Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na ulicah Caracasa več deset tisoč protestnikov

Samooklicani venezuelski začasni predsednik Juan Guaido je ob začetku množičnih protestov napovedal humanitarno pomoč iz tujine.
Protestniki so okupirali ulice venezuelske prestolnice. FOTO: Reuters
Protestniki so okupirali ulice venezuelske prestolnice. FOTO: Reuters
STA, Ma. F.
2. 2. 2019 | 17:28
2. 2. 2019 | 19:57
3:20
Na ulicah Caracasa se je zbralo več deset tisoč podpornikov opozicijskega voditelja in samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja s pozivi k odstopu predsednika Nicolasa Madura in razpisu novih predsedniških volitev. Množice protestnikov so se zbrale tudi drugih mestih po državi.

»Svoboda, svoboda svoboda,« vzklikajo protestniki, med katerimi številni nosijo transparente s prečrtanim portretom Madura. »Venezuelci stradajo zaradi pomanjkanja hrane in zdravil. Maduro morilec,« piše na transparentih.
 

Guaido napovedal humanitarno pomoč iz tujine


Ob današnjih množičnih demonstracij je Guaido pred več tisoč protestniki napovedal humanitarno pomoč iz Kolumbije in Brazilije. »Imamo že tri zbirne centre za humanitarno pomoč: Cucuta (Kolumbija) in še dva, eden v Braziliji in drugi na enem od karibskih otokov,« je dejal Guaido.

Samooklicani venezuelski začasni predsednik Juan Guaido. FOTO: Reuters
Samooklicani venezuelski začasni predsednik Juan Guaido. FOTO: Reuters


Na drugi, zahodni strani mesta, pa so se začeli zbrati podporniki Madura. Vladajoča socialistična stranka je namreč sklicala zborovanje, na katerem obeležujejo 20. obletnico prihoda na oblast Madurovega predhodnika, zdaj že pokojnega predsednika Huga Chaveza.

Na zahodni strani mesta se zbirajo tudi podporniki Madura. FOTO: Reuters
Na zahodni strani mesta se zbirajo tudi podporniki Madura. FOTO: Reuters

 

Venezuelski general izrekel zvestobo Guaidoju


Pred za danes napovedanimi množičnimi protesti proti venezuelskemu predsedniku Nicolasu Maduru je general venezuelskih zračnih enot Francisco Yanez izrekel zvestobo samooklicanemu začasnemu predsedniku Juanu Guaidoju.

»Sporočam vam, da ne priznavam diktatorske oblasti Nicolasa Madura in da priznavam poslanca Juana Guaidoja kot predsednika Venezuele,« je dejal. Predstavil se je kot vodja strateškega načrtovanja v vrhovnem poveljstvu zračnih vojaških enot in izpostavil, da »90 odstotkov oboroženih sil ne podpira diktatorja ampak venezuelsko ljudstvo«.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Guaido je pripadnikom vojske obljubil amnestijo za morebitne zločine, storjene med Madurovo vladavino, če stopijo na njegovo stran. Medtem ko ima Guaido precejšnjo mednarodno podporo, je hrbtenica podpore Maduru poveljstvo venezuelske vojske.

Protestniki so okupirali ulice venezuelske prestolnice.  FOTO: Reuters
Protestniki so okupirali ulice venezuelske prestolnice.  FOTO: Reuters


Yanez je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prvi visoki predstavnik vojske, ki je izrekel zvestobo Guaidoju. Poveljnik zračnih enot Pedro Alberto Juliac Lartiguez ga je obtožil izdaje in podkupljivosti ter sporočil, da kot vodja strateškega načrtovanja nima pod poveljstvom nobenega vojaka.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Velika Britanija, Francija, Nemčija in Španija so Maduru do nedelje postavile rok za razpis volitev, v nasprotnem pa napovedale, da bodo kot začasnega predsednika Venezuele priznale Guaidoja.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine