Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Madžarski premier Orbán na nenapovedanem obisku v Pekingu

Kitajska je po njegovih besedah ključna sila pri ustvarjanju pogojev za mir v rusko-ukrajinski vojni.
Viktor Orbán se je srečal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. FOTO: Reuters
Viktor Orbán se je srečal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom. FOTO: Reuters
STA
8. 7. 2024 | 08:48
8. 7. 2024 | 10:48
2:40

Madžarski premier Viktor Orbán je danes prispel na nenapovedan obisk v Peking, kjer se je že sestal s kitajskim voditeljem Xi Jinpingom, poročajo tuje tiskovne agencije. Orbán, ki je potovanje na Kitajsko označil za »mirovno misijo 3.0«, je pred tem v zadnjem tednu nenapovedano obiskal že Kijev in Moskvo.

»Kitajska je ključna sila pri ustvarjanju pogojev za mir v rusko-ukrajinski vojni. Zato sem se le dva meseca po njegovem uradnem obisku v Budimpešti srečal s predsednikom Xijem v Pekingu,« je Orbán danes zapisal v objavi na omrežju X, opremljeni s fotografijo obeh voditeljev med rokovanjem.

Kitajsko zunanje ministrstvo je ob njegovem prihodu v Peking v kratki izjavi sporočilo, da bo srečanje voditeljev Kitajske in Madžarske namenjeno »poglobljeni komunikaciji o vprašanjih skupnega interesa«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

image_alt
Putin po srečanju z Orbanom ponovil zahtevo po umiku ukrajinskih sil

Orbán je kitajskega predsednika maja gostil v Budimpešti. Takrat sta voditelja med drugim izrazila željo po krepitvi gospodarskih odnosov in se zavzela za celovito strateško partnerstvo med državama. Orbán je ob tem podprl kitajsko pobudo za mir v Ukrajini.

Madžarski premier, katerega država je ta mesec prevzela šestmesečno predsedovanje svetu EU, je minuli teden obiskal Moskvo, kjer se je srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Pred tem se je mudil tudi v Kijevu, kjer je pozval k mirovnim pogajanjem.

Orbán je pretekli teden obiskal Moskvo in se srečal s Putinom. FOTO: Cher Benko/AFP
Orbán je pretekli teden obiskal Moskvo in se srečal s Putinom. FOTO: Cher Benko/AFP

Orbán sicer velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije znotraj EU, zaradi nedavnega obiska v Moskvi pa je požel številne kritike v Bruslju in po Evropi. Da madžarski premier v Moskvi ne zastopa Unije, je med drugim poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Kritični so bili tudi v Kijevu.

Orbánov današnji nenapovedani obisk na Kitajskem se dogaja tik pred vrhom voditeljev držav članic zveze Nato ob 75. obletnici ustanovitve zavezništva, ki se bo v torek začel v Washingtonu. V ospredju pogovorov bo med drugim nadaljnja podpora Ukrajini v njenem boju proti ruski agresiji.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine