Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Madrid in Barcelona začela pogovore o katalonskem vprašanju

Katalonski predsednik Torra je srečanje označil za »ničelni sestanek« in izrazil upanje, da se bodo na naslednjih srečanjih poglobili v možne rešitve.
FOTO: Gabriel Bouys/Afp
FOTO: Gabriel Bouys/Afp
STA
26. 2. 2020 | 22:36
26. 2. 2020 | 22:48
4:35
Predstavniki španskih in katalonskih oblasti so danes v Madridu začeli pogovore za rešitev katalonske krize. Na prvem srečanju, ki sta se ga udeležila tudi španski premier Pedro Sanchez in katalonski predsednik Quim Torra, sta se strani med drugim dogovorili o nadaljevanju dialoga v obliki mesečnih srečanj, izmenično v Madridu in Barceloni.

Po treh urah in pol pogovorov sta strani objavili skupno izjavo, v kateri sta zapisali, da pozitivno ocenjujeta prvo srečanje v okviru dialoga za rešitev katalonske krize. Zapisali sta, da je prvi sestanek postavil temelje nadaljnjega dialoga in se dotaknil nekaterih metodoloških vprašanj, na njem pa so tudi ugotovili, da gre pri katalonski krizi za »politično vprašanje, ki terja politično rešitev«.



Pogovori obeh vlad so, kot piše v skupni izjavi, orodje za iskanje te rešitve, zato sta se strani zavezali, da bosta še naprej spodbujali dialog, pogajanja in iskanje dogovora. Med konkretnimi sklepi so to, da bodo pogovori v nadaljevanju potekali mesečno, izmenično v Madridu in Barceloni, ustanovljena bo tudi skupna delovna skupina za iskanje politične rešitve, pri čemer bo kakršenkoli dogovor, dosežen v okviru dialoga, »v okvirih pravne varnosti«.

Vzdušje pred začetkom srečanja, ki poteka v španski vladni palači v Madridu, je bilo sproščeno, brez kakršnih koli napetosti, navaja španski časnik El Pais. Med drugim sta se Torra in Sanchez rokovala. Katalonsko delegacijo so sestavljali še katalonski podpredsednik Pere Aragones ter nekaj ministrov in poslancev. Člani prihajajo iz obeh katalonskih vladnih strank Skupaj za Katalonijo in Katalonska republikanska levica (ERC).

FOTO: Gabriel Bouys/Afp
FOTO: Gabriel Bouys/Afp


Delegacijo španskih oblasti pa so poleg premierja sestavljali še oba podpredsednika vlade Carmen Calvo in Pablo Iglesias ter več ministrov. Prihajajo tako iz vrst socialistov kot skrajno leve stranke Unidas Podemos, ki sestavljata špansko vlado.

Dnevnega reda in dolžine srečanja sicer sploh niso določili. Barcelona želi nov referendum o neodvisnosti. Prizadeva pa si tudi za amnestijo za devet nekdanjih katalonskih voditeljev, ki so bili oktobra lani zaradi njihove vloge pri poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije od Španije leta 2017 obsojeni na zaporne kazni od devet do 13 let zapora.

Sanchez to zavrača. Pretekli teden je predlagal, da bi začeli z vprašanji, o katerih bodo najlažje dosegli soglasje. Od današnjega prvega srečanja ni imel sicer nihče prav velikih pričakovanj, saj med drugim po sporu med vladnima strankama Katalonijo čakajo predčasne volitve.

FOTO: Gabriel Bouys/Afp
FOTO: Gabriel Bouys/Afp

 

»Ničelni sestanek« brez velikih pričakovanj


Torra je srečanje po njegovem zaključku označil za »ničelni sestanek« in po pisanju El Paisa izrazil upanje, da se bodo na naslednjih srečanjih poglobili v možne rešitve. Ocenil je, da so bili pogovori odprti in so pokazali na razlike v izhodiščih obeh strani. Glede zahtev o samoodločbi Kataloncev in amnestiji za nekdanje katalonske voditelje na sestanku ni dobil nobenih odgovorov, je pa izrazil željo, da bi španska vlada pojasnila svojo formulo za rešitev katalonskega konflikta.

Glede izražene želje premierja Sancheza, da bi v okviru dialoga razrešili tudi nekatera odprta politična vprašanja, med drugim ravnanje stranke ERC pri nekaterih pomembnih prihajajočih odločitvah v španskem parlamentu, se je Torra zavzel za ločeno obravnavo teh tematik.

Vzpostavitev pogajanj med katalonsko in špansko vlado je bil sicer pogoj ERC, da se je januarja vzdržala na glasovanju o imenovanju Sancheza za premierja po novembrskih predčasnih volitvah v Španiji.

Današnje srečanje in sproščeno vzdušje na njem je po poročanju El Paisa pomembno predvsem zato, da bi ERC v četrtek omogočila potrditev javnofinančnega okvirja v španskem parlamentu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine