Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Lik iz svinčenih let se je vrnil domov

Nekdanjega levičarskega terorista Cesara Battista čaka 30 let zapora.
Na letališču v Rimu je nekdanjega terorista pričakal tudi presrečni italijanski notranji minister, vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, in se veselil, da bo Cesare Battisti od zdaj naprej »gnil v zaporu«. FOTO: AFP
Na letališču v Rimu je nekdanjega terorista pričakal tudi presrečni italijanski notranji minister, vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, in se veselil, da bo Cesare Battisti od zdaj naprej »gnil v zaporu«. FOTO: AFP
14. 1. 2019 | 19:00
14. 1. 2019 | 19:45
2:04
Svinčena leta so temni čas v italijanski zgodovini od poznih šestdesetih do poznih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Tragična vrhunca obdobja divjanja skrajnodesničarskih in skrajnolevičarskih terorističnih skupin sta bila ugrabitev in pozneje likvidacija nekdanjega premiera Alda Mora, ki se je kot predsednik krščanskih demokratov zavzemal za sodelovanje s komunisti – likvidirale so ga levičarske Rdeče brigade –, leta 1978 in bombni napad desničarjev na železniško postajo v Bologni leta 1980, v katerem je umrlo 85 ljudi.

Eden od teroristov iz teh časov je Cesare Battisti. Danes so ga s posebnim letalom iz Bolivije prepeljali v Italijo.

Zdaj 64-letni Battisti je bil član levičarske teroristične organizacije Oboroženi proletarci za komunizem. Konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja je ubil dva policista in sodeloval pri umorih fašističnega mesarja in draguljarja. Leta 1981 je po dveh letih za rešetkami pobegnil iz zapora v Francijo, leta 1995 so ga v odsotnosti Italijani obsodili na dosmrtno ječo. Vendar se je z bivanjem v Franciji in po letu 2002 v Braziliji izogibal zaporu.

Iz Brazilije je po sodno potrjenem nalogu za izgon takrat aktualnega predsednika Michela Temerja in lanski volilni zmagi skrajnega desničarja Jairja Bolsonara, ki je obljubljal njegovo izročitev Italiji, Battisti pobegnil v Bolivijo. Levičarsko oblast predsednika Eva Moralesa je zaprosil za politični azil, vendar je po nedeljski aretaciji in današnji deportaciji očitno, da ga ni dobil. V Italiji ga zaradi dogovora z Brazilijo, kjer ustava prepoveduje dosmrtno ječo, čaka 30 let zapora.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine