Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na ladjo Aquarius dostavili zaloge hrane in goriva

Težava z migranti, rešenimi v Sredozemskem morju, s špansko ponudbo za potnike Aquariusa ni rešena. 
Težava za migrante na Aquariusu (še) ni rešena. FOTO:Tony Gentile/Reuters
Težava za migrante na Aquariusu (še) ni rešena. FOTO:Tony Gentile/Reuters
A. I., STA
15. 6. 2018 | 11:52
15. 6. 2018 | 12:01
2:28
Olbia - Ladja Aquarius z rešenimi migranti je po treh dneh plovbe zaplula mimo Sardinije na odprto morje. Ponoči je imela postanek pred pristaniščem Olbia na Sardiniji, kjer so ji dostavili nove zaloge hrane in goriva. Če bo šlo vse po načrtih, naj bi v špansko Valencio prispela v nedeljo zjutraj.

Migrante z Aquariusa, ki sta jih zavrnili Italija in Malta, je poleg Španije pripravljena sprejeti tudi Francija. Kot je po pogovorih s španskim zunanjim ministrom Josepom Borrellom dejal vodja francoske diplomacije Jean-Yves Le Drian, je Francija pripravljena sprejeti tiste od skupno 629 migrantov, ki izpolnjujejo kriterije za odobritev azila. Pred tem naj bi migrante preverili uradniki francoskega urada za begunce. Španija je francosko ponudbo sprejela.


Negotovost prekinila nova španska vlada


Ladja Aquarius je v soboto obtičala v Sredozemskem morju med Italijo in Malto, ker ji nova populistična italijanska vlada ni dovolila ladji pristati v Italiji. Zahtevala je, da jih sprejme Malta, ta pa zavrača odgovornost zanje. Negotovost je v ponedeljek prekinila nova španska vlada, ki je sporočila, da bo ladjo sprejela Španija. Aquarius je tako zdaj v spremstvu dveh italijanskih ladij na poti v špansko pristanišče Valencia.

A težava z migranti, rešenimi v Sredozemskem morju, s špansko ponudbo za potnike Aquariusa ni rešena. Negotova je namreč tudi usoda 40 prebežnikov, ki jih je pred tremi dnevi pred obalo Libije rešila ladja Trenton ameriške mornarice.



Italijanski notranji minister Matteo Salvini želi predvsem zasebnim ladjam, ki v Sredozemskem morju rešujejo migrante, preprečiti vplutje v italijanska pristanišča. V četrtek je na vprašanje o Trentonu dejal le, da »delajo na tem primeru«. Dodal je, da težava ni 40 migrantov na krovu ameriške ladje, temveč 650.000 prebežnikov, ki so v Italijo prišli lani.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine