Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Predsednica Pirc Musarjeva se je srečala z Zelenskim in obiskala Bučo

Namen obiska, ki bo trajal do sobote, je potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine.
Poudarila je, da so se je tragične zgodbe prebivalcev Buče globoko dotaknile. FOTO: Ukrainian Presidential Press via Reuters
Poudarila je, da so se je tragične zgodbe prebivalcev Buče globoko dotaknile. FOTO: Ukrainian Presidential Press via Reuters
STA
28. 6. 2024 | 12:46
28. 6. 2024 | 17:18
3:14

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski sta danes v Kijevu govorila o poti do miru, pri čemer je Zelenski naznanil, da Ukrajina pripravlja celovit načrt za končanje vojne.

Državi sta podpisali tudi memorandum o sodelovanju na področju podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji.

image_alt
Zapleti še pri pomoči ukrajinskim otrokom v Sloveniji

»Zelo pomembno je, da predstavimo načrt za končanje vojne, ki ga bo podprla večina sveta. To je diplomatska pot, na kateri delamo,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na novinarski konferenci s predsednico Pirc Musar izjavil Zelenski.

Hkrati je naznanil, da so v teku priprave na izvedbo druge mirovne konference za Ukrajino. Na prvi, ki je potekala v začetku meseca v Švici, so sicer voditelji 80 držav v skupini izjavi zapisali, da sta za dosego miru nujna sodelovanje in dialog med vsemi stranmi, Rusija pa da mora zagotoviti neodvisnost in ozemeljsko celovitost Ukrajine.

Slovensko podporo neodvisnosti, suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine je v Kijevu ponovno potrdila Pirc Musar. »Ostro obsojamo rusko agresijo proti Ukrajini in pričakujemo, da bo Rusija nemudoma začela spoštovati mednarodne vrednote in norme, h katerim se je zavezala,« je zapisala na omrežju X.

Namen obiska, ki bo trajal do sobote, je potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine. FOTO: Ukrainian Presidential Press via Reuters
Namen obiska, ki bo trajal do sobote, je potrditi zavezanost Slovenije politiki ozemeljske celovitosti Ukrajine. FOTO: Ukrainian Presidential Press via Reuters

Slovenija bo še naprej nudila humanitarno, materialno in vojaško pomoč ter podporo pri obnovi in rekonstrukciji Ukrajine, je nadaljevala in dodala, da to vključuje tudi pomoč pri razminiranju, rehabilitaciji žrtev vojne ter psihosocialno podporo otrokom in njihovim družinam.

V luči tega je veleposlanica v Ukrajini Mateja Prevolšek v imenu Slovenije z ukrajinsko ministrico za socialne zadeve Oksano Zolnovič podpisala memorandum o soglasju glede sodelovanja na področju celovite podpore ukrajinskim državljanom, začasno razseljenim v Sloveniji.

Pirc Musar je pred tem na srečanju z Zelenskim govorila tudi o pripravi varnostnega sporazuma med državama, kakršnega je Ukrajina podpisala že z 18 drugimi državami. Glede na prvotni načrt, bi sicer morala Pirc Musar sporazum podpisati med obiskom, a Kijev ni podprl osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Premier Robert Golob je po srečanju z Zelenskim ob robu vrha EU v Bruslju v četrtek izrazil pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija.

Predsednica se je v Kijevu sestala tudi s premierom Denisom Šmihalom, tako v prestolnici kot v Buči pa se je poklonila žrtvam več kot dve leti trajajoče vojne.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine