Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Med smrtnimi žrtvami v Dagestanu 15 policistov in štirje civilisti

Napadalcev še niso identificirali, je bil pa Dagestan v preteklosti večkrat tarča islamističnih napadov.
Napadalcev še niso identificirali. FOTO: Handout Afp
Napadalcev še niso identificirali. FOTO: Handout Afp
STA
24. 6. 2024 | 07:34
24. 6. 2024 | 11:39
3:24

V nizu napadov na policiste, cerkvi in sinagogi v nedeljo v večinsko muslimanski ruski republiki Dagestan na Severnem Kavkazu je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 19 ljudi. Umrlo je tudi pet napadalcev. Policija je medtem sporočila, da je protiteroristična operacija proti napadalcem končana. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče.

Oboroženi napadalci so v nedeljo izvedli napade v dagestanski prestolnici Mahačkali in bližnjem mestu Derbent. Med smrtnimi žrtvami je 15 policistov in štirje civilisti. Med slednjimi je tudi pravoslavni duhovnik, so danes sporočili ruski preiskovalci. Ranjenih je bilo 25 ljudi.

V Derbentu na obali Kaspijskega jezera so napadalci napadli sinagogo in pravoslavno cerkev, pri čemer so cerkev še požgali in ubili duhovnika. Sočasno so v nekaj več kot sto kilometrov oddaljeni Mahačkali napadli še eno cerkev, sinagogo in policijsko kontrolno točko.

Napadi so se zgodili na binkoštno nedeljo, ki so jo praznovali v Ruski pravoslavni cerkvi.

Oblasti so po napadih sprožile obsežno operacijo, ki se je danes končala, je po poročanju ruskih tiskovnih agencij sporočil nacionalni protiteroristični odbor.

Po uradnih podatkih je bilo v operaciji ubitih pet napadalcev; mediji so sicer pred tem poročali o šestih. V izmenjavi ognja so bile žrtve tudi med policisti. Ruski preiskovalni odbor je sporočil, da je začel kazensko preiskavo zaradi »terorističnih dejanj«.

Napadalcev še niso identificirali, je bil pa Dagestan v preteklosti večkrat tarča islamističnih napadov. Dagestanski guverner Sergej Melikov je sicer na telegramu zapisal, da vedo, kdo so odgovorni za napad in kaj so želeli. Pri tem ni navedel podrobnosti, je pa spomnil na vojno v Ukrajini. »Moramo razumeti, da prihaja vojna tudi do naših domov,« je dejal.

Informacij o ozadju napadov še ni, čeprav je Melikov zatrdil, da so bili nadzorovani iz tujine. Posamezni politiki v Dagestanu in Moskvi so že okrivili Ukrajino, ki je že več kot dve leti tarča ruske agresije.

Po informacijah medijev so trije izmed napadalcev sinovi in nečaki visokega uradnika v regiji. V Dagestanu so zaradi napadov razglasili tridnevno žalovanje.

Nemirna in slabo razvita severnokavkaška republika Dagestan leži vzhodno od Čečenije, kjer se je Moskva proti tamkajšnjim separatistom borila v dveh krvavih vojnah v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja. Od poraza čečenskih upornikov so ruske oblasti vpletene v tleči spopad z islamističnimi skrajneži na Severnem Kavkazu, v katerem so bili ubiti številni civilisti in policisti.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine