Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Največ glasov dobila vladajoča stranka, zmago razglaša tudi opozicija

Vladajoča stranka Zakon in pravičnost izboljšala rezultat, a doživela poraz v prestolnici.
»Zmagali smo,« je po objavi rezultatov vzporednih volitev izjavil voditelj Pis in »sivi kardinal« poljske politike Jarosław Kaczyński (desno). Foto: Agencja Gazeta/Reuters
»Zmagali smo,« je po objavi rezultatov vzporednih volitev izjavil voditelj Pis in »sivi kardinal« poljske politike Jarosław Kaczyński (desno). Foto: Agencja Gazeta/Reuters
22. 10. 2018 | 12:02
22. 10. 2018 | 12:02
2:34
Stranka Zakon in pravičnost (Pis), ki ima v poljskem nacionalnem parlamentu 51-odstotno večino, je dobila največ glasov tudi na včerajšnjih lokalnih volitvah. A v boju za župana Varšave je zmagal kandidat opozicije, ki trdi, da je po vsej državi skupaj zbrala deset odstotkov glasov več kot vladajoča stranka.

»Zmagali smo,« je po objavi rezultatov vzporednih volitev izjavil voditelj Pis in »sivi kardinal« poljske politike Jarosław Kaczyński. Izpostavil je, da njegova stranka na lokalnih volitvah ni še nikoli dobila toliko glasov.

Uradni rezultati bodo znani šele danes ali jutri, neuradni pa kažejo, da so kandidati Pis po državi v povprečju zbrali 32,3 odstotka glasov, kar je dosežek v primerjavi s 26,9 odstotka, ki so jih dobili pred štirimi leti.

Nekdaj vladajoča Državljanska platforma, ki jo je prej vodil sedanji predsednik evropskega sveta Donald Tusk, je s 24,7 odstotka glasov ponovila rezultat iz leta 2014. A ker je za njeno prejšnjo koalicijsko partnerico glasovalo 16,6 odstotka poljskih volivcev, so tudi v opoziciji razglasili zmago, saj so skupaj zbrali skoraj deset odstotkov več kot vladajoča stranka. »Vzspostavili smo učinkovito fronto proti Pis,« je včeraj povedal voditelj Državljanske platforme Grzegorz Schetyna.

V obeh taborih vidijo včerajšnje volitve kot dober začetek kampanje za nacionalno glasovanje o predstavnikih ljudstva, ki Poljake čaka naslednje leto. »Neodločen rezultat je bil. Oboji trdijo, da so zmagali,« je za bruseljski Politico povedal politični analitik Marek Migalski. A če bodo neuradni rezultati prestali tudi uradno preštevanje, potem je vladajoča stranka doživela resen poraz vsaj v prestolnici. Tam je v boju za župansko mesto 46-letni politik Državljanske platforme Rafał Trzaskowski prepričljivo premagal 13 let mlajšega kandidata vladajoče stranke Patryka Jakija. Ker je na vzporednih volitvah zbral več kot polovico glasov, drugi krog glasovanja najbrž sploh ne bo potreben.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine