira Zelenskega ni povabila.

Če gre verjeti vsem javnomnenjskim raziskavam, ki so jih objavili po prvem krogu predsedniških volitev, v katerem je gladko zmagal igralec in televizijski komik Zelenski, je nemška kanclerka stavila na napačnega konja. Bolj moder je bil odziv Pariza, še enega partnerja v tako imenovanem normanskem formatu reševanja ukrajinske krize. Francoski predsednik Emmanuel Macron je namreč povabil na obisk oba kandidata, najprej pa je sprejel komika, ki so ga v francoskem časniku Le Monde razglasili za »ukrajinskega Macrona«. V tretji partnerici te mednarodne skupine, ki napoveduje ponovna srečanja šele po izteku ukrajinske predsedniške tekme, so se na ta podajanja kljuk odzvali z ironijo. Za srečanje z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ni prosil nobeden od predsedniških kandidatov, je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.


Volilna kampanja na ulicah Kijeva. FOTO: Vasily Maximov/Afp
Volilna kampanja na ulicah Kijeva. FOTO: Vasily Maximov/Afp


Tudi Porošenko je postal »komik«


Na domačem prizorišču je pred drugim krogom postala predvolilna kampanja precej bolj »umazana« kakor pred prvim obračunom. Zelenskemu so začeli v Porošenkovem štabu očitati, da je »kandidat Kremlja«, po državi pa so postavili ogromne plakate, na katerih sta si zrla iz oči v oči ukrajinski in ruski predsednik, napis na njih pa se je glasil: »Odločujoče volitve«. Na spletu so se pojavile tudi video manipulacije, s katerim so hoteli Zelenskemu podtakniti, da ima težave z alkoholom in kokainom, v provladnih medijih pa so znova začeli objavljati »dokaze«, da je zgolj marioneta oligarha Ihorja Kolomojskega. A javnomnenjske raziskave kažejo, da ti napadi niso imeli pretiranega učinka. Vse ankete napovedujejo, da bo za Zelenskega glasovalo vsaj dvakrat več volivcev kot za Porošenka.

delo Foto Delo
delo Foto Delo
Razvoj dogodkov je pokazal, da je svetovalce v predvolilnem štabu predsednika zagrabila panika, sam Porošenko pa se je začel obnašati, kakor da je tudi on v vlogi televizijskega »komika«. Tako je nenapovedano vkorakal v studio televizijske postaje »1+1«, na kateri je zaslovel Zelenski. Tam so bili ravno sredi priprav na oddajo, na kateri bi morali politični analitiki razpravljati o poteku predvolilne kampanje, Porošenko pa je zahteval takojšnje neposredno soočenje s svojim tekmecem. A ta je bil že v Parizu in se pripravljal na srečanje z Macronom, zato se je med kandidatoma razvnela vroča razprava po telefonu, med katero sta ves čas segala drug drugemu v besedo. Kasneje so iz vodstva televizijskega kanala sporočili, da bodo vložili tožbo proti Porošenku, ker je zlorabil položaj predsednika države, dobesedno vdrl v studio in prekinil delo novinarjev.


Finale na stadionu?


Ena od glavnih »predvolilnih tem« je bilo v zadnjem času vprašanje, kdaj, kje in ali bo sploh prišlo do soočenja kandidatov, na katerem bi ukrajinski volivci končno slišali, kaj si imata povedati. Pravila določajo, da mora pogovor med njima potekati dan pred volilnim molkom na javni televiziji, Zelenski pa je Porošenka izzval, naj se z njim besedno pomeri tudi na javnem shodu na kijevskem stadionu Olimpijski. Zapletlo se je pri določitvi datuma tega »spopada«, saj je sedanji predsednik hotel, da bi bil dogodek že včeraj, Zelenski pa je predlagal, da bi se na stadionu srečala v petek, na dan, ko se bosta pomerila tudi na javni televiziji. Včeraj zjutraj je izzivalec sporočil, da se teden pred volitvami ni hotel pojaviti na stadionu zato, ker je iz zaupnih virov izvedel, da so mu pripravljali provokacijo. Podrobnosti še ni razkril, a kakor so poročali nekateri mediji, se je Zelenski ustrašil, da so hoteli ponarediti izsledke raziskave o vsebnosti alkohola in mamil v krvi. Kandidata sta namreč privolila v to, da bosta pred soočenjem dala kri v analizo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine