Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Svet

Kontroverzni predsedniški kandidat Bolsonaro izven življenjske nevarnosti

Zabodeni kandidat skrajne desnice je najverjetnejši zmagovalec oktobrskih predsedniških volitev.
Jair Bolsonaro je bil napaden med druženjem s podporniki. FOTO: Raysa Leite/AFP
Jair Bolsonaro je bil napaden med druženjem s podporniki. FOTO: Raysa Leite/AFP
Ka. M., STA
7. 9. 2018 | 10:33
7. 9. 2018 | 10:33
2:52
Na jugu Brazilije je bil v četrtek zaboden in resno ranjen vodilni kandidat predsedniških volitvev, skrajni desničar Jair Bolsonaro. Predsedniški kandidat ima poškodovana jetra, pljuča in črevesje, izgubil je veliko krvi, trenutno pa okreva v bolnišnici. Policija je nemudoma aretirala napadalca, ki je zatrdil, da je dejanje storil »na božji misiji«.

Nekdanji vojak in večkratni poslanec Bolsonaro, znan po svojih rasističnih in ljudomrznih komentarjih, je bil napaden med predvolilnim shodom v mestu Juiz de Fora na jugu Brazilije. Sodeč po posnetkih, ki krožijo na družbenih omrežjih, je bil Bolsonaro napadem medtem, ko so ga privrženci nosili po rokah. Kot pripovedujejo priče, je imel napadalec, 40-letni Adelio Bispo de Oliveiro, bodalo skrito v srajci. Kot je povedal njegov odvetnik, je Bispo de Oliveira je deloval »iz verskih in političnih razlogov ter proti predsodkom Bolsonara na temo rase, vere in žensk.« Napadalec naj bi bil pred leti član leve stranke PSOL, na svojem facebooku pa je objavljal sporočila v podporo venezuelskim socialistom.

Bolsonaro je v preteklosti poveličeval avtoritarne režime. FOTO: Evaristo Sa/AFP
Bolsonaro je v preteklosti poveličeval avtoritarne režime. FOTO: Evaristo Sa/AFP

 

Vrstijo se obsodbe napada


Desničar Bolsonaro trenutno velja za vodilnega kandidata na predsedniških volitvah, ki bodo 7. oktobra. Javnost je bolj naklonjena le nekdanjemu predsedniku, levičarju Luizu Ináciu Lula da Silvu iz Delavske stranke, a je pristojno volilno sodišče razveljavilo njegovo kandidaturo, saj zaradi koruptivnega ravnanja prestaja dvanajstletno zaporno kazen. Bolsonaro bi glede na javnomnenjske raziskave dobil 22 odstotkov glasov, kar je znatno več od zasledovalcev, okoljevarstvenice Marine Silve in levosredinskega kandidata Cira Gomesa.



Da je napad nesprejemljiv, se strinjata oba politična pola. Kot navaja britanski BBC, je najverjetnejši novi predsedniški kandidat brazilske Delavske stranke, Fernando Haddad, napad označil kot »absurdni in obžalovanja vreden«, nekdanja brazilska predsednica Dilma Rousseff pa je opozorila, da dejanje ne sme ostati nekaznovano. »Služiti mora kot primer, ki se ne sme ponovit nobenemu drugemu kandidatu,« je dejala. Napad je obsodil tudi aktualni predsednik Michel Temer.

Z željami po Bolsonarovem čimhitrejšem okrevanju, so ljudje po napadu prižigali sveče. FOTO: Paulo Whitaker/Reuters
Z željami po Bolsonarovem čimhitrejšem okrevanju, so ljudje po napadu prižigali sveče. FOTO: Paulo Whitaker/Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine