Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Med iskanjem izginule najstnice sredi Vatikana odkrili kup kosti

Če se bo izkazalo, da so kosti nove, bo to velik problem za Vatikan, pa čeprav kosti ne pripadajo Emanueli Orlandi. 
Med raziskovanjem izginotja najstnice so odkrili novi kostnici. FOTO: AFP
Med raziskovanjem izginotja najstnice so odkrili novi kostnici. FOTO: AFP
A. I.
22. 7. 2019 | 08:40
22. 7. 2019 | 09:23
4:34
Skrivnostno izginotje Emanuele Orlandi v Italiji vedno bolj buri duhove. Ker je v vso zgodbo očitno vmešan tudi Vatikan, je stvar še toliko bolj zagonetna. V dveh kostnicah v žepni državi so med raziskovanjem namreč odkrili na tisoče kosti. Komu pripadajo in koliko so stare, še in znano. Več bo odkrila analiza DNK. Če se bo izkazalo, da so kosti nove(jše), pa čeprav ne pripadajo pred tremi desetletji izginuli najstnici, bo za Vatikan to precej neprijetna zadeva.

Emanuela Orlandi, hčerka uglednega vatikanskega uradnika, ki je z družino živela znotraj vatikanskih zidov, je izginila poleti leta 1982 na poti iz glasbene šole v središču Rima. Deklico so dolgo časa iskali, a je bilo videti, kot bi se udrla v zemljo.

Skrivnost je Italijane burila tri desetletja, razvili so več teorij (zarote), ki so kot krivce vključevale vse – od mafijcev do mednarodnih teroristov in najvišjih posameznikov v vatikanskih krogih blizu papeža. Zakaj je torej izginotje mladega dekleta znova aktualno? Zanimanje za primer se je razplamtelo lani poleti, ko je družina Orlandi prejela anonimen namig, češ da so Emanuelini ostanki zakopani v grobnicah princes Sophie von Hohenlohe in Charlotte Federice Mecklenburške.

Družina je prejela fotografijo skulpture in navodila, naj Emanuelo iščejo v smeri, »v katero kaže angel«. To je preiskovalce vodilo na starogermansko pokopališče, ki leži zraven bazilike svetega Petra. Na pokopališču so v preteklosti pokopavali nemško govoreče kristjane.

Vatikan se je (sicer precej nerad) strinjal, da forenziki odprejo grobnici. FOTO: AFP
Vatikan se je (sicer precej nerad) strinjal, da forenziki odprejo grobnici. FOTO: AFP


Vatikan se je (sicer precej nerad) strinjal, da forenziki odprejo grobnici. 11. julija so to res storili in bili presenečeni, saj v notranjosti niso našli nobenih človeških kosti, pa tudi krst ni bilo. Iz Vatikana so sporočili, da so bili ostanki obeh princes najverjetneje premeščeni med obnovitvenimi deli v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja. Kam točno naj bi kosti premestili, niso znali pojasniti. 

Kljub temu preiskava ni bila zaman. Na območju pokopališča so namreč odkrili novi kostnici ter na tisoče kosti, je potrdil genetik Giorgio Portera, ki ga je najela družina Orlandi. Kaj torej sledi?

Najprej analiza DNK, čeprav je predstavnik Vatikana Alessandro Gisotto opozoril, da bo treba za kakršne koli odgovore počakati na natančne morfološke analize. »Upoštevati moramo, da so številne kosti polomljene. To pomeni, da so našli več fragmentov iste kostne strukture, veliko jih je čisto majhnih, dela bodo imeli veliko,« je pojasnil za CNN

Emanuelin brat Pietro Orlandi. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Emanuelin brat Pietro Orlandi. FOTO: Remo Casilli/Reuters


Misel, da bi bila Emanuela zakopana le 200 metrov od doma, je pretresljiva


Medtem ko še vedno iščejo sledi za Emanuelo, je njen šestdesetletni brat Pietro Orlandi izrazil hvaležnost, da se je preiskava vendarle sploh premaknila z mrtve točke. »V kostnicah ne bi smelo biti novih kosti. Če so jih našli, pa čeprav ne pripadajo Emanueli, bo to velik problem za Vatikan. Našli so jih na stotine, tisoče, zdaj jih bodo morali razvrstiti po starosti in preiskati, kako so se v kostnici znašle novejše.«

Orlandi je dodal, da je samo misel, da bi bila Emanuela vsa ta leta zakopana le 200 metrov od njihove hiše, pretresljiva. Pri tem je izpostavil potrebo po neodvisni preiskavi, ki bo edina dala objektivne rezultate. »Vatikan noče, da bi te stvari prišle na dan. A občutek imam, da smo vendarle storili korak naprej, medtem ko oni stopajo korak nazaj.«

In kaj na vse to poreče Sveti sedež? Po poročanju Reutersa so poudarili, da se je znova izkazalo, kako zelo so pripravljeni na vsak način pomagati družini Orlandi, da bi končno odkrila, kaj se je zgodilo z njihovo hčerko, in tako našla mir. Čeprav na podlagi anonimne prijave, smo dovolili preiskavo starega pokopališča, so še dodali v Vatikanu. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine