Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Zahodnem bregu v nasilju judovskih naseljencev ubit Palestinec

Razmere na okupiranem Zahodnem bregu so se zaostrile po začetku vojne v Gazi lani oktobra.
Premier Benjamin Netanjahu pa je zagotovil pregon odgovornih za kriminalna dejanja. FOTO: Pool via Reuters
Premier Benjamin Netanjahu pa je zagotovil pregon odgovornih za kriminalna dejanja. FOTO: Pool via Reuters
STA
16. 8. 2024 | 06:59
16. 8. 2024 | 06:59
2:01

Najmanj en Palestinec je bil ubit v nasilju judovskih naseljencev v vasi blizu Nablusa na okupiranem Zahodnem bregu. Približno 50 zamaskiranih naseljencev je v četrtek vdrlo v palestinsko vas Džit ter požgalo najmanj štiri hiše in šest avtomobilov, poročajo tuje tiskovne agencije.

image_alt
Za muho, ki se ji reče Izrael, stoji slon, ki se mu reče ZDA

Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je mladi Palestinec umrl zaradi strelne rane.

Izraelska vojska (IDF) je sporočila, da preiskujejo smrt. Varnostne sile pa so pridržale enega izraelskega državljana. Ob tem so pri vojski obsodili »tovrstne dogodke in izgrednike, ki škodujejo varnosti, redu in miru ter odvračajo IDF in varnostne sile od njihove glavne naloge preprečevanja terorizma in zaščite varnosti prebivalcev«.

Izraelski predsednik Jicak Hercog je obsodil nasilje, ki ga je označil za pogrom. Premier Benjamin Netanjahu pa je zagotovil pregon odgovornih za kriminalna dejanja.

Nasilje je obsodila tudi Bela hiša. »Napadi nasilnih naseljencev na palestinske civiliste na Zahodnem bregu so nesprejemljivi in se morajo končati,« je v izjavi sporočil tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost. Izraelske oblasti je pozval k sprejetju ukrepov za zaščito vseh skupnosti.

Razmere na okupiranem Zahodnem bregu so se zaostrile po začetku vojne v Gazi lani oktobra. Od takrat je bilo na območju ubitih že več kot 600 Palestincev, okrepilo se je tudi nasilje izraelskih naseljencev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine