Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na vrhu članic EU in Arabske lige o krepitvi sodelovanja

Gostitelj vrha, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, je v uvodnem nagovoru Evropsko unijo pozval k okrepitvi skupnega boja proti terorizmu.
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi FOTO: AFP
Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk in egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi FOTO: AFP
STA
24. 2. 2019 | 21:30
24. 2. 2019 | 21:39
3:33
Ob začetku prvega vrha članic Evropske unije in Arabske lige so se pojavili pozivi h krepitvi sodelovanja med regijama. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je spomnil na številne izzive, ki jih lahko regiji najbolje nagovorita skupaj, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi pa je med drugim pozval k okrepljenem boju proti terorizmu.

Tusk je v uvodnem nagovoru dejal, da je sodelovanje med obema regijama bolj pomembno kot kadarkoli prej in da ga je treba krepiti, saj bodo od tega imeli največ ravno državljani. »S sosedi sta vedno dva načina obstoja: sodelovanje ali konflikt. Mi smo se odločili za sodelovanje,« je povedal.

Spomnil je na številne skupne izzive, na katere je treba v času vse večjih napetosti in nepredvidljivosti najti skupne rešitve. Med področji, kjer lahko regiji okrepita sodelovanje, je med drugim izpostavil okoljske spremembe, zmanjševanje brezposelnosti in krepitev gospodarskega sodelovanja.

Glede migracij je Tusk pohvalil tiste države, ki pomagajo razseljenim ljudem in so se že zgodaj začele boriti proti trgovini z ljudmi. Je pa priznal, da lahko le s sodelovanjem rešijo vzroke za migracije in beg.

Gostitelj vrha, egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi, pa je v uvodnem nagovoru Evropsko unijo pozval k okrepitvi skupnega boja proti terorizmu, ki se je po svetu razširil kot škodljiva nadloga. Egipt se že leta bori proti terorizmu, najhuje je predvsem na severu polotoka Sinaj.
 

Juncker: Srečanje je pomembno sporočilo svetu


Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je medtem pred vrhom ocenil, da je to zelo pomembno srečanje in »že kot tako pomembno sporočilo svetu«. Je pa po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na vprašanje novinarjev potrdil, da ga skrbi stanje človekovih pravic v več arabskih državah. »Moramo govoriti z vsemi, ampak je treba biti odprt, ne da se pretirava s temo človekovih pravic, a je hkrati ne smeš podcenjevati,« je dodal.

Pred začetkom vrha je avstrijski kancler Sebastian Kurz od severnoafriških držav zahteval okrepitev sprejemanja migrantov, ki so jim v EU zavrnili prošnje za azil. Pri tem je pozval tudi članice EU, naj okrepijo pritisk na te države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Slovenska vlada je v sporočilu za javnost spomnila, da je osrednji namen vrha potrditev strateškega partnerstva med regijama in okrepitev sodelovanja predvsem na področju globalnih izzivov - humanitarnih kriz, nezakonitih migracij, groženj radikalizacije, mednarodnega terorizma in podnebnih sprememb - ter na področju regionalnih izzivov, kjer so v ospredju bližnjevzhodni mirovni proces in razmere v Siriji, Jemnu ter Libiji.

»Voditelji so v razpravi poudarili pomen krepitve sodelovanja pri reševanju izzivov, ki zadevajo obe regiji, s posebnim poudarkom na iskanju rešitev za razmere na Bližnjem vzhodu, da bi iz regije, zaznamovane s konflikti, postala regija stabilnosti, razvoja in blaginje,« so zapisali. Na vrhu se mudi tudi slovenski predsednik Marjan Šarec, ki namerava v ponedeljkovi razpravi podčrtati, da imata kljub številnim razlikam Evropa in arabski svet tudi veliko stičnih točk.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine