Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Nekdanji britanski minister za brexit pozval k ponovnemu odprtju pogajanj

Dominic Raab opozarja, da je bila Theresa May v pogajanjih o brexitu preveč popustljiva do evropskega »izsiljevanja in maltretiranja«. 
Dominic Raab je v sredo protestno odstopil s položaja, ki ga je zasedal manj kot pol leta. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
Dominic Raab je v sredo protestno odstopil s položaja, ki ga je zasedal manj kot pol leta. FOTO: REUTERS/Henry Nicholls
18. 11. 2018 | 11:50
18. 11. 2018 | 11:54
4:03
Nekdanji britanski minister za brexit Dominic Raab, ki je zaradi nestrinjanja z vsebino ločitvenega dogovora med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo ta teden protestno odstopil s položaja, je pozval k vnovičnemu odprtju pogajanj o brexitu oziroma k izstopu države iz EU brez dogovora, v kolikor Unija ne bo želela upoštevati britanskih zadržkov.

Raab, ki ga uvrščajo med glavne izzivalce britanske premierke Therese May v morebitni tekmi za voditelja vladajoče britanske konservativne stranke, je v intervjuju za Sunday Times zavrnil premierkino trditev, da je dogovor najboljše, kar je bilo v danih pogojih mogoče doseči. Pozval jo je, naj zaostri svoja stališča v pogajanjih o brexitu in raje oddide z njih, kot pa da popusti »napadalnemu« obnašanju Bruslja.
 

Nujne spremembe dogovora


Po mnenju nekdanjega ministra se je Združeno kraljestvo pod vodstvom Therese May evropski strani pustilo »izsiljevati in maltretirati« ter dajalo vtis, da se »boji lastne sence«. Raab je prepričan, da Združeno kraljestvo ne more pristati na predlagani dogovor z EU brez sprememb protokola o vprašanju irske meje oziroma tako imenovane rezervne rešitve (backstop), s katero želita britanska in evropska stran preprečiti nastanek fizične meje na irskem otoku.

Rezervna rešitev, po kateri bi Združeno kraljestvo ostalo del de facto carinske unije z EU, Severna Irska pa del evropskega notranjega trga za blago, bi stopila v veljajo, če London in Bruselj v naslednjih dveh letih ne bi uspela doseči obsežnega trgovinskega dogovora, s katerim bi rešila tudi vprašanje irske meje. Britanske kritike dogovora o brexitu skrbi predvsem to, da se Združeno kraljestvo iz predlagane rezervne rešitve ne bi moglo enostransko umakniti, ampak da bi za to potrebovalo soglasje EU. Nič manj niso pomirjeni nad namigi evropskih uradnikov, da bo rezervna rešitev predstavljala okvir prihodnjih odnosov med EU in Združenim kraljestvom.

Za britansko premierko Thereso May je eden najtežjih tednov njenega mandata. FOTO: Ben STANSALL / AFP
Za britansko premierko Thereso May je eden najtežjih tednov njenega mandata. FOTO: Ben STANSALL / AFP


»Če se izkaže, da je razumni dogovor nemogoče doseči, moramo biti zelo iskreni z državljani, da se ne bomo pustili podkupiti in izsiljevati ter da bomo pogajanja zapustili. Edino kar nam manjka, sta politična volja in odločenost,« je povedal Raab in poudaril, da scenarij brez dogovora ne bi predstavljal novodobne različice bitke pri Dunkirku. »Kratkotrajna tveganja je možno nadzorovati, ni pa jih mogoče povsem eliminirati. O tem moramo biti iskreni. Toda to je še vseeno mnogo bolje, kot pa dopustiti, da manipulativen odnos EU postane nasilen.«
 

Raab in Johnson v tekmo za novega voditelja


Evropski voditelji in diplomati so v zadnjih dneh izrazili nasprotovanje ponovnemu odpiranju pogajanj o vprašanju irske meje. Glavni pogalec evropske komisije za brexit Michel Barnier je v petek veleposlanikom držav članic povedal, da se EU mora držati svojih pogajalskih izhodišč, ne glede na politično krizo, ki se odvija na Otoku. 

Da je dogovor z EU za Združeno kraljestvo nesprejemljiv in da ga britanski parlament v trenutni obliki nikoli ne bo potrdil, je prepričanih čedalje večje število poslancev konservativne stranke. Kar nekaj jih je v zadnjih dneh javno priznalo, da so izgubili zaupanje v premierko in jo pozvalo k odstopu. Po poročanju otoških medijev je poleg Dominica Raaba še vsaj šest vidnih torijcev pripravljeno vstopiti v tekmo za naslednjega voditelja konservativne stranke, če bo proti Theresi May v naslednjem tednu sproženo glasovanje o nezaupnici. Med njimi je tudi nekdanji zunanji minister Boris Johnson

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine