Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Čakanje, da se v Londonu le razkadi megla

V EU27 ni pripravljenosti, da bi spet odpirali že doseženi sporazum med Brusljem in Združenim kraljestvom.
Čeprav se v Londonu zapleta, se v državah članicah nadaljujejo priprave na sprejetje ločitvenega sporazuma. Foto: Luke Macgregor/Reuters
Čeprav se v Londonu zapleta, se v državah članicah nadaljujejo priprave na sprejetje ločitvenega sporazuma. Foto: Luke Macgregor/Reuters
16. 11. 2018 | 20:11
16. 11. 2018 | 20:53
3:06
Bruselj – Kljub številnim zapletom na Otoku se v EU27 nadaljujejo priprave na sprejetje ločitvenega sporazuma, kakršen je bil zakoličen v dolgotrajnih pogajanjih.

Poleg tega potekajo pogovori z britanskimi predstavniki o podrobnostih politične izjave o prihodnjih odnosih. S to izjavo bi na splošno uokvirili odnose med EU27 in Združenim kraljestvom po končanem obdobju tranzicije. To se bo po načrtih izteklo konec leta 2020 in se lahko skladno z ločitvenim sporazumom še podaljša.

Glede prihodnjih odnosov je veliko nejasnosti, saj se bodo prava pogajanja začela šele po uveljavitvi brexita 29. marca 2019. Scenarijev je veliko – od ohlapnejše povezave, kakršno ima EU s Kanado, do tesnejše naveze po vzoru norveškega modela.

Najprej se morajo stvari razplesti na Otoku. Po drugi strani pa potekajo pospešene priprave v EU in članicah, če bi na koncu res prišlo do ločitve brez sporazuma. Tudi v tem primeru bi morali strani vsaj za silo urediti odnose, da bi, denimo, lahko deloval letalski promet.

V diplomatskih krogih je razširjeno pričakovanje, da bodo britanski poslanci na koncu – ko bodo morali res odločiti – glasovali za sporazum v zadostnem številu, saj bi bile posledice kaotičnega brexita – tretja teoretična pot je obstanek v EU – prehude.
 

Vzemi ali pusti


Pripravljenosti na ponovna pogajanja o ločitvenem sporazumu ni. Velja načelo vzemi ali pusti. Nasprotniki sporazuma na Otoku že tako niso predstavili alternativ. Sama kanclerka Angela Merkel je pojasnila, »da imamo na mizi dokument, s katerim sta se Velika Britanija in EU27 strinjali«.

Bruseljski uradniki so pojasnili, da je manevrski prostor v pogajalskem procesu izčrpan. To ne velja le za britansko stran, marveč tudi za nezadovoljstvo katere od članic EU27. Belgija, Danska in Francija se pritožujejo nad nejasnostmi glede ribolova v britanskem morju.

Brexit brez sporazuma odpira številna vprašanja. Članice izhajajo iz tega, da bo Združeno kraljestvo ne glede na razplet do konca sedemletnega finančnega okvira leta 2020 vplačevalo v proračun EU.
 

Podaljšanje rokov?


Kar zadeva podaljšanje dveletnega roka za izpeljavo brexita do 29. marca 2019 skladno s 50. členom pogodbe o EU, velja logika, da bi kaj takega izpeljali samo, če bi stvari šle po poti potrditve izstopa in bi potrebovali le nekaj več časa.

V novih okoliščinah marsikdo razmišlja, da bi zaostrovanje politične krize na Otoku, denimo padec vlade, lahko vodilo do ustavitve postopka ločevanja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine