Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kosovo sprejelo 110 državljanov, ki so se v Siriji pridružili skrajnežem

Večino so ob vrnitvi v domovino aretirali.
Kosovska policija FOTO: Armend Nimani/AFP
Kosovska policija FOTO: Armend Nimani/AFP
STA
20. 4. 2019 | 21:00
20. 4. 2019 | 21:01
1:49
Kosovo je danes v domovino sprejelo 110 svojih državljanov, večinoma žensk z otroki, ki so sledile svojim partnerjem, ki so se v Siriji pridružili skrajnežem. Pri operaciji so pomagale tudi ZDA. 

»Danes v zgodnjih jutranjih urah smo izvedli zelo občutljivo in pomembno operacijo s pomočjo ZDA, v kateri je kosovska vlada v domovino sprejela 110 svojih državljanov iz Sirije,« je na novinarski konferenci dejal kosovskipravosodni minister Abelard Tahiri.

V skupini so bile večinoma ženske s svojimi otroki ter štirje borci, je pojasnil.

Ameriško veleposlaništvo v Prištini je pozdravilo korak kosovskih oblasti in ga označilo za zgled drugim.

»Kosovo z repatriacijo postavlja pomemben zgled vsem državam članicam globalne koalicije proti Islamski državi in mednarodni skupnosti,« so poudarili v sporočilu za javnost.

Džihadistom v Siriji in Iraku se je po podatkih notranjega ministrstva pridružilo okoli 300 državljanov Kosova. Okoli 70 je bilo ubitih, 120 pa se jih je vrnilo, večino so ob vrnitvi v domovino aretirali. Kosovo je namreč pred leti sprejelo zakon, v skladu s katerim osebam, ki se v tujini pridružijo oboroženi skupini, grozi do 15 let zapora.

V obdbju padca IS se številni želijo vrniti v domovine. Zelo je odmevala zgodba Shamime Begum, ki se je IS pridružila pri 15 letih. Prosila je, da jo tik pred rojstvom otroka sprejemejo v Veliki Britaniji, a je država to zavrnila. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine