Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

V času Golobove vlade več natoskeptikov

Rezultati gredo vse bolj v smer, ki jih v svojih stališčih do Nata zagovarja najmanjša koalicijska stranka Levica.
Delež vprašanih, ki bi na referendumu glasovali za to, da Slovenija ostane članica Nata, se je zmanjšal za sedem odstotnih točk. FOTO: Leon Vidic/Delo
Delež vprašanih, ki bi na referendumu glasovali za to, da Slovenija ostane članica Nata, se je zmanjšal za sedem odstotnih točk. FOTO: Leon Vidic/Delo
11. 7. 2023 | 05:00
11. 7. 2023 | 13:00
7:43

V nadaljevanju preberite: 

Tik pred današnjim vrhom Nata v Vilni je bila objavljena raziskava javnega mnenja v državah članicah zavezništva, ki je pokazala, da Slovenija spada v skupino najbolj natoskeptičnih držav. Glede na lansko leto je v Sloveniji padla podpora Natu, povečevanju izdatkov za obrambo in oboroževanju ukrajinskih sil. Najbolj pa izstopa podatek, da poročanju slovenskih medijev o vojni v Ukrajini zaupa le 30 odstotkov slovenskih državljanov.

Tako kot lansko in predlansko leto je severnoatlantska zveza aprila in maja izvedla anketo o temeljnih vprašanjih, povezanih z zavezništvom, a je bila objavljena z zamudo – šele konec prejšnjega tedna. V Sloveniji se je v zadnjem letu še poglobil natoskepticizem, saj se Slovenija pri vseh vprašanjih uvršča v skupino držav, ki imajo največ zadržkov do zveze in njene politike do vojaškega konflikta v Ukrajini.

Šestdeset odstotkov podpore članstvu v zvezi je očitno stalnica že od referenduma o vstopu Slovenije v zavezništvo pred dvajsetimi leti, opaža obramboslovka s FDV dr. Jelena Juvan. »Glede na to, da imamo v vladni koaliciji politično stranko, ki je imela v svojem programu izstop iz Nata, so najnovejši rezultati tudi lažje razložljivi,« ocenjuje sogovornica in dodaja, da je zdaj Levica tudi vladna stranka, ki ima večji vpliv na obrambno politiko kot v času, ko je bila v opoziciji.

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine