Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Najpomembnejše je, da se demokracija postavi proti agresorju

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen je prepričana, da ima vitalna in demokratična Ukrajina perspektivo v EU.
»Uspešna in dinamična, svobodna in neodvisna Ukrajina je veliko boljša za nas kot nasprotno,« je ocenila nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
»Uspešna in dinamična, svobodna in neodvisna Ukrajina je veliko boljša za nas kot nasprotno,« je ocenila nemška krščanska demokratka Ursula von der Leyen. FOTO: Kenzo Tribouillard/AFP
21. 6. 2022 | 06:30
21. 6. 2022 | 07:41
10:59

V nadaljevanju preberite:

»Ponosni smo lahko, kako močno so EU in evropski državljani enotni v odločnosti pri podpori Ukrajini proti agresiji, brutalnemu vojaškemu napadu v 21. stoletju v našem sosedstvu,« je povedala predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen.

V pogovoru z majhno skupino bruseljskih dopisnikov evropskih časopisov, tudi Dela, je govorila predvsem o evropski perspektivi Kijeva. Odločitev Bruslja, da predlaga podelitev statusa kandidatke Ukrajini, temelji na narejenem napredku v zadnjih osmih letih. Je delujoča parlamentarna demokracija in njena administracija uspešno deluje, je prepričana Ursula von der Leyen.

»Reforme so bile uspešne, kar se vidi pod stresnim testom vojne, v vsakodnevnem sodelovanju z Ukrajino, v delovanju občin, regij in tudi vladne ravni,« je dejala. Odločitev o statusu kandidatke bo sicer sprejeta na vrhu EU konec tedna.

»Ne smemo dovoliti, da Putin določa, kako zgleda EU in kako organiziramo svojo sosedsko politiko,« pa je dejala glede tega, ali bi v EU lahko Gruzija, Moldavija in Ukrajine vstopile kot države, ki ne nadzirajo delov svojega ozemlja.

Evropska perspektiva Zahodnega Balkana po njenih besedah ni v senci podpore Ukrajini, saj da so tamkajšnje države že napredovale na poti proti EU. Tudi Bosna in Hercegovina bi ob izpolnitvi nekaj pogojev lahko postala kandidatka in hitro začela pristopna pogajanja.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine