Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Izmed 470 nasedlih kitov jih je poginilo že 380

Po tem, ko je v ponedeljek na tasmanski obali nasedlo več kot 250 mrkih pliskavk, so jih našli še 200. Večina novoodkritih kitov je že mrtvih.
Večina kitov je že poginila. FOTO: Brodie Weeding/AFP
Večina kitov je že poginila. FOTO: Brodie Weeding/AFP
STA
23. 9. 2020 | 08:21
23. 9. 2020 | 10:24
3:52
Na Tasmaniji je poginilo 380 kitov, ki so nasedli na zahodni obali tega avstralskega otoka, so danes potrdile avstralske oblasti. Kot je pojasnil Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali na Tasmaniji, so uspeli rešiti 50 kitov, še 30 pa naj bi jih bilo živih, poročajo tuje tiskovne agencije.



Skupno je od ponedeljka nasedlo 470 kitov, kar je največ doslej. Kljub temu, da so reševalci uspeli rešiti 50 kitov, še 30 pa jih je domnevno še živih, tokratni pogin mrkih pliskavk velja za rekordnega v zgodovini.

Reševalci so se osredotočali na živali z največ možnostmi za preživetje, vendar so številni že rešeni kiti ponovno nasedli. 
 

200 kitov so odkrili naknadno


Na Tasmaniji so v torek našli še okoli 200 nasedlih kitov. Skupno je od ponedeljka na zahodni obali avstralskega otoka nasedlo 470 živali. Večina kitov v novoodkriti skupini je najverjetneje poginilo, reševalci pa se trudijo rešiti vse živali, ki so v plitvi vodi še vedno žive, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reševalci poskušajo rešiti preživele živali. FOTO: Bilal Rashid/Reuters
Reševalci poskušajo rešiti preživele živali. FOTO: Bilal Rashid/Reuters


Novo skupino kitov so v torek opazili iz helikopterja, nasedla pa je kakih deset kilometrov stran od prve skupine. Iz zraka so bili mnogi med njimi videti mrtvi. Strokovnjaki domnevajo, da so vsi kiti iz iste jate.

»Razočarani smo, ker se je povečalo tako število nasedlih kitov kot tistih, ki so poginili,« je dejal Nic Deka, nadzornik v podjetju, ki skrbi za nacionalne parke in divje živali na Tasmaniji. Je pa izrazil upanje, da bo reševalcem danes uspelo več kitov spraviti v globoko vodo.

Mrke pliskavke lahko tehtajo do tri tone. FOTO: Brodie Weeding/AFP
Mrke pliskavke lahko tehtajo do tri tone. FOTO: Brodie Weeding/AFP


Mrke pliskavke so nasedle na odročnem, težko prehodnem in zelo redko poseljenem območju. Nedostopnost peščene obale, kjer se nahajajo, otežuje njihovo reševanje. Nekatere živali so tudi prevelike za reševanje ali pa so na pretežko dostopnih območjih. Mrke pliskavke so lahko velike do sedem metrov in tehtajo do tri tone.

Reševalci se osredotočajo na tiste kite, ki imajo največ možnosti, da preživijo. Biolog Kris Carlyon je v torek pojasnil, da so številni kiti »na mokrem in hladnem«, kar povečuje možnosti za njihovo preživetje.

FOTO: Brodie Weeding/AFP
FOTO: Brodie Weeding/AFP


Kite si prizadeva rešiti okoli 60 strokovnjakov, po preizkušanju več metod pa se je za najuspešnejšo izkazalo reševanje z zankami, pritrjenimi na čolne.
 

Ni znano, zakaj so nasedli


Zakaj so kiti prišli na obalo, ni znano. Najpogosteje sicer nasedajo prav mrke pliskavke, za katere je značilna tesna medsebojna povezanost, poroča britanski BBC.

Manjše število kitov je bilo rešenih. FOTO: Brodie Weeding/AFP
Manjše število kitov je bilo rešenih. FOTO: Brodie Weeding/AFP


Doslej je za rekordnega na Tasmaniji veljal tovrsten pojav iz leta 1953, ko je nasedlo 294 mrkih pliskavk. O zadnjem množičnem nasedanju kitov pa so poročali leta 2009, ko jih je bilo na obali okoli 200. Na Tasmaniji je nasedanje morskih živali precej pogosto, vendar pa večinoma ne gre za tako množične primere, temveč za posamezne živali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine