Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na premierskem položaju v Kosovu morda prvič ženska

Javnomnenjske raziskave pred volitvami napovedujejo spremembe, premierka bi lahko postala Vjosa Osmani.
Če bo Demokratska liga Kosova osvojila največ glasov, ima pravnica Vjosa Osmani dobre možnosti, da kot prva ženska prevzame vodenje kosovske vlade. FOTO: Laura Hasani/Reuters
Če bo Demokratska liga Kosova osvojila največ glasov, ima pravnica Vjosa Osmani dobre možnosti, da kot prva ženska prevzame vodenje kosovske vlade. FOTO: Laura Hasani/Reuters
STA
6. 10. 2019 | 07:36
6. 10. 2019 | 07:36
2:59
Na Kosovu bodo danes nove predčasne parlamentarne volitve. Gre za četrte parlamentarne volitve od razglasitve kosovske neodvisnosti leta 2008. Glede na javnomnenjske raziskave se po volitvah v vladi obetajo spremembe, premierski položaj pa bi lahko prvič v zgodovini države zasedla ženska, Vjosa Osmani.

Skupno 1060 kandidatov se poteguje za 120 poslanskih mandatov, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine. Na volitvah bo sodelovalo 20 strank, štiri volilne koalicije in neodvisni kandidat iz vrst Bošnjakov.

Volilnih upravičencev je po zadnjih podatkih približno 1,94 milijona, kar presega število prebivalcev Kosova za več deset tisoč. Na Kosovu imajo namreč volilno pravico vsi, ki so se tam rodili, torej tudi tisti, ki živijo v tujini in se na Kosovu niso nikoli registrirali kot volivci. Doslej se je iz tujine za tokratne volitve registriralo rekordnih 35.000 ljudi. Lani jih je bilo 15.000.


 

Zmago napovedujejo Demokratski ligi Kosova


Glede na zadnje javnomnenjske raziskave naj bi največ glasov dobila Demokratska liga Kosova (LDK) Ise Mustafe in nacionalistično gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje) Albina Kurtija.

LDK napovedujejo približno 27 odstotkov glasov, Samoopredelitvi 22 odstotkov. Če bo LDK osvojila največ glasov, ima pravnica Vjosa Osmani dobre možnosti, da kot prva ženska prevzame vodenje kosovske vlade.

FOTO: Florion Goga/Reuters
FOTO: Florion Goga/Reuters


Tudi Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika kosovskega parlamenta Kadrija Veselija naj bi sicer osvojila približno 22 odstotkov glasov. Haradinajevo Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK), ki na volitvah nastopa skupaj z manjšo socialdemokratsko stranko (SDP), naj bi dobilo okoli 20 odstotkov.

Socialdemokratska pobuda, znana tudi kot Nisma, podpredsednika vlade Fatmirja Limaja in Zavezništvo za novo Kosovo (AKR) zunanjega ministra Behgjeta Pacollija naj bi dobila vsak po devet odstotkov glasov.

Volišča bodo odprta od 7. do 19. ure. Nekaj ur po zaprtju volišč je pričakovati prve začasne izide.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine