Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Med protestom proti širjenju izraelskih naselbin ubita ameriška aktivistka

Antony Blinken je izrazil obžalovanje zaradi smrti, o morebitnih posledicah pa da bodo razmišljali, ko bodo ugotovili, kaj natančno se je zgodilo.
Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. FOTO: Afp
Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. FOTO: Afp
STA
6. 9. 2024 | 18:50
6. 9. 2024 | 18:55
2:42

V mestu Beita blizu Nablusa na zasedenem Zahodnem bregu je bila danes ubita 26-letna Američanka turškega rodu, ki se je udeležila protesta proti širjenju izraelskih naselbin. Po poročanju lokalnih medijev so jo ustrelile izraelske sile, ki navajajo, da so streljale na nasilno osebo, ki je vanje metala kamenje in jih ogrožala, poroča britanski BBC.

Ameriški zunanji minister Antony Blinken je izrazil obžalovanje zaradi njene smrti, o morebitnih posledicah pa da bodo razmišljali, ko bodo ugotovili, kaj natančno se je zgodilo. Tudi tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Matthew Miller je dejal, da Washington še zbira informacij o okoliščinah smrti.

Turško zunanje ministrstvo je žrtev prepoznalo kot Aysenur Ezgi Eygi, ki je imela tudi turško državljanstvo, in njeno smrt označilo za umor, ki so ga izvršili izraelski okupacijski vojaki. Tudi župan mesta Beita in palestinska tiskovna agencija Wafa sta navajala, da so aktivistko ubili izraelski vojaki.

Po navedbah direktorja bolnišnice v Nablusu, kamor so jo po streljanju pripeljali, so jo ustrelili v glavo.
Eygi je bila članica Mednarodnega gibanja za solidarnost (ISM), propalestinske organizacije. Po besedah soustanoviteljice gibanja se je udeležila rednih tedenskih demonstracij proti izraelskim naselbinam.

Župan Beite je francoski tiskovni agenciji AFP povedal, da se je streljanje zgodilo po redni petkovi molitvi v znak protesta proti izraelski naselbini na tem območju. Po njegovih informacijah je vojak izraelske vojske izstrelil strela proti protestnikom, ki so ostali na prizorišču protestov.

Izraelska vojska je v izjavi sporočila, da so ustrelili pobudnika nasilnih dejavnosti, ki je v vanje metal kamenje in jih ogrožal. Navedbe, da so ubili tujega državljana, preverjajo, so dodali.

Izraelske naselbine na Zahodnem bregu, kjer živi približno 490.000 ljudi, so po mednarodnem pravu nezakonite in so po oceni Združenih narodov ena od glavnih ovir za vzpostavitev miru med Palestinci in Izraelci. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine