Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Svet

Kralj je dal mandat za sestavo vlade konservativcu Feijóoju

Investitura predsednika konservativne Ljudske stranke (PP) Alberta Núñeza Feijóoja je najverjetneje obsojena na neuspeh.
Predsednik PP Alberto Núñez Feijóo se je kot zadnji predstavnik parlamentarnih strank včeraj sestal s kraljem Filipom VI. FOTO: Sebastian Mariscal/AFP
Predsednik PP Alberto Núñez Feijóo se je kot zadnji predstavnik parlamentarnih strank včeraj sestal s kraljem Filipom VI. FOTO: Sebastian Mariscal/AFP
22. 8. 2023 | 21:59
23. 8. 2023 | 11:05
4:14

V nadaljevanju preberite:

Španski kralj Filip VI. je po posvetih s predstavniki večine parlamentarnih strank danes določil, da bo priložnost za oblikovanje nove vlade ponudil Albertu Núñezu Feijóoju, vodji konservativne Ljudske stranke (PP), ki je na julijskih volitvah prepričala največ volivcev. Kdaj bo glasovanje, še ni znano. Kandidat v prvem krogu potrebuje večino glasov, če je pri tem neuspešen, v 48 urah sledi drugi krog, v katerem zadostuje več glasov za kot proti.

Možnosti, da bo 61-letni Feijóo prevzel vodenje španske vlade, so skorajda nične. V trenutni konstelaciji lahko v 350-članskem parlamentu računa na 172 glasov. Poleg 137 poslancev PP so mu obljubili podporo v skrajno desni stranki Vox (33 mandatov) in v Navarski ljudski zvezi (UPN) in Kanarski koaliciji, ki imata vsaka po enega poslanca. Na drugi strani bo proti dolgoletnemu predsedniku Galicije, ki je vodenje PP prevzel lani, po trenutnih napovedih glasovalo 178 poslancev iz vrst socialistov (PSOE), levičarskega Sumarja ter manjših regionalnih strank iz Katalonije, Baskije in Galicije.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine