Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Veljavnost vozniških dovoljenj podaljšana do konca februarja

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Jure Eržen/Delo
FOTO: Jure Eržen/Delo
V. U., Š. J., Ka. M., A. V., STA
30. 11. 2020 | 09:38
30. 11. 2020 | 19:31
22:46


19.30 Hrvaški premier Plenković okužen z novim koronavirusom

Hrvaški premier Andrej Plenković se je danes znova testiral na novi koronavirus in je pozitiven, so danes sporočili s sedeža hrvaške vlade. Dodali so, da se predsednik hrvaške vlade počuti dobro in da bo nadaljeval svoje delo od doma. Plenković je bil v samoizolaciji od sobote, potem ko je bila na novi koronavirus pozitivna njegova soproga.

18.55 Podaljšana veljavnost vozniških dovoljenj

Vlada je na današnji dopisni seji s spremembo odloka podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, teoretičnega dela vozniškega izpita in izkaznic o vozniških kvalifikacijah, ki so potekli od 16. novembra do 17. decembra. Zaradi protikoronskih ukrepov je veljavnost podaljšana do 28. februarja 2021.

18.06 V ptujskem domu starejših se razmere nekoliko umirjajo

V ptujskem domu upokojencev se naraščanje števila okužb v enotah Ptuj in Muretinci vendarle nekoliko umirja. Potem ko so imeli še v petek 137 okuženih, se je njihovo število do danes znižalo na 108, pri čemer se je osem oskrbovancev danes vrnilo v sobe, manj je tudi hospitaliziranih. Konec tedna je sicer pri njih umrlo pet oskrbovancev z okužbo.

17.59 Hrvaška v torek zaostruje ukrepe za vstop v državo

Hrvaška bo v torek do 15. decembra zaostrila ukrepe za vstop v državo za potnike, ki ne prihajajo z zelenih območjih Evropske unije, torej tudi Slovenije. Zanje bo obvezen negativen test na covid-19. Vlada je na današnji seji predlagala tudi uvedbo denarnih kazni za kršitelje ukrepov proti covidu-19 in pripravila nov paket pomoči gospodarstvu.

16.30 Zdravniška zbornica zahteva polno nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom

Stališče ministrstva za zdravje, da okužba s koronavirusom pri zdravstvenih delavcih ne more biti obravnavana kot poškodba pri delu, je po mnenju zdravniške zbornice nepravilno in nezakonito. Od ministrstva zato zahtevajo, da stališče, po katerem zdravstveni delavci niso upravičeni do polnega nadomestila za bolniško odsotnost, nemudoma spremeni.

16.15 V Rusiji odprli drsališča

V ruski prestolnici Moskva se je na tamkajšnjih drsališčih začela zimska sezona. Za odprtje drsališč so se odločili kljub temu, da število okužb z novim koronavirusom v Rusiji skokovito narašča. V Rusiji so potrdili 26.388 novih okužb s koronavirusom, od tega 6511 v Moskvi. 

Prizor iz parka v Moskvi. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
Prizor iz parka v Moskvi. FOTO: Alexander Nemenov/AFP


15.50 Zapiranje ambulant v mariborskem zdravstvenem domu

Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor je zaradi okužb zaposlenih z novim koronavirusom in drugih odsotnosti na robu organizacijskih zmožnosti. Zaradi tega so po besedah direktorja Jerneja Završnika primorani začasno zapirati nekatere ambulante. Trenutno je zaradi odsotnosti osebja zaprtih deset od skupno 46 ambulant družinske medicine.

15.40 V jeseniškem domu starostnikov premagali covid-19

V jeseniškem domu starostnikov, ki je bil jesenskem času eden prvih z večjim izbruhom okužb z novim koronavirusom (okuženih je bilo 81 od 200 stanovalcev), danes rdečo cono zapuščata še zadnji stanovalki. Opravili so tudi serološke teste, ki so pokazali, da je 11 zaposlenih kljub pogostemu testiranju prebolelo okužbo, ne da bi jo zaznali.

V škofjeloškem domu, kjer je bilo okuženih 88 od 220 stanovalcev, so se danes začeli obiski. Vzpostavili so sistem s steklom in mikrofoni: obiskovalci stojijo zunaj doma, stanovalec pa je v jedilnici in lahko vidi svojce ter se z njimi pogovarja.

15.15 Nemčija bi zaprla smučišča, Italija z odločitvijo predvidoma jutri

V italijanski deželi Furlaniji - Julijski krajini so zahtevali enotna pravila v Evropi glede smučarskega turizma med letošnjimi božičnimi prazniki. Podobnega mnenja so tudi v deželi Piemont na severu države. Medtem ko bo italijanska vlada predvidoma jutri sprejela odločitev glede ukrepov med prazniki, tudi glede smučanja, se je nemški finančni minister Olaf Scholz zavzel za evropsko zaprtje smučišč.​

13.53 Moderna: Učinkovitost cepiva 94,1-odstotna

Moderna naznanja primarno analizo učinkovitosti faze III študije COVE za kandidata za cepivo proti covidu-19. V primarno analizo učinkovitosti je bilo vključenih 196 udeležencev s potrjenimi primeri covida-19, od tega 30 hudih primerov. Učinkovitost cepiva proti covidu-19 je bila 94,1-odstotna (v skupini s placebom so opazili 185 primerov covida-19 v primerjavi z 11 primeri v skupini, ki je prejemala mRNA-1273). Učinkovitost cepiva proti hudi obliki covida-19 je bila stoodstotna. Učinkovitost je bila dosledna glede na starost, raso in narodnost ter demografske podatke o spolu (196 primerov covida-19 je vključevalo 33 starejših odraslih, starih 65 let ali več, in 42 udeležencev, ki so se opredelili kot pripadniki različnih skupnosti).

image_alt
Kar četrtina tistih, ki hodijo na obiske, ima znake covida-19


Udeleženci mRNA-1273 v splošnem dobro prenašajo; do danes ni bilo ugotovljenih nobenih resnih pomislekov glede varnosti.
Moderna namerava danes ameriški FDA zaprositi za dovoljenje za nujno uporabo (EUA). Naslednji korak je sestanek svetovalnega odbora za cepiva in sorodne biološke izdelke (VRBPAC), ki bo pregledal podatke o varnosti in učinkovitosti mRNA-1273. FDA je Moderni sporočil, da sestanek načrtujejo za 17. december 2020. Moderna namerava danes oddati tudi prošnjo za pogojno dovoljenje za promet pri Evropski agenciji za zdravila (EMA). Moderna namerava pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) zaprositi za predkvalifikacijo (PQ) in/ali uvrstitev na seznam za nujno uporabo (EUL). Podjetje bo podatke faze III študije COVE predložilo znanstveni publikaciji.  
 
»Pozitivna primarna analiza potrjuje sposobnost našega cepiva za preprečevanje bolezni covid-19 z 94,1-odstotno učinkovitostjo, in še pomembneje, sposobnost preprečevanja hude bolezni covid-19. Verjamemo, da bo naše cepivo zagotovilo novo in močno orodje, ki bi lahko spremenilo potek te pandemije in pomagalo preprečiti hude bolezni, hospitalizacijo in smrt,« Stéphane Bancel, glavni izvršni direktor Moderne.

13.40 Na Hrvaškem znova rekordno dnevno število umrlih 

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob opravljenih 5027 testih potrdili 1830 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 74 bolnikov s covidom-19, kar je največ doslej v 24 urah, je objavil nacionalni štab civilne zaščite. Hrvaška vlada bo danes predlagala denarne kazni za kršilce epidemioloških ukrepov. 

Največje dnevno število novih okužb na Hrvaškem so tudi danes potrdili na območju Zagreba, kjer so našteli 405 novih primerov. Medtem so v zagrebških srednjih šolah danes začeli izvajati hitre antigenske teste med dijaki in zaposlenimi, s čimer poskušajo najti okužene, ki nimajo simptomov. Do konca tedna nameravajo opraviti teste v 15 šolah, če bo treba, pa tudi v preostalih več kot 30. V primeru pozitivnega hitrega testa sledi dodaten PCR-test.



Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite so v zadnjih 24 urah v primorsko-goranski županiji potrdili 53 novih okužb. Iz istrske županije so poročali o 76 novih primerih. Med drugim je na zdravljenju v puljski bolnišnici tudi znani hrvaški košarkar in član nekdanje jugoslovanske košarkarske reprezentance 72-letni Nikola Plećaš. Na Hrvaškem je trenutno 21.457 aktivnih okužb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 2358 bolnikov s covidom-19, na ventilatorjih je 255 ljudi. Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem imeli prvi primer, so potrdili več kot 128.400 okužb z novim koronavirusom. Doslej je zaradi covida-19 skupaj umrlo 1786 bolnikov. Okrevalo je skoraj 105.200 ljudi. V samoizolaciji je več kot 46.800 ljudi. Opravili so skupno skoraj 750.000 testov, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Hrvaški premier Andrej Plenković je od sobote v samoizolaciji, od koder bo po spletu vodil današnjo sejo vlade, na kateri bodo predlagali kazni za kršilce epidemioloških ukrepov. V hrvaški vladi so potrdili, da Plenković ni okužen, potem ko je bila pozitivna na testu njegova soproga. Pričakujejo, da bo hrvaški premier končal samoizolacijo v začetku prihodnjega tedna. Medtem bo opravljal delo od doma.

Zaprti bari, lokali in restavracije v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrović/AFP
Zaprti bari, lokali in restavracije v Zagrebu. FOTO: Denis Lovrović/AFP


V Zagrebu so danes pripravili protestni shod gostinci, lastniki telovadnic in stavnic, ki so morali v okviru poostrenih epidemioloških ukrepov v soboto zapreti svoje dejavnosti za tri tedne. Protestniki, ki jih je bilo po oceni organizatorjev več kot tisoč, so se v manjših skupinah sprehodili od glavnega zagrebškega trga do ministrstva za finance. Med shodom so potrdili, da so v pogajanjih s hrvaško vlado predlagali dva paketa pomoči podjetnikom, ki jim je nacionalni štab civilne zaščite odredil začasno ustavitev poslovanja.

Zahtevajo znižanje davka na dodano vrednost (DDV) v gostinstvu s 25 na pet odstotkov v prihodnjih treh letih, nato pa naj DDV znaša 13 odstotkov. Želijo si tudi hitrejših in cenejših posojil državnih agencij. Drugi predlog predvideva izplačilo 50-odstotnega nadomestila gostincem za čas prepovedi obratovanja glede na višino prihodkov iz istega obdobja lani. V vladi se niso hoteli izreči glede zahtev gostincev, temveč so napovedali »pravično odškodnino«.

13.23 Fizioterapevti bodo morali zaradi epidemije ZZZS vračati sredstva

Združenje fizioterapevtov Slovenije opozarja na težave fizioterapevtov, ki delajo na področju osnovnega zdravstvenega varstva. Zaradi epidemije covida-19, ki je povzročila več kot enomesečno zaprtje dejavnosti, namreč ne bodo mogli realizirati programov iz splošnega dogovora in bodo morali zavodu za zdravstveno zavarovanje vračati sredstva.

11.36 V Italiji bo cepljenje proti covidu-19 prostovoljno

Italija ne bo uvedla obveznega cepljenja proti covidu-19. Italijanska vlada razmišlja o »celoviti kampanji prepričevanja«, s katero namerava spodbuditi prebivalce k odločitvi za cepljenje, je v pogovoru za italijansko televizijo Canal 5 dejal minister za zdravje Roberto Speranza. Izrazil je upanje, da bi cepljenje začeli konec januarja. Dodal je, da italijanska vlada upa, da bodo s cepljenjem dosegli »čredno imunost«.

»V prvi fazi bomo razpolagali z le nekaj odmerki cepiva, zaradi česar bo treba sprejeti odločitev, kdo bo imel prednost pri cepljenju. Začeli bomo pri osebah v prvih vrstah boja proti epidemiji. Mislim predvsem na zdravstveno osebje, sledili bodo starejši prebivalci s kroničnimi boleznimi,« je še napovedal Speranza.

11.20 V Avstriji prvi novembrski ponedeljek z manj kot 3000 okužbami 

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ob okoli 15.000 testih potrdili 2748 novih okužb z novim koronavirusom. Ob ponedeljskih je običajno manj novih okužb, ker je v centralni register ob koncu tedna tudi vnesenih manj rezultatov testiranj. Kljub temu je v primerjavi s preostalimi novembrskimi ponedeljki opaziti upad. Sicer so novembra v Avstriji povprečno izvedli skoraj 30.000 testov na dan. V zadnjih 24 urah je v Avstriji umrlo 79 bolnikov s covidom-19. V bolnišnice so sprejeli še 89 bolnikov s covidom-19. Skupno je na normalnih oddelkih 3639 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi so sprejeli še novih deset bolnikov, skupno se na oddelkih intenzivne nege v avstrijskih bolnišnicah zdravi 701 bolnik s covidom-19. Največ okužb so v zadnjih 24 urah ponovno potrdili v zvezni deželi Spodnja Avstrija, 619, najmanj pa na Gradiščanskem, 107. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 343 novih okužb z novim koronavirusom, na avstrijskem Koroškem 180. Po podatkih avstrijskega notranjega ministrstva so doslej v Avstriji potrdili 282.456 okužb z virusom sars-cov-2. Umrlo je 3184 bolnikov s covidom-19.

image_alt
»Rezerve glede postelj in osebja v državi tako rekoč izčrpane«


11.14 Italijanska vlada z novim paketom za pomoč gospodarstvu

Italijanska vlada je v nedeljo popoldne sprejela nov paket pomoči gospodarstvu, ki so ga prizadeli omejevalni ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja covida-19. Gre za osem milijard evrov ukrepov, med katerimi je lajšanje davčnega bremena za podjetja, katerih delovanje je zaradi omejitev onemogočeno ali poteka v bistveno zmanjšanem obsegu.

Gre za četrti italijanski paket pomoči od marca, ko je državo zajela epidemija covida-19. Med drugim prinaša po tisoč evrov izplačila za delavce v turizmu, kulturi, športu in prostočasnih dejavnostih, sredstva pa namenja tudi sektorju dogodkov. Prav tako krepi izdatke za policijo, ki nadzira spoštovanje protikoronskih ukrepov.

image_alt
Na pot z letalom s hitrim testom


Italija je bila prva od evropskih držav, ki jih je novi koronavirus močno udaril. S strogim omejevanjem gibanja vseh 60 milijonov prebivalcev je vlada mukoma obvladala prvi val, a so se razmere v jesenskem obdobju znova poslabšale. Tokrat se Rim poskuša izogniti zapiranju celotne države ter namesto tega uvaja regionalne ukrepe, na nacionalni ravni pa velja policijska ura.

Premier Giuseppe Conte se bo danes srečal s predstavniki 20 regij v državi, na sestanku pa bodo razpravljali o režimu za praznike. Strokovnjaki s področja zdravstva svarijo, da bi lahko preveč božičnega veselja sprožilo tretji val okužb. »Smo še daleč od razglasitve zmage,« je opozoril namestnik zdravstvenega ministra Pierpaolo Sileri. Tako bodo v Italiji predvidoma skupne večerje ljudi omejili na šest, pri čemer pa naj bi poskrbeli, da ne bo šlo za šest različnih ljudi pri vsakem obroku. V nedeljo so v Italiji potrdili okoli 20.000 novih primerov okužb in 541 smrti, kar skupno število umrlih s covidom-19 pripelje na skoraj 55.000.

11.07 Na Madžarskem skoraj 6000 novih okužb, umrlo še 151 bolnikov s covidom-19

Na Madžarskem so v zadnjem dnevu potrdili 5959 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je še 151 bolnikov s covidom-19. Na Madžarskem so od začetka epidemije potrdili skupno 217.122 primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo 4823 ljudi. V državi imajo trenutno 148.439 aktivnih primerov okužbe. Na bolnišničnem zdravljenju je 7734 bolnikov, od katerih jih je 666 na ventilatorjih.

10.32 V nedeljo 428 novih okužb, 51 bolnikov umrlo

image_alt
V nedeljo umrlo 51 obolelih s covidom-19, novih okužb 428


9.01 Gorenjski policisti kršitelje ukrepov le opozarjali

Tudi gorenjski policisti so, kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, včeraj izvedli poostren nadzor nad upoštevanjem ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa. Kontrolirali so 349 vozil in ugotovili štiri kršitve odloka. Zanje so izrekli opozorila. Še enajst voznikov je kršilo prometna pravila.

8.42 V Tokiu več kot 800 milijonov evrov za ukrepe proti koronavirusu

Stroški za izvedbo olimpijskih iger v Tokiu, ki so jih prireditelji zaradi pandemije novega koronavirusa preložili na leto 2021, še naprej naraščajo. Po poročanju tiskovne agencije Kyodo je organizacijski komite iger samo ukrepe za nadzor in preprečevanje širjenja virusa ocenil na 802 milijona evrov oziroma sto milijard jenov. V organizacijskem komiteju bodo že ta teden predstavili novo poročilo o protikoronskih ukrepih, je danes poročal japonski časnik Nihon Keizai Shimbun. Ta piše, da bodo športniki med igrami morali opraviti več testiranj na virus.

Športniki bodo morali 72 ur pred potjo na Japonsko doma opraviti testiranja, novo testiranje jih čaka ob prihodu v deželo vzhajajočega sonca, po štirih ali petih dneh pa še najmanj eno testiranje. Na ta način želijo Japonci zagotoviti, da ne bodo zgrešili nobenega okuženega. Več testiranj je predvidenih tudi v pripravljalnih taborih posameznih ekip pa tudi pri vstopu v olimpijsko vas in na tekmovališča.

8.45 Dr. Bojana Beović o morebitnem sproščanju ukrepov

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri zdravstvenem ministrstvu dr. Bojana Beović je za Radio Slovenija spregovorila o načrtu sproščanja ukrepov, ki ga bodo predstavili ta teden. »Vsekakor gre v prvi vrsti za šolarje, vsaj šolarje nižjih razredov, seveda pa tudi za vse tiste dejavnosti, ki lahko, če so dobro organizirane, potekajo varno,« je povedala. Načrt sproščanja naj bi stekel le, če bo število ljudi, ki jih povprečno okuži en okuženi, več dni nižje od ena. 

8.25 V Angliji po 30-dnevnem zaprtju javnega življenja zaznali 30-odstotni padec okužb

Enomesečen ukrep zaprtja javnega življenja je v Angliji prinesel za okoli tretjino manjši obseg okužb, piše BBC. Ti podatki izhajajo iz raziskave londonskega Imperial Collegea, ki je zajelo okoli 100.000 ljudi. Reprodukcijsko število R je padlo na 0,88. Ker to pomeni, da okuženi povprečno prenese okužbo na manj kot enega človeka, se epidemija krči.

Število novih okužb je od zadnje tovrstne raziskave upadlo za 30 odstotkov, a to po mnenju ministra za zdravje Matta Hancocka še ne pomeni, da bi lahko že »dvignili nogo z zavore«.

8.01 Pomembna vloga občin med pandemijo

V aktualnih razpravah, povezanih z lokalno samoupravo, je večkrat poudarjen njen pomen v koronavirusni krizi. Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je, denimo, pred dnevi v DZ dejal, da se je v epidemiji izkazala kot ključna. Da so občine dobro opravile svojo vlogo, pritrjujeta tudi strokovnjaka za lokalno samoupravo Miro Haček in Miloš Senčur.

Profesor na ljubljanski fakulteti za družbene vede Miro Haček ocenjuje, da so občine dobro opravile svojo vlogo, predvsem so pokazale, da se lahko relativno hitro odzovejo in sprejmejo potrebne odločitve ter so morda celo bolj sposobne hitrega odziva, kot to velja za ustrezne državne organe. A to po njegovih besedah niti ni posebej presenetljivo, saj je občina vendarle mnogo bliže posamezniku, pozna potrebe lokalnega okolja in se lahko zaradi tega tudi mnogo lažje odzove.

FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP
FOTO: Pierre-Philippe Marcou/AFP


7.33 Španski zdravstveni delavci na shodu v podporo javnemu zdravstvu

 V Madridu se je v nedeljo zbralo več tisoč španskih zdravstvenih delavcev na shodu v podporo javnemu zdravstvenemu sistemu, ki je na veliki preizkušnji zaradi pandemije novega koronavirusa.

Španija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji. Protestniki v Madridu so nosili različne plakate, na katerih je med drugim pisalo »100-odstotno javno zdravstvo« in »Nič več škodljivih pogodb«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine