Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Šrilanki iz varnostnih razlogov prepovedali nikabe in burke

Na Šrilanki je med 21 milijoni prebivalcev sicer približno 10 odstotkov muslimanov, le malo žensk nosi pokrit obraz in lase.
Theresha Biniš je v napadu izgubila hčerko in tri vnuke. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
Theresha Biniš je v napadu izgubila hčerko in tri vnuke. FOTO: Athit Perawongmetha/Reuters
A. I., Be. B.
29. 4. 2019 | 08:31
29. 4. 2019 | 19:13
4:27
Šrilanške oblasti so iz varnostnih razlogov prepovedale, da bi ženske nosile pokrit obraz. V državi po terorističnih napadih na velikonočno nedeljo, v katerih je umrlo okrog 250 ljudi, še vedno veljajo izredne razmere. Policija, vojaki in zasebni varnostniki izvajajo varnostne preglede na vhodih v javna poslopja, na avtobusih, vlakih, hotelih in javnih mestih.



Predsednik Maithruipala Sisirsena je sporočil, da je prepoved nikabov in burk stopila v veljavo danes in da jim to omogoča določilo v zakonu o izrednih razmerah. Prepovedano je nošenje vseh pokrival, ki zakrijejo obraz, čeprav oblasti niso posebej omenjale burk in nikaba, ki ga nosijo muslimanke. 

Na Šrilanki je med 21 milijoni prebivalcev sicer približno 10 odstotkov muslimanov, le malo žensk nosi pokrit obraz in lase. Premier Ranil Wickremesinghe je ukrep o prepovedi burk predlagal že prejšnji teden. Kot poročajo lokalni mediji, je tudi organizacija muslimanskih klerikov ženske prosila, naj imajo obraze odkrite. 

Ljudje molijo v hiši blizu cerkve sv. Antona.  FOTO: Danish Siddiqui/Reuters
Ljudje molijo v hiši blizu cerkve sv. Antona.  FOTO: Danish Siddiqui/Reuters
Po terorističnih napadih, v katerih je bilo ranjenih 500 ljudi, so policisti aretirali že 150 ljudi.
Na begu naj bi jih bilo še okrog 140, povezanih z Islamsko državo, ki je prevzela odgovornost za napad. Med vikendom so bile cerkve in mošeje iz varnostnih razlogov po vsej državi zaprte, a se je množica v glavnem mestu Kolombo kljub vsemu zbrala in molila pred cerkvijo sv. Antona, ki je bila v napadu močno poškodovana. 

Policija je v povezavi z napadi aretirala 150 ljudi. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters
Policija je v povezavi z napadi aretirala 150 ljudi. FOTO: Dinuka Liyanawatte/Reuters


Policisti so v petek ubili očeta in dva brata domnevnega organizatorja napadov Mohammeda Zaharana, ki se je razstrelil v hotelu v Kolombu. Zaharan naj bi ustanovil lokalno teroristično skupino NJT, ki naj bi stala za napad, poroča BBC. Glede na omenjeno pismo naj bi nove napade pripravljali isti lokalni teroristični skupini, ki jima pripisujejo odgovornost za velikonočne napade, in sicer NTJ in Jammiyathul Millathu Ibrahim. Odgovornost za napade 21. aprila je prevzela Islamska država, a trdnih dokazov za njeno vpletenost doslej niso odkrili.

Premier Wickremesinghe je po petkovi intervenciji napovedal zaostrovanje zakonodaje, da bi preprečili nadaljnje napade. »Številni tujci v naši državi delajo kot učitelji brez delovnih viz. V posvetovanju z ministrstvom za muslimanske religiozne zadeve in ministrstvom za notranje zadeve jih bomo izgnali iz države,« je napovedal.

Prebivalci se danes počasi vračajo na delo, potem ko je prejšnji teden delalo manj kot 50 odstotkov zaposlenih v vladnih uradih. Oblasti se bojijo novega vala napadov skrajnežev, ki bi lahko bili po navedbah varnostnih služb oblečeni v vojaške uniforme. Skrajneži naj bi nameravali napasti pet lokacij.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine