Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Meddržavno sodišče pozvalo Izrael k sprostitvi blokade pomoči

Najvišji sodni organ Združenih narodov je zaradi katastrofalnih življenjskih razmer med Palestinci v Gazi odredil nove začasne ukrepe.
Južna Afrika je v začetku meseca meddržavno sodišče v Haagu pozvala, naj zaradi slabšanja razmer v Gazi dopolni seznam začasnih ukrepov. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters
Južna Afrika je v začetku meseca meddržavno sodišče v Haagu pozvala, naj zaradi slabšanja razmer v Gazi dopolni seznam začasnih ukrepov. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters
28. 3. 2024 | 20:13
29. 3. 2024 | 06:48
4:02

Izrael mora brez zamud omogočiti dobave hrane in preprečiti razrast lakote na obleganem območju Gaze, je sporočilo meddržavno sodišče v Haagu. Sodniki so s tem dopolnili seznam prvotnih začasnih ukrepov, sprejetih v okviru tožbe, v kateri Južna Afrika očita judovski državi, da nad prebivalci palestinske enklave izvaja genocidna dejanja.

Šestnajstčlanski sodni senat je brez glasu proti na prošnjo države tožnice odredil izraelskim oblastem, da v sodelovanju z Združenimi narodi sprejmejo »vse potrebne in učinkovite ukrepe« za neovirano zagotavljanje znatnih količin nujno potrebnih osnovnih storitev in humanitarne pomoči, vključno s hrano, vodo, elektriko, gorivom, zatočišči ter zdravstveno oskrbo. Sodišče je pri tem izpostavilo, da mora Izrael v ta namen, za kolikor časa bo potrebno, odpreti večje število kopenskih prehodov s palestinsko enklavo.

Od objave prvotnih začasnih ukrepov v južnoafriški tožbi proti Izraelu, s katerimi najvišji sodni organ Združenih narodov poskuša preprečiti nadaljnje kršenje pravic vpletenih strani, sta minila več kot dva meseca. Od takrat so se po oceni ICJ »katastrofalne življenje razmere Palestincev v Gazi še poslabšale«. To je še posebno očitno z vidika pomanjkanja hrane in drugih osnovnih dobrin. Kot je sodišče pojasnilo v sporočilu za javnost, se Palestinci v Gazi ne soočajo več samo z grožnjo lakote, ampak se ta že uresničuje.

V odzivu na južnoafriško prošnjo so sodniki znova potrdili januarja sprejete ukrepe in potrdili nove. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters
V odzivu na južnoafriško prošnjo so sodniki znova potrdili januarja sprejete ukrepe in potrdili nove. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters

Južna Afrika je sodbo proti Izraelu vložila konec lanskega leta, v začetku tega meseca pa je sodišče pozvala, naj zaradi slabšanja razmer v Gazi dopolni seznam začasnih ukrepov. Izrael obtožbe o genocidnih dejanjih nad Palestinci odločno zavrača; hkrati vztraja, da ne ovira dostopa humanitarne pomoči v Gazo.

image_alt
Izrael ignorira resolucijo in stopnjuje napad

V odzivu na južnoafriško prošnjo so sodniki znova potrdili januarja sprejete ukrepe, hkrati pa pozvali Izrael, naj nemudoma zagotovi, da njegova vojska ne izvaja dejanj, ki so v nasprotju s konvencijo o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida, »vključno s preprečevanjem dobave nujno potrebne humanitarne pomoči«. Judovski državi so naročili, naj v roku meseca dni predstavi vse korake, ki jih je sprejela za uveljavitev novih začasnih ukrepov.

Napoved irske intervencije

Dan pred objavo najnovejše odločitve ICJ je Irska potrdila, da bo intervenirala v južnoafriški tožbi. Enako namero je januarja letos naznanila Nemčija, ki se je v nasprotju z Irsko sicer postavila trdno v bran Izraelu.

image_alt
Vse oči uprte v Haag, nekatere tudi v Slovenijo

Irski zunanji minister Micheál Martin se v sredo ni želel izreči o tem, ali izraelska dejanja ustrezajo pravni definiciji genocida, rekoč, da bodo o tem odločali sodniki. Poudaril je, da tako Hamasov sedmooktobrski napad na Izrael kot trenutno dogajanje v Gazi predstavljata kršitev mednarodnega humanitarnega prava na masovni ravni. Med kršitvami je izpostavil ugrabljanje talcev, namensko blokiranje humanitarne pomoči civilistom, nediskriminatorno uporabo eksplozivnega orožja v naseljenih območjih, uporaba civilnih objektov v vojaške namene in kolektivno kaznovanje celotne populacije. »Seznam je dolg,« je poudaril Martin in vztrajal, da se nasilje mora končati.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine