Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Maduro zavrnil predčasne volitve, Venezuelci danes spet na ulice

»Ne sprejemamo ultimata od nikogar, prav tako ne izsiljevanja,« je Nicolás Maduro dejal v intervjuju za rusko agencijo Ria Novosti.
Nicolás Maduro, ki se je znašel pred največjo politično preizkušnjo doslej, pravi, da še naprej popolnoma nadzoruje venezuelsko vojsko. Foto: Reuters
Nicolás Maduro, ki se je znašel pred največjo politično preizkušnjo doslej, pravi, da še naprej popolnoma nadzoruje venezuelsko vojsko. Foto: Reuters
30. 1. 2019 | 12:02
30. 1. 2019 | 13:20
2:54
Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je zavrnil razpis predčasnih predsedniških volitev, k čemur so ga pred dnevi pozvale nekatere evropske države s Španijo, Francijo in Nemčijo na čelu. Te so dejansko voditelju države dale osem dni, da razpiše »svobodne« volitve, če ne, bodo kot legitimnega predsednika priznale vodjo opozicije Juana Guaidója. Rok se izteče v nedeljo.

»Ne sprejemamo ultimata od nikogar, prav tako ne izsiljevanja,« je Maduro dejal v intervjuju za rusko agencijo Ria Novosti. Dodal je, da če hočejo »imperialisti« nove volitve, bodo morali počakati do leta 2025, ko se izteče njegov drugi mandat, ki ga je začel 10. januarja letos. Je pa v intervjuju podprl razpis parlamentarnih volitev in dejal, da se je z opozicijo pripravljen usesti za pogajalsko mizo.​

Maduro je na oblasti že od leta 2013, zadnje volitve maja lani pa je velik del mednarodne javnosti – vključno z Evropsko unijo in ZDA – označil za nelegitimne in nedemokratične. 
 

Maduro še naprej nadzoruje vojsko


V pogovoru je Maduro, ki se je znašel pred največjo politično preizkušnjo doslej, zatrdil, da še naprej popolnoma nadzoruje venezuelsko vojsko. »Bolivarske oborožene sile dajejo lekcijo etike, zvestobe in discipline,« je bil jasen. Tako Guaidó kot Maduro sicer poskušata pridobiti oziroma obdržati podporo vojske, saj je njena vloga ključna pri morebitni menjavi oblasti.

​Vojaški vrh za zdaj ostaja zvest Maduru, Guaidó pa vojakom, ki bi prestopili na stran opozicije, obljublja amnestijo. »Če bodo oborožene sile podprle Guaidója, Maduro ne bo imel več nobene moči, saj njegova oblast temelji na sili,« je za Delo pred dnevi povedala Laura Louza, direktorica nevladne organizacije Acceso a la Justicia.

V Venezueli je za danes napovedana dveurna splošna stavka. Po podatkih Združenih narodov je bilo v manifestacijah v zadnjem tednu ubitih 40 in priprtih okoli 850 ljudi, med njimi tudi več mladoletnikov. 26 so jih menda ustrelile oborožene skupine, zveste Maduru, pet jih je bilo ubitih med nezakonitimi hišnimi racijami, 11 pa med ropi, je dejal tiskovni predstavnik ZN Rupert Colville.

 
Maduro je na facebooku objavil tudi krajši video, naslovljen Ne dovolimo novega Vietnama, v katerem ameriškega predsednika Donalda Trumpa in »skupino skrajnežev«, zbranih okrog njega, obtožuje, da ga hočejo odstaviti, da bi se polastili venezuelskih zalog nafte.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine