Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nemec novega kova na trnovi poti do bruseljskega trona

Špicenkandidat EPP Manfred Weber vodi čedalje bolj dinamično kampanjo za položaj Junckerjevega naslednika.
Na tradicionalni strankini prireditvi na pepelnično sredo sta nazdravila tudi ministrski predsednik Bavarske in hkrati novi predsednik CSU Markus Söder (levo) in Manfred Weber, kandidat za vrh evropske komisije. Fotografije Reuters
Na tradicionalni strankini prireditvi na pepelnično sredo sta nazdravila tudi ministrski predsednik Bavarske in hkrati novi predsednik CSU Markus Söder (levo) in Manfred Weber, kandidat za vrh evropske komisije. Fotografije Reuters
7. 3. 2019 | 07:00
7:05
PassauManfred Weber samega sebe noče videti kot »bruseljskega« politika, čeprav že poldrugo desetletje sedi v evropskem parlamentu. Predvsem njegova bližina z ljudmi v domačem bavarskem okolju in zasidranost vanj naj bi bila njegova prednost v bitki za položaj prihodnjega predsednika evropske komisije.

Ko je v družbi bavarskega ministrskega predsednika Markusa Söderja prišel na tradicionalno prireditev, politično pepelnično sredo v Dvorano treh dežel (Dreiländerhalle) v Passauu, je odmevala pihalna godba. Gostje so na prireditvi Krščansko-socialne unije (CSU), ki je na Bavarskem na oblasti že šest desetletij, zgodaj dopoldne nazdravljali z litrskimi vrčki piva. »To je največji evropski 'Stammtisch',« je pred večtisočglavo množico razglasil Weber. Tako kot Söder za njim je pokazal, da se množico da navdušiti s proevropskim govorom. A aplavz je bil najmočnejši, ko je napovedal, da bo kot predsednik evropske komisije sprožil ustavitev pristopnih pogajanj s Turčijo.

Weber je s svojo zadržanostjo in mirnostjo povsem drugačen kot številni bolj gromovniški vodilni bavarski politiki zadnjih desetletij, denimo Edmund Stoiber ali že prej legendarni Franz Josef Strauß. Rad poudarja občutenje domovine, ki ima v nemščini s pojmom Heimat širši pomen – pripadnost in povezanost z nekim okoljem, ki ni nujno država. Kot vodilni kandidat največje politične skupine, Evropske ljudske stranke (EPP), Weber poskuša pokazati, da EU niso odtujene in le oddaljene bruseljske uradniške strukture.


Webrov ultimat Orbánu


Upokojenec Andreas Spreng, ki je član CSU že od samih začetkov po vojni, je prišel na tradicionalno prireditev s plakatom Weber za predsednika. »Moramo pokazati, da smo enotni,« je pripovedoval Bavarec, ki se je takoj razglasil za velikega ljubitelja Slavka Avsenika, Radovljice in Begunj. Glavna tema v skupini EPP v zadnjih tednih je odnos do madžarskega premiera Viktorja Orbána in njegovega Fidesza. Spreng je prepričan, da so na Madžarskem v zadnjem času pretiravali in šli čez rob, a želi, da bi Orbán v prihodnjih dveh tednih popustil. V sami CSU, kjer so prej imeli veliko razumevanja za Orbána, so po lanski izgubi glasov na deželnih volitvah naredili premik in se bolj ogradili od populizma.

Najmočnješi avplavz si je Weber prislužil, ko je napovedal, da bo kot predsednik evropske komisije sprožil ustavitev pristopnih pogajanj s Turčijo. Foto Reuters
Najmočnješi avplavz si je Weber prislužil, ko je napovedal, da bo kot predsednik evropske komisije sprožil ustavitev pristopnih pogajanj s Turčijo. Foto Reuters


Prilagajanje retorike populistom se je namreč pokazalo za pot v slepo ulico. V okviru EPP se je Weber znašel pod pritiskom. Glede Orbána je dolgo nihal in se ni jasno opredelil. Na koncu je prevladalo prepričanje, da ducat evropskih poslancev Fidesza ne more odtehtati povzročene škode. Madžarska vlada se je namreč spravila nad Jean-Clauda Junckerja kot predsednika evropske komisije iz vrst EPP. Vodilne krščanskodemokratske politike iz Beneluksa in Skandinavije, ki so zahtevali njegovo izključitev, je razglasil za koristne idiote, ki da delajo za interese levice.

»Spet so šli čez rdečo črto,« je Weber utemeljeval ultimat, ki ga je postavil Orbánu. Če do 20. marca, ko se bo EPP uradno ukvarjala z zadevo, ne bo končal kampanje proti Bruslju, se opravičil in omogočil delovanja Srednjeevropske univerze, po njegovem mnenju ne bo več druge poti kot izključitev Fidesza. Weber je očitno presodil, da je madžarski veljak postal preveliko breme in skoraj povsod po Evropi v družini počasi zadevo obravnavajo podobno. Le manjša skupina strank z vzhoda in tudi iz Slovenije še podpira Madžara.

Špicenkandidatu EPP za Junckerjevega naslednika Webru bi ločitev od Orbána lahko olajšala sestavljanje povolilne naveze socialdemokrati (S&D) in liberalci (Alde). Ker francoski predsednik Emmanuel Macron skupaj z liberalci zavrača sistem špicenkandidatov, Webra že tako čaka težka povolilna bitka. Če se bodo vodilne članice odločile drugače, zmaga EPP na volitvah ne bo zadoščala za prevzetje vodenja evropske komisije. Zagovorniki sistema omenjajo nevarnost institucionalne krize v EU, če bi v voditelji članic v evropskem svetu zahtevali drugačno rešitev kot parlament.

Predvolilne podobice nekdanjega legendarnega voditelja CSU Franza Josefa Straussa in Manfreda Webra
Predvolilne podobice nekdanjega legendarnega voditelja CSU Franza Josefa Straussa in Manfreda Webra


»Je nov tip politika, proevropsko je usmerjen iz prepričanja. Ni mu mar za šov, ukvarja se z vsebino. Želi biti verodostojen, pokazati odgovornost, usmerjen je v prihodnost. Združuje ljubezen do domovine z odprtostjo do sveta, « je bavarskega kandidata s hvalospevi opisal eden od starost CSU Erwin Huber. Weber je v nastopu pred privrženci v Passauu še najbolj zaostril retoriko, ko je govoril grožnjah predsednika ZDA Donalda Trumpa o zvišanju carin na evropske avtomobile. »Kot Evropejci se ne bomo pustili izsiljevati,« je povedal. V primeru carine naj bi EU odločno odgovorila.

Kot politik in inženir je časnikarskim gostom iz Bruslja želel še posebej predstaviti svojo bavarsko domovino, kombinacijo korenin in inovacij, v največji tovarni BMW v Dingolfingu. Na območju, ki je bilo nekdaj skoraj izključno kmetijsko, na leto naredijo okoli 330.000 vozil. Z velikimi koraki vstopajo v prihodnost, ki jo bodo zaznamovali električni in samovozeči avtomobili. »Prihodnjih deset let bo bolj izzivalnih kot prejšnjih sto,« je povedala samozavestna glavna menedžerka tovarne Ilka Horstmeier. Bavarski duh lahko kmalu postane opaznejši tudi v Bruslju.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine