Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Nejasna prihodnost Ukrajine v Natu

Vabilo, da postane članica zavezništva, bo dobila, ko se bodo zaveznice strinjale in ko bodo izpolnjeni pogoji.
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg (levo) je na vrhu v Vilni pozdravil predsednika vlade Roberta Goloba. FOTO: Odd Andersen/AFP
Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg (levo) je na vrhu v Vilni pozdravil predsednika vlade Roberta Goloba. FOTO: Odd Andersen/AFP
11. 7. 2023 | 21:21
11. 7. 2023 | 21:37
6:43

V nadaljevanju preberite:

»Ukrajina bo postala članica Nata,« je sklep zaveznic na vrhu v Vilni povzel generalni sekretar Severnoatlantskega zavezništva Jens Stoltenberg. Toda konkretne zaveze, kdaj bi lahko postala članica, ni. Po Stoltenbergovih bo povabljena v članstvo, ko se bodo zaveznice strinjale in ko bodo izpolnjeni pogoji.

Takšno sporočilo najbrž ne bo zadovoljilo predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega, ki je od Nato pričakoval bolj konkretne in časovno opredeljive zaveze. Po besedah Stoltenberga je sporočilo Nata Kijevu močno, enotno in pozitivno. Prvič je v deklaraciji Nata o Ukrajini omenjeno vabilo.

Premier Golob se je v Vilni pogovarjal tudi o nakupu oklepnikov. Slovenija naj bi obrambne izdatke zvišala na 2 odstotka BDP do leta 2030. To je po novem Natova spodnja meja, nekatere članice pa bi morale vlagati še več, da bi odpravile obstoječe pomanjkljivosti v svojih oboroženih silah. 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine