Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Najbolj nenavadni superbowl vseh časov

Športni ponos in zdravi humor vsaj za en večer premagala družbene razkole v ZDA.
Letošnja tekma floridskega moštva z branilci naslova Kansas City Chiefs je sredi morilske pandemije dovolila sanje o vrnitvi v normalnost. FOTO: Eve Edelheit/Reuters
Letošnja tekma floridskega moštva z branilci naslova Kansas City Chiefs je sredi morilske pandemije dovolila sanje o vrnitvi v normalnost. FOTO: Eve Edelheit/Reuters
9. 2. 2021 | 09:06
9. 2. 2021 | 09:06
3:53
Najznamenitejši podajalec lige NFL ameriškega nogometa Tom Brady je s sedmo osebno zmago na prvenstvu superbowl, drugo za svoje moštvo Tampa Bay Buccaneers in prvo na domačem stadionu nasploh, v floridski Tampi podiral vse rekorde. Pri 43 letih je premikal meje fizično mogočega, v letu grozljive pandemije pa Ameriki omogočil tudi dober odmerek športnega razburjenja.

Za ameriške ljubitelje športa in vse druge je superbowl že tradicionalno del nacionalnega ponosa, letošnja tekma floridskega moštva z branilci naslova Kansas City Chiefs pa je sredi morilske pandemije dovolila tudi sanje o vrnitvi v normalnost. Stopnja okuženosti s covidom-19 v ZDA hitro pada in več kot trideset milijonov Američanov je dobilo vsaj prvi odmerek cepiva. Zdravniki se bojijo, da bo prav superbowl obrnil trend, saj mnogi gledalci niso ubogali priporočil o obvezni nošnji mask. Vsaj igralce so pred tekmo testirali in ljubitelji ameriškega nogometa upajo, da Tomu Bradyju, njegovemu kansaškemu nasprotniku Patricku Mahomesu in drugim ne grozi okužba.

V odmoru je ozračje Las Vegasa pričaral pevec The Weeknd. FOTO: Brian Snyder/Reuters
V odmoru je ozračje Las Vegasa pričaral pevec The Weeknd. FOTO: Brian Snyder/Reuters


Vrtoglavi zaslužki


Starosta ameriškega nogometa za prihodnje leto že obljublja vrnitev. Bradyjevemu novemu moštvu se je vsekakor izplačal petdeset milijonov dolarjev vredni prestop iz moštva New England Patriots, domnevajo pa, da je možu supermodela Gisele Bündchen zmaga omogočila še večje zaslužke. Pravi hit je tudi njegova prehrana za boljšo kondicijo od pol mlajših tekmecev. V družini Brady se kuha sveže z biološko neoporečnimi sestavinami ter brez belega sladkorja, kave, glutena in mlečnih izdelkov in celo paradižniki, jajčevci in gobe so črtani zaradi domnevnega vnetnega delovanja.



Najpomembnejša ameriška športna veselica pa nikoli ni samo tekma in tudi vse letošnje dogajanje ob njej je odsevalo sodobne ameriške dileme. V znamenju prizadevanj za premagovanje rasizma sta državno himno med ognjemetom in preleti vojaških letal zapela temnopolta Jazmine Sullivan in belopolti Eric Church, v odmoru je ozračje Las Vegasa pričaral pevec The Weeknd, pred tekmo se je Miley Cyrus pridružil Billy Idol.


Oglasi in borzni pretresi


Kot vedno so pomemben del televizijskega prenosa tudi reklame in s 5,5 milijona dolarjev za tridesetsekundni spot, ki naj bi jih za reklame zahtevala televizijska družba CBS, so podjetja spet tekmovala za najbolj duhovit pristop in največje zvezde športnega, glasbenega in filmskega sveta. Mnogi so letos najboljšo oceno dali Toyoti z osebno zgodbo šampionke paraolimpijskega plavanja Jessice Long, posvojenke brez nog iz Sibirije.

Superbowl je najtežje pričakovani ameriški športni dogodek. FOTO: Eve Edelheit/Reuters
Superbowl je najtežje pričakovani ameriški športni dogodek. FOTO: Eve Edelheit/Reuters


Od avtomobilskih družb se je izkazal General Motors z zabavnim tekmovanjem komikov Willa Ferrella, Kenana Thompsona in Awkwafine pri proizvodnji električnih avtomobilov z Norveško, zelo aktualen pa je bil tudi oglas za vrečke čokoladnih bonbonov M&M kot opravičilom za raznovrstne aktualne zadrege, med njimi žrtvam moškega postavljanja, imenovanega »mansplaining«, ali ženskam, ki se v resnici imenujejo Karen. Vse bolj občutljiva Amerika s tem imenom sicer označuje rasno in drugače žaljive nesramnice, in če se lahko tem in drugim družbenim izgredom smejijo, niso brez upanja na spravo. Ali pa tudi ne, saj si je pet sekund pridobila tudi spletna platforma Reddit, ki je z investitorji iz vseh slojev ameriške družbe v minulih tednih poskrbela za poštene borzne pretrese.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine