Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Putin po srečanju z Orbanom ponovil zahtevo po umiku ukrajinskih sil

Tako v Bruslju kot Kijevu so poudarili, da Orbán nima nobenega pooblastila EU ali Ukrajine za obisk Moskve.
»Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU,« je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
»Razumem, da tokrat niste prišli le kot naš dolgoletni partner, ampak tudi kot predsednik Sveta EU,« je Putin dejal ob začetku njunega srečanja v Moskvi. FOTO: Alexander Nemenov/AFP
STA
5. 7. 2024 | 11:55
5. 7. 2024 | 17:17
4:55

Če si Kijev želi mir, se morajo ukrajinske sile umakniti iz regij Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson, je po današnjem pogovoru z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom v Moskvi ponovil ruski predsednik Vladimir Putin. Orbán, ki si prizadeva za pogajanja med Kijevom in Moskvo, je priznal, da bo za vzpostavitev miru potrebnih še veliko korakov. Putin je po pogovoru ponovil svoje stališče glede možnosti za končanje spopadov v Ukrajini.

»Govorimo o popolnem umiku vseh enot iz Ljudskih republik Doneck in Lugansk ter iz regij Zaporožje in Herson,« je dejal, pri čemer je imel v mislih regije, ki si jih je Rusija po mednarodno nepriznanih referendumih priključila konec septembra 2022. Pogovor z madžarskim premierjem je ob tem označil za odkrit in koristen, poročajo tuje tiskovne agencije.

FOTO: Valeriy Sharifulin/Reuters
FOTO: Valeriy Sharifulin/Reuters

Na skupni izjavi z ruskim predsednikom je Orbán dejal, da so stališča Kijeva in Moskve »daleč narazen« in da bo za vzpostavitev miru potrebnih »veliko korakov«. »Toda kar zadeva dialog in obnovo dialoga, je bil danes narejen prvi pomemben korak in to delo bom nadaljeval,« e poudaril.

Orbán, ki velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine in sankcioniranja Rusije znotraj EU, je na obisk v Moskvo prispel danes. Ob prihodu se je Putinu zahvalil, da ga je sprejel »v teh težkih okoliščinah«. Po njegovih besedah Madžarska počasi postaja zadnja država v Evropi, ki se lahko pogovarja tako z ukrajinsko kot rusko stranjo.

Orbán, čigar država je v ponedeljek prevzela predsedovanje Svetu EU, je spričo obiska požel številne kritike v Bruslju in po Evropi. Da madžarski premier v Moskvi ne zastopa EU, je med drugim izpostavil visoki zunanjepolitični predstavnik povezave Josep Borrell. Kritični so bili tudi v Kijevu, kjer se je Orbán na nenapovedanem obisku mudil v torek.

Putin izrazil pričakovanje, da bo Orbán govoril v imenu EU

Putin je sicer pred srečanjem izrazil pričakovanje, da bo Orbán govoril v imenu EU. To so v Bruslju že zavrnili in poudarili, da Orbán ni prejel nobenega pooblastila na ravni EU za obisk Moskve. Da je Orbán odločitev o obisku v Moskvi sprejel brez soglasja ali uskladitve s Kijevom, je sporočilo tudi ukrajinsko zunanje ministrstvo, potem ko je vodja vlade v Budimpešti odpotoval v rusko prestolnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Odločitev o tem potovanju je madžarska stran sprejela brez soglasja ali uskladitve z Ukrajino,« je sporočilo zunanje ministrstvo v Kijevu in poudarilo, da pogovori o Ukrajini ne morejo potekati brez Ukrajine.»Za našo državo ostaja načelo 'brez Ukrajine ni dogovorov o Ukrajini' nedotakljivo in vse države pozivamo, naj se ga strogo držijo,« je dodalo.

Da Orbán, čigar država je v ponedeljek prevzela predsedovanje Svetu EU, v Moskvi ne zastopa unije, je v odzivu na obisk izpostavil tudi Josep Borrell. Pred tem je predsednik Evropskega sveta Charles Michel v četrtek dejal, da Madžarska nima pristojnosti pogovarjati se z Rusijo v imenu povezave.

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v luči obiska sporočil, da je Orbán zavezništvo sicer obvestil o obisku, a tem ne zastopa njegovih interesov. Do poteze vodje vlade v Budimpešti so bili kritični tudi v več drugih evropskih prestolnicah.

Orbán je pred tem v torek nenapovedano obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj premisli o krajšem premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo.

Predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes opozorila, da popuščanje ne bo ustavilo Rusije. Orbán pa je še pred prihodom v Moskvo poudaril, da se miru v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslanjača v Bruslju. »Čeprav rotirajoče predsedovanje svetu EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije,« je zapisal na omrežju X.

V torek je nenapovedano obiskal Kijev. FOTO: Genya Savilov/AFP
V torek je nenapovedano obiskal Kijev. FOTO: Genya Savilov/AFP

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine