Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Melonijeva o Kitajski kot pomembni sogovornici glede globalnih napetosti

Xi je medtem zatrdil, da se tako Peking kot Rim zavzemata za strpnost, medsebojno zaupanje in spoštovanje.
Melonijeva je Peking obiskala prvič, odkar je pred skoraj dvema letoma prevzela položaj premierke. FOTO: Vincent Thian/AFP
Melonijeva je Peking obiskala prvič, odkar je pred skoraj dvema letoma prevzela položaj premierke. FOTO: Vincent Thian/AFP
STA
29. 7. 2024 | 13:39
29. 7. 2024 | 14:16
2:12

Italijanska premierka Giorgia Meloni se je danes v Pekingu sestala s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom in Kitajsko označila kot pomembno sogovornico pri obvladovanju vse večjih globalnih napetosti. Xi je medtem zatrdil, da se tako Peking kot Rim zavzemata za strpnost, medsebojno zaupanje in spoštovanje.

»Na mednarodni ravni se povečuje negotovost in menim, da je Kitajska zelo pomemben sogovornik pri obravnavi vseh teh dinamik,» je dejala Melonijeva. Poudarila je, da bi državi morali skupaj razmišljati o tem, kako zagotoviti mir in stabilnost po svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski predsednik je medtem pozdravil dolgoletne prijateljske donose med Pekingom in Rimom. »Obe strani se zavzemata za strpnost, medsebojno zaupanje in vzajemno spoštovanje, pri čemer vsaka izbira svojo razvojno pot,« je dodal.

Melonijeva je Peking obiskala prvič, odkar je pred skoraj dvema letoma prevzela položaj premierke. Med obiskom se je zavezala, da bo obnovila vezi med državama. V luči tega je v nedeljo s kitajskim kolegom Li Qiangom podpisala triletni akcijski načrt za oživitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Odnose med Rimom in Pekingom so sicer v zadnjem času zaznamovala nesoglasja. Melonijeva je decembra lani kitajsko stran obvestila o umiku Italije iz kitajske globalne investicijske pobude Pas in pot, znane tudi kot nova svilna pot. Italija se je projektu leta 2019 pridružila kot edina članica skupine sedmih industrijsko najrazvitejših držav G7.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine