Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Neenotnost torijcev ogroža brexit

Opozorilo britanske premierke potencialnim tekmecem, ki bi si jo želeli spodnesti. 
Britanska premierka med govorom na kongresu konservativne stranke v Birminghamu. FOTO: Oli SCARFF/AFP
Britanska premierka med govorom na kongresu konservativne stranke v Birminghamu. FOTO: Oli SCARFF/AFP
3. 10. 2018 | 18:40
4:04
Britanska premierka Theresa May je med nastopom na kongresu konservativne stranke opozorila, da bi neenotnost v njenih vrstah lahko ogrozila načrte o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. Člani stranke se morajo po njenih besedah zavedati nevarnosti, ki bi jo pomenil morebiten padec vlade in prihod laburistov na oblast.
 
Letošnji kongres konservativne stranke je bil za Thereso May najverjetneje zadnji, ki ga bo preživela na položaju britanske ministrske predsednice. Težko si je predstavljati, kako bi lahko spričo nizke podpore ostala v Downing Streetu 10 dolgo po uradnem izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, napovedanem za 29. marec prihodnje leto. Njena vlada je nepriljubljena, podpora, ki jo premierka uživa tudi znotraj lastne stranke, pa vztrajno kopni. Potencialni tekmeci, med njimi Boris Johnson, ji dobesedno dihajo za ovratnik. A Theresa May očitno še ni pripravljena obupati.
 

O usodi brexita

 
Včeraj je Birminghamu povlekla vzporednice med obstankom svoje vlade na oblasti in usodo brexita, ko je pozvala člane in delegate konservativne stranke, naj podprejo njen načrt za izstop države iz EU. »Laburisti bi od Bruslja sprejeli vsakršen dogovor, ne glede na to, kako slab bi bil za Združeno kraljestvo. Hkrati vztrajajo, da bodo zavrnili kakršen koli dogovor, ki ga bom sklenila, ne glede na to, kako dober bi bil za državo.« To neskladje v stališčih po njenem kaže, da opozicijo pod vodstvom Jeremyja Corbyna motivirajo zgolj politični razlogi in da brexit v njenih rokah ne bi bil varen.

Mož britanske premierke Philip May med delegati konservativne stranke. FOTO: Ben STANSALL / AFP
Mož britanske premierke Philip May med delegati konservativne stranke. FOTO: Ben STANSALL / AFP

 
Premierka je odločno zavrnila tudi pozive k razpisu še enega referenduma o brexitu, rekoč, da bi ta ogrozil zaupanje javnosti v britansko demokracijo. S tem se je odzvala na odločitev laburistov, da v primeru vzpona na oblast ne izključijo možnosti novega glasovanja o izstopu iz EU, s katerim bi lahko teoretično razveljavili izid referenduma iz leta 2016. Nekateri britanski politiki so prepričani, da je nov referendum edini način, kako končati blokado v pogajanjih z EU, pa tudi tisto, ki vlada v Westminstru.
 

Poziv k enotnosti

 
Vlada Therese May pri pogajanjih z EU še vedno vztraja pri predlogu iz Chequersa, s katerim bi Združeno kraljestvo z Unijo tudi po brexitu ohranilo prost pretok blaga, ne pa tudi storitev, kapitala in ljudi. Država bi v tem primeru še vedno morala upoštevati evropska pravila in standarde, s čimer bi, opozarjajo strokovnjaki, močno omejila svoje zmožnosti sklepanja novih trgovinskih dogovorov. Evroskeptična veja konservativne stranke z nekdanjim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom na čelu iz tega razloga vladnemu predlogu odločno nasprotuje, saj ga vidi kot izdajo referendumskega izida. Kot alternativo predlaga sklenitev obsežnega trgovinskega dogovora z EU, po vzoru tistega, ki ga ima Unija sklenjenega s Kanado. Toda ta, kot je v Birminghamu opozorila premierka, ne rešuje perečega vprašanja irske meje, ki se bo po brexitu spremenila v zunanjo mejo EU.

Britanska premierka Theresa May. FOTO: Oli SCARFF / AFP
Britanska premierka Theresa May. FOTO: Oli SCARFF / AFP

 
Theresa May je članom svoje stranke zagotovila, da je dogovor z EU še vedno možno doseči. Kot je opozorila, bodo pogajanja v prihodnjih mesecih prešla v najbolj kočljivo fazo. Toda ključni pogoj za njihov uspešen zaključek in uresničitev referendumskega je enotnost konservativne stranke. »Če se vsi začnemo premikati v različne smeri in uresničevati svoje lastne vizije popolnega brexita, se nam lahko na koncu zgodi, da bomo ostali brez brexita,« je bila jasna premierka.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine