Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Na Hrvaškem v samoizolacijo ne bo več šel celoten razred

V večini primerov ne bo več samoizolacije za celotne razrede, ampak le za tiste, ki so bili od sošolca, pozitivnega na testiranju, oddaljeni manj kot dva metra.
Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk čim bolj izvajali v šolah, in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk čim bolj izvajali v šolah, in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. FOTO: Voranc Vogel/Delo
STA
27. 9. 2021 | 11:41
27. 9. 2021 | 12:11
4:36
Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavil nova navodila za postopke v šolah v primeru okužbe učencev z novim koronavirusom. V večini primerov ne bo več samoizolacije za celotne razrede, temveč zgolj za tiste, ki so bili od sošolca, pozitivnega na testiranju, oddaljeni manj kot dva metra.

image_alt
V tujini zdravih učencev ne pošiljajo v karanteno


Na Hrvaškem so se ob začetku novega šolskega leta odločili, da bodo pouk čim bolj izvajali v šolah, in ne na daljavo kot večino prejšnjega šolskega leta. Glede na to, da je v zadnjih dveh tednih med vsemi starostnimi skupinami največ novih okužb prav med šolskimi otroki, je HZJZ ta konec tedna objavil dodatna navodila za primer okužb z novim koronavirusom v šolah.

V primeru okužbe v razredu bodo v samoizolacijo poslali vse sošolce okuženega učenca, ki so v učilnici sedeli na razdalji do dveh metrov od njega, pa tudi tiste, ki so na javnem prevozu skupaj z njim potovali dlje kot 15 minut, prav tako na manj kot dveh metrih razdalje.



Prav tako bodo v samoizolaciji pristali otroci, ki so se z okuženim sošolcem v zaprtem prostoru družili in pogovarjali v obdobju, daljšem od šolskega odmora, tisti, ki so imeli neposreden fizični stik z njim med telesno vzgojo, pa tudi tisti, ki so z njim delili kozarce in steklenice z vodo, so zapisali na spletni strani HZJZ.



FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


V primeru učencev višjih razredov osnovne šole in dijakov, ki v učilnicah niso imeli mask in niso sedeli na medsebojni razdalji najmanj 1,5 oziroma dva metra, bodo v samoizolacijo poslali celoten razred. Samoizolacija traja deset dni od zadnjega neposrednega stika s pozitivnim.

V samoizolacijo ne bodo treba polno cepljenim proti covidu-19 in prebolelim.

Če se bo okužba v istem razredu pojavila pri še enem ali več otrocih, ki naj bi zboleli zaradi stika z okuženim, bodo samoizolacijo odredili za celoten razred. Tudi učitelji bodo v tem primeru najverjetneje deležni karantene. HZJZ še dodaja, da določene specifične situacije lahko terjajo tudi drugačne postopke glede na oceno epidemiologov ali zdravnikov šolske medicine.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine