Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Mladi in stari za podnebno pravičnost

Danes je akcijski vrh o podnebnih spremembah na sedežu OZN, Greta Thunberg je že navdušila Američane
Greta je postala simbol boja za podnebje. FOTO: Ina Fassbender/Afp
Greta je postala simbol boja za podnebje. FOTO: Ina Fassbender/Afp
23. 9. 2019 | 06:00
3:47
New York, Washington – V tekmi za omejitev podnebnih sprememb lahko zmagamo in moramo zmagati, pa čeprav bo zahtevala napore brez primere vseh delov družbe, verjamejo pri Združenih narodih. Generalni sekretar António Guterres je danes svetovne voditelje povabil v New York na akcijski podnebni vrh, ameriška in druga mesta pa so že prej zaznamovali rekordni protesti mladih in drugih privržencev aktivistke Grete Thunberg.

»Nočemo biti zadnja generacija na tem planetu, ki živi v cvetočem okolju,« je v petek z vrha kongresnega hriba pozival govorec, med številnimi udeleženci washingtonskih demonstracij pred ameriškim kongresom pa so bili stari in mladi. Hočemo podnebno pravičnost za vse generacije, je zahteval študent geografije na Univerzi Georgetown Zack, James in Herb s kopico plakatov za čiste energije in okolje v rokah pa sta demonstrirala predvsem za mlade. Prvi je namreč zelo visoke starosti: James Zwerg je leta 1961 sodeloval na znamenitih »vožnjah za svobodo« proti rasni segregaciji na javnih avtobusih in so ga beli rasisti v Alabami tako pretepli, da je komaj preživel. Zdaj se tudi veteran gibanja za človekove pravice veseli »gibanja za svobodo 21. stoletja za vse rase, barve kože, spole in tako naprej!«.

Glavna zvezda novega okoljevarstvenega gibanja Greta Thunberg, ki je med drugim nastopila pred kongresniki, voditeljem vsega sveta sporoča, da jih ne bodo na kolenih prosili, naj poskrbijo za prihodnost, ampak bodo to zahtevali. »Prišli smo jim napovedat spremembe, pa naj jim je všeč ali ne!« Šestnajstletna Švedinja se je konec tedna z več sto mladimi aktivisti udeležila prvega podnebnega vrha mladih na sedežu OZN. Vsem priporoča, naj prisluhnejo znanstvenikom.

Nekateri ne soglašajo in poudarjajo, da se proizvodnja hrane povečuje na vseh celinah, zlobneži pa so zabeležili tudi težave ladje skupine Bojevniki proti podnebnim spremembam, ki je v začetku meseca med dokazovanjem topljenja ledu na Arktiku na pol poti med Norveško in severnim polom obtičala v ledu. Protestnike so morali reševati s helikopterji. Greta pa je zanikovalce razglasila za obžalovanja vredne ter priporočila ignoriranje, ko poskušajo v središče pozornosti spraviti njo namesto krize. »Potem nimajo več argumentov!«

Greta je postala simbol boja za podnebje. FOTO: Ina Fassbender/Afp
Greta je postala simbol boja za podnebje. FOTO: Ina Fassbender/Afp


Ko je pred poldrugim letom sprožila demonstracije, si ni predstavljala, da se bodo tako razširile, zdaj pa verjame, da je ljudi na oblasti mogoče poklicati na odgovornost, če nanje le pritisne dovolj velika množica. »Pokazali smo, da smo združeni in da mladih ni mogoče ustaviti.« S podnebnim vrhom na sedežu OZN tudi »ljudje na oblasti« dokazujejo, da jim ni vseeno, okoljevarstvena vprašanja uvrščajo na sam vrh svetovne politike. Generalna skupščina OZN, ki bo sledila, pa se bo ukvarjala s številnimi drugimi krizami sodobnega sveta, med drugim z vse bolj nevarnimi spori za fosilna goriva na Srednjem vzhodu.

Vsi bojevniki proti podnebnim spremembam tudi ne bodo mogli jadrati čez Atlantski in druge oceane, kot je lahko naredila Greta. A so protesti mladih celo generalnega sekretarja OZN Guterresa spremenili iz pesimista v optimista v boju proti segrevanju ozračja. Udeleženci vrha mladih so tudi njemu priporočili, naj raje ukrepa, če ne, se bodo mobilizirali še za njegov odhod.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine